Jocuri geopolitice secrete privind Siria

Lavrov-John Kerry

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

Într-un articol anterior am analizat stirea transmisa pe 16 august 2015 de agentia de presa turca BGN, potrivit careia Rusia ar fi furnizat Siriei 6 avioane MiG-31. Explicînd ce rol ar avea aceste avioane în zadarnicirea impunerii no-flight-zone în nordul Siriei, asa cum doreste Turcia.

Rusia încearca sa anihileze posibilitatea unei ”no fly zone” în Siria

La scurt timp dupa aparitia acestui articol, SUA si Germania au anuntat ca-si retrag bateriile AA Patriot de la granita Turciei cu Siria. Acestea au fost dislocate în 2013 în Turcia, ca urmare a unei solicitari adresate NATO. Turcia este înzestrata cu rachete AA vechi si nu dispune de sisteme AA cu raza lunga de actiune. Fara protectia sistemelor Patriot, sansele se supravietuire a unui avion AWACS, subordonat misiunii de impunere a no-flight-zone, sunt minime.

US Pulls Patriot Missiles From Turkey to Improve Relations With Russia?

Abia dupa anuntarea deciziei luate de SUA si Germania, oficialii rusi au dezmintit informatia vis-à-vis de MiG-31, lansata de agentia de presa turca BGN, cu o saptamîna înainte.

No MiG-31s for Damascus: Russia Denies Sending Interceptors to Syria

De aceea, mi se pare extrem de interesant acest joc la nivel geopolitic, jucat de Rusia si SUA, întrucît pare o re-editare la scara mai mica a trocului facut de SUA si URSS în 1962, pentru dezamorsarea crizei rachetelor nucleare din Cuba. Prin Operatiunea Anadyr, sovieticii instalasera în secret în Cuba trei regimente de rachete balistice nucleare R-12 ( raza de actiune 2.000 km ) si doua regimente de rachete balistice R-14 (raza de actiune 3.700 km ), care puteau lovi tinte amplasate în 20 % din teritoriul SUA.Cuba reseau

Pentru sprijin, sovieticii au mai amplasat în Cuba un regiment de aviatie vînatoare dotat cu MiG-21, doua regimente de rachete AA cu raza medie de actiune, o escadrila de bombardiere Il-28 ( cu raza medie de actiune ) echipata cu bombe nucleare si o divizie mecanizata.

Negocierile secrete între SUA si URSS au condus la detensionarea situatiei prin retragerea armamentului nuclear sovietic din Cuba. În contrapartida, sovieticii au obtinut dezafectarea bazelor de rachete balistice nucleare americane PGM-19 Jupiter ( raza de actiune 2.400 km ), din Turcia si Italia.

US misille in Europe

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , , , , , , , ,

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com