Interviu cu Crin Antonescu, despre problemele romanilor de pretutindeni

-un interviu realizat de Cristian Bucur, Presedintele Asociatiei Jurnalistilor Romani de Pretutindeni (AJRP)

Cristian Bucur (AJRP): Cât de importanti sunt românii de pretutindeni în perspectiva alegerilor prezidentiale de anul viitor?

Crin Antonescu  (1)Crin Antonescu: Românii de pretutindeni sunt o parte integranta a poporului român si a spiritualitatii românesti. Eu îi consider o resursa foarte importanta, poate cea mai importanta, pentru viitorul poporului nostru si al României si nu doresc sa vorbim despre ei doar din perspectiva alegerilor prezidentiale. Lumea actuala este marcata de cursa fiecarei tari de a câstiga competitivitate economica, de a atrage investitii si forta de munca cu un grad înalt de calificare. De aceea eu vad crearea unui spatiu românesc extins al culturii, educatiei, cercetarii si comertului, care sa îi includa pe toti românii, ca pe o premisa importanta a progresului economic si social.

As vrea sa construim un adevarat parteneriat pentru dezvoltare între românii care traiesc în interiorul granitelor si cei care traiesc în cadrul comunitatilor românilor de pretutindeni. Sa nu uitam ca multi dintre românii din afara tarii pot deveni oricând investitori în România, fie generând mici afaceri, fie investind pe piata de capital. Prin cunostintele pe care le-au acumulat despre tarile unde locuiesc, ei pot contribui la atragerea de investitii catre România, la îmbunatatirea imaginii mediului de afaceri românesc.  Comunitatile de români de pretutindeni contribuie deja la dezvoltarea comertului exterior al tarii prin cererea de produse românesti, vin în vacante în tara si sustin în felul acesta turismul românesc. Acestia reprezinta un rezervor fantastic de resurse umane, sunt bine pregatiti si obisnuiti cu o alta etica a muncii. Nu mai insist asupra remitentelor, rolul lor în economia româneasca este binecunoscut. Si mai sunt multe alte domenii în care românii de pretutindeni îsi aduc contributia la dezvoltarea tarii noastre. Suntem o tara mare la nivelul UE, cu aproximativ 20 milioane de locuitori, dar alte multe milioane de români sunt în afara României si avem bucuria sa îi vedem simtind româneste si contribuind la progresul tarii noastre.

 

Cristian Bucur (AJRP): Cum credeti ca sunteti perceput dumneavoastra, ca om politic, de românii din diaspora ?

 

Crin Antonescu : Nu este un secret faptul ca în anul 2014 voi candida la alegerile prezidentiale din România. Urmaresc cu multa atentie problemele comunitatilor românilor de pretutindeni pentru ca, în opinia mea, Presedintele României are o responsabilitate particulara, simbolica în raport cu românii din afara granitelor. Nu spun acest lucru plecând de la atributiile constitutionale pe care le are presedintele si nici de la un calcul electoral. Pentru mine este mai mult o chestiune de suflet, daca vreti. Presedintele este ales de români prin votul lor direct, are o reprezentativitate foarte mare, dar si raspunderea politica este la fel de mare.

Un presedinte al României are datoria sa duca tuturor comunitatilor românilor de pretutindeni mesajul de sustinere din partea statului român si sa vegheze ca acest mesaj sa fie sustinut de actiuni concrete la nivelul tuturor institutiilor statului. Stiu ca nu e de ajuns doar sa dam un mesaj de sustinere pentru românii de pretutindeni, si ca e nevoie de preocupare sistematica, de programe, de dialog constant. Iar în aceasta privinta presedintele tarii poate sa fie un garant. În opinia mea, este mai putin important cum sunt perceput astazi, cât ceea ce mi-am propus sa fac în aceasta directie.

 

 

Cristian Bucur (AJRP): Sunteti pentru votul prin corespondenta sau cel electronic ? Cine ar trebui sa voteze si cine nu în diaspora ?

 

Crin Antonescu: Asa cum am spus, este de dorit o legatura extrem de strânsa între românii de pretutindeni si România. Personal, eu cred ca unul dintre elementele cele mai importante care pot favoriza o astfel de legatura este implicarea românilor de pretutindeni în dezbaterile politice privind viitorul tarii noastre, deci si în procesul electoral. Opinia acestora conteaza, si de aceea românii, oriunde s-ar afla, îsi pot exprima parerea despre directiile în care trebuie sa mearga tara, despre ce este bine si ce este rau în ceea ce se întâmpla la Bucuresti.  Propaganda ostila mie a încercat sa acrediteze ideea ca în opinia mea românii din diaspora nu ar trebui sa îsi exprime votul la alegerile parlamentare si prezidentiale. Este fals, este o dezinformare. Eu doresc doar ca statul român sa asigure un sistem de vot sigur si corect.

Cetatenii români au dreptul de a calatori în strainatate, au dreptul de a locui temporar sau permanent în alte tari. Pe de alta parte, ei au dreptul de a vota pentru diferite tipuri de alegeri care au loc în România, iar acest drept nu poate fi îngradit în nici un fel. Din contra acest drept trebuie sa fie încurajat, iar autoritatile de la Bucuresti trebuie sa caute solutii pentru a face posibil acest lucru în conditii cât mai bune. La alegerile de pâna acum au fost deschise sectii de votare în strainatate, dar multe tari folosesc votul de la distanta si este posibil ca si noi sa învatam din experienta lor.

Între sistemele de vot la distanta, votul electronic este, în prezent, cel mai modern. Diferitele sisteme de votare prin corespondenta pe hârtie sunt pe cale de a fi abandonate inclusiv de statele care le folosesc. Motivul tine de expansiunea Internetului, pe care oamenii îl folosesc cu usurinta în toate domeniile. În plus, sistemele de vot electronic ofera mai multe garantii cu privire la corectitudinea si secretul votului, numararea este mai rapida etc. Evident, pentru a fi îndeplinite toate aceste conditii este necesara optiunea pentru un sistem de vot electronic care sa fie securizat si performant, altminteri ar exista multe îndoieli în privinta acestuia.

Eu spun limpede un lucru, dreptul de vot e garantat pentru orice cetatean al României indiferent unde traieste. Pe de alta parte e nevoie de un sistem sigur si transparent care sa garanteze exprimarea si numararea corecta a acestor voturi. Nu trebuie sa planeze nicio suspiciune asa cum s-a întâmplat în 2009, ca pe votul românilor din diaspora s-ar putea organiza operatiuni electorale mai putin corecte.

 

Cristian Bucur (AJRP): Care sunt perspectivele României la momentul de fata?

 

Crin Antonescu: Daca ar fi sa analizez România anului 2013 pentru a face o proiectie a modului în care va evolua tara noastra în perioada urmatoare, as spune ca România este un stat în plin proces de afirmare, cu bune oportunitati de investitii si perspective încurajatoare de dezvoltare.

România se defineste în lume prin acordurile semnate si prin structurile din care face parte, si ma refer aici în primul rând la statutul sau de membru al UE si NATO si la parteneriatul strategic cu SUA. Din acest punct de vedere, România îsi reafirma si reconfirma optiunile sale majore de politica externa: continuarea si dezvoltarea parteneriatului strategic cu SUA, onorarea obligatiilor si responsabilitatilor care decurg din apartenenta sa la NATO, consolidarea statutului de membru UE.

Odata cu preluarea guvernarii, USL si-a propus sa scoata România din nemeritatul con de umbra în care a fost plasata prea multa vreme. România a depasit momentele dificile ale crizei economice care puteau provoca derapaje

periculoase, iar datele macroeconomice recente justifica încrederea ca tara noastra se va înscrie pe un trend ascendent în perioada urmatoare si ca poate deveni o voce cu rezonanta în rândul tarilor europene si nu numai.

Fundamentele solide ale României sunt cuplate cu dorinta Guvernului de a pune în aplicare reformele si în acest context sunt convins ca tara are potentialul de a ajunge printre liderii cresterii economice în Uniunea Europeana. De altfel, evolutia pozitiva a economiei românesti este analizata de publicatii prestigioase si de institutiile de profil, imaginea României se îmbunatateste treptat, iar statul român, datorita evolutiei economice, a devenit un punct de atractie pentru investitorii straini.

Cu fiecare etapa, guvernarea din care Partidul National Liberal face parte demonstreaza ca actioneaza diferit fata de cabinetele anterioare, iar rezultatele politicilor coerente vor deveni tot mai vizibile în viitor.

 

Cristian Bucur (AJRP): Ce credeti ca s-a gresit in actuala guvernare? Ce ar trebui corectat?

Crin Antonescu: Nu as putea sa indic o zona de activitate guvernamentala care este deficitara sau care a fost neglijata de la preluarea mandatului de catre Cabinetul USL. Stiu nu doar ce s-a facut si ce poate lesne observa toata lumea, stiu care au fost zi de zi preocuparile acestui guvern, desi personal nu sunt membru al Executivului. În acelasi timp, cunosc si ceea ce nu s-a realizat înca, lucrurile pe care le mai avem de facut pentru a ne respecta în totalitate obiectivele asumate în programul de guvernare.

Uniunea Social Liberala a fost creata cu un scop clar, apoi s-a prezentat la alegeri cu un Program de guvernare concret care este în curs de implementare si pe baza caruia a obtinut majoritatea voturilor alegatorilor. Sunt lucruri care nu apartin doar Partidului National Liberal ca viziune si ca obiective, ci USL.  Sunt lucruri care figureaza la loc de frunte în programul electoral si în Programul de guvernare al Uniunii Social Liberale.  Avem obligatia ca împreuna cu partenerii nostri, asa cum am facut-o cu destul succes în aceasta privinta si pe parcursul lui 2013, sa guvernam bine aceasta tara, sa abordam actul guvernamental, sustinerea lui de catre majoritatea parlamentara din perspectiva mizelor reale si anume marile politici publice, marile politici în interesul cetateanului si în interesul societatii românesti.

Acestea sunt sau ar trebui sa fie temele de dezbatere si eventual temele de confruntare. Acestea si nu altele!

Asadar, vom continua agenda asumata în fata alegatorilor punctând ca, pâna acum, guvernarea USL a înfaptuit  o serie de masuri si demersuri concrete în cele mai importante domenii: reîntregirea salariilor si pensiilor, mentinerea cotei unice – cea mai scazuta din Uniunea Europeana cu exceptia Bulgariei, reducerea TVA-ului la pâine etc.

Chiar daca la nivelul aliantei au mai existat divergente, asa cum este si firesc la o coalitie de o asemenea anvergura, punctele de vedere diferite nu s-au reflectat si în activitatea guvernamentala. Vom discuta la începutul acestui an despre instituirea unor mecanisme care sa reglementeze functionarea aliantei la nivel central, la nivel local, care sa fie reglementate de Protocolul USL. Problema divergentelor dintre PNL si PSD la nivel local sau central este o problema a noastra, nu a cetatenilor. Cetatenii ne-au trimis aici ca sa le rezolvam problemele, restul sunt problemele noastre si trebuie sa le rezolvam cât mai discret, cât mai eficient si cât mai serios.

Cred, asadar, ca pozitia si atitudinea corecta, lucida si cu sanse de a da rezultate este sa fim corecti, sa fim responsabili pentru propunerile si actiunile pe care le facem, sa comunicam mai mult despre lucrurile pe care le-am facut, sa fim constienti de greutatea, de povara uriasa a asteptarilor pe care oamenii le au de la noi.

 

Cristian Bucur (AJRP): Credeti ca romanii traiesc mai bine acum decat in urma cu 3-4 ani?

Crin Antonescu: Nu. Românii nu traiesc mai bine decât acum 3-4 ani pentru ca ei suporta efectele crizei, în comparatie perioada de crestere economica de acum mai bine de patru ani, perioada guvernarii liberale. Este însa important ca am reparat nedreptatile provocate de fostele guvernari pedeliste reîntregind pensiile si salariile si continuam sa luam masuri pentru a îmbunatati viata cetatenilor.

Guvernul USL a mai reusit un lucru foarte important: continuarea ajustarii fiscale, fara a taia din veniturile populatiei, gasind concomitent solutii de relansare a economiei. Au fost luate mai multe masuri care produc efecte imediate, vizibile. De pilda, pâinea s-a ieftinit ca urmare a reducerii TVA, iar o cota de TVA redusa ar putea fi aplicata de anul viitor si altor produse. Cota de impozitare unica a ramas neschimbata. Practic, nicio taxa aplicabila tuturor cetatenilor nu a crescut. CAS-ul la angajator va scadea în al doilea semestru al anului 2014 cu 3%, poate chiar 5%, daca lucrurile merg bine. Este un angajament politic al guvernului si al USL si, în aceeasi masura, o victorie a Partidului National Liberal, care a sustinut aceasta masura, vazuta ca un sprijin important acordat mediului de afaceri. De asemenea, în aceasta perioada de iarna, Guvernul acorda ajutoare pentru plata facturilor la încalzire si a curentului electric.

Desi a trebuit sa rezolve multe dintre problemele ramase restante de fostele guverne PDL, ma bucur sa constat ca am realizat un compromis corect între austeritate si relansare economica, între economic si social, între nevoia unui stat puternic si reducerea risipei.

În acelasi timp, viziunea liberala în economie presupune sprijinirea dezvoltarii antreprenoriatului, iar încurajarea cât mai multor cetateni de a se întretine din propriile afaceri ar despovara, de fapt, atât bugetul de stat, cât si bugetul asigurarilor sociale de stat.

Pe termen mediu si lung, cred cu tarie ca prosperitatea românilor reclama o viziune fiscal-bugetara liberala, adica masuri hotarâte de simplificare fiscala si, totodata, de stimulare fiscala a mediului de afaceri, a clasei de mijloc si întreprinzatorilor care creeaza locuri de munca si genereaza prosperitate si dezvoltare.

 

Cristian Bucur (AJRP): Ar trebui sa faca ceva guvernul Romaniei pentru a retine in tara tinerii? Cei cu si fara diplome.

 

Crin Antonescu: Tinerii se numara printre cele mai de pret resurse ale unei natiuni. Nu doar Guvernul USL trebuie sa aiba în vedere masuri menite sa garanteze un mediu propice dezvoltarii personale si profesionale a celor tineri, ci orice guvernare, indiferent de culoarea sa politica, are datoria de face din generatia tânara o prioritate.

Dezvoltarea României este strâns legata de mediul privat, iar tinerii antreprenori pot contribui decisiv la acest proces. Perceptia potrivit careia tinerii români pleaca în strainatate la studii si nu se mai întorc nu este în totalitate justificata. Stiu si sunt convins ca exista multi tineri care prefera sa se întoarca acasa, dupa ce au studiat sau au muncit peste hotare. Ei sunt cei care pot schimba România în bine, de ei depinde, în mare masura evolutia tarii noastre în viitor.

Guvernul USL a facut, deja, lucruri concrete pentru ca tinerii absolventi sa-si gaseasca mai usor un loc de munca. Din aceasta toamna au intrat în vigoare modificarile legii care acorda stimulente firmelor care angajeaza tineri stagiari fiind redusa perioada minima de angajare si pastrate ajutoarele banesti acordate de stat.

Dupa noua lege, angajatorul nu mai este scutit de plata contributiei la bugetul asigurarilor pentru somaj, dar primeste, în continuare, sume importante de bani. O alta modificare adusa Legii 76/2002 este si aceea de introducere a notiunilor de somer de lunga durata si de tânar cu risc de marginalizare sociala. Odata cu aceste notiuni a fost introdusa în lege si categoria „angajatorilor de insertie”, cei care recruteaza astfel de tineri si care obtin lunar, pentru fiecare dintre ei, o suma de cel mult 1.000 de lei.

De altfel, datorita masurilor implementate, Guvernul USL a generat în ultimul an 105.000 locuri de munca suplimentare, fata de sfârsitul lunii aprilie 2012, iar statistica ne arata ca în regiunea centrala a României exista zone unde rata somajului este aproape de zero.

Avem în continuare nevoie de planuri în domeniul economic concepute special pentru tineri, pentru ceea ce înseamna antreprenorul tânar, pentru tinerii care au nevoie de locuri de munca. Nu cred ca România si, în general, întreaga lume poate depasi paradigma crizei fara inovatie. Iar daca inovatia sta la baza cresterii economice, tinerii reprezinta motorul inovarii.

 

Cristian Bucur (AJRP): Care ar fi deosebirea, dupa parerea dvs., dintre românii din tara si cei din afara ?

 

Crin Antonescu: Eu cred ca trebuie sa ne gândim în primul rând la lucrurile care îi apropie pe toti românii, la lucrurile care îi tin laolalta: spiritualitatea, limba, constiinta unui destin istoric comun, parintii si rudele pe care le au în tara si multe altele. Asa cum am mai spus, sunt foarte multe lucruri care i-au tinut alaturi pe români de-a lungul istoriei, iar acum lucrurile stau la fel. În afara de acestea sunt si diferente, unii români au cetatenia României, altii pe cea a Republicii Moldova sau pe a altor tari. Avem comunitati recente, formate în ultimele doua decenii prin emigrarea unor români din motive economice în tari mai dezvoltate economic, preponderent tari ale Uniunii Europene. Avem comunitati istorice în toate tarile vecine care au statut de minoritati nationale. Avem comunitati formate din persoane emigrate în timpul regimului totalitar comunist spre „Lumea libera” sau din descendenti ai acestor persoane. Dar pentru noi nu este nici o diferenta, îi tratam la fel pe toti cei care se considera a fi români.

Cristian Bucur (AJRP): Care este relatia dvs. cu jurnalistii români de pretutindeni ?

 

Crin Antonescu: Îi admir în mod deosebit pe ziaristii de limba româna care îsi fac meseria în afara tarii. M-am întâlnit cu multi dintre ei si stiu ca pentru ei este adesea neînchipuit de greu sa faca acest lucru în tarile în care fac presa româneasca. Pe de alta parte, alaturi de Biserica, ei au un rol extrem de important în unificarea si consolidarea comunitatilor de români. Acolo unde exista o presa româneasca de calitate sunt si cele mai unite comunitati românesti, cele mai frumoase festivaluri românesti, cea mai buna punere în valoare a traditiilor si obiceiurilor românesti. Pe toti îi încurajez sa continue în acelasi fel, cu speranta ca vor avea întotdeauna resursele materiale necesare pentru desfasurarea activitatii.

 

Cristian Bucur (AJRP): Aveti în plan vizite prin comunitatile românesti din afara?

 

Crin Antonescu: Orice întâlnire cu comunitatile de români de pretutindeni sau cu reprezentantii lor reprezinta o prioritate pentru mine si vorbesc acum deopotriva ca om politic, dar si ca un om legat printr-o veche pasiune de istoria românilor, un om care cunoaste trecutul adesea greu si plin de încercari al acestui popor.

 

 

Cristian Bucur (AJRP): Ce mesaj doriti sa transmiteti românilor de pretutindeni ?

 

Crin Antonescu:  Mi-as dori sa fim împreuna: românii care traiesc în tara si românii care traiesc în afara granitelor ei. O natiune puternica! O natiune care sa îsi regaseasca solidaritatea si vocea comuna! O natiune care sa influenteze Europa si comunitatea internationala! Românii de pretutindeni sa fie vectori importanti ai expresiei nationale.

Traim într-o lume în schimbare si trebuie sa transformam într-o oportunitate istorica, într-o sansa la prosperitate pentru fiecare român si într-un factor general de progres pentru poporul nostru pastrarea si punerea în valoare într-o forma moderna a celui mai important element de unitate: identitatea româneasca.

În al doilea rând, le transmit românilor din strainatate ca România nu i-a uitat. Îmi doresc ca toate comunitatile românesti sa simta solidaritatea celor de acasa si sa poata conta pe sprijinul nostru. Celor aflati de multi ani departe de România si stabiliti în alte tari le spun ca dorinta mea este sa pastram vie legatura cu ei, sa mentinem prezent pentru ei tot ce înseamna traditie, cultura si spirit românesc, dar si sa primim contributia si experienta lor. Celor plecati de nevoie, în ultimii ani, le spunem ca angajamentul meu este sa facem ca România sa redevina o optiune, un loc care ofera sanse reale si oportunitati, în asa fel încât a fi departe de tara sa fie doar o chestiune de alegere, nu una de constrângere.

Români, oriunde v-ati afla, pentru voi vreau sa construim o Românie puternica, si acesta nu este sloganul meu electoral, ci dezideratul meu pentru noi toti. O Românie de care sa fim mândri, ca români, o Românie a libertatii de optiune, a dialogului si a demnitatii. Iar România nu poate fi puternica decât daca românii sunt uniti, daca sunt puternici, valoarea si educatia respectate, iar munca platita corect!  În plus, pentru ca ne aflam în primele zile ale noului an, le doresc tuturor românilor un An Nou mai bun, mai linistit si mai generos si, de asemenea, le multumesc celor care mi-au transmis urari de sarbatori!

Cristian Bucur (AJRP): Aveti în plan sa vizitati si America de Nord ?

Crin Antonescu: Cunosc multe lucruri bune despre comunitatile românesti din America de Nord, stiu ca sunt bine organizate, au un program bogat de evenimente pentru pastrarea identitatii românilor de acolo, au o conducere valoroasa si dedicata. Îmi doresc sa fiu în viitor în contact direct cu aceste comunitati si sper ca agenda politica va permite astfel de întâlniri cât mai curând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com