Începe Festivalul de folclor si traditii populare „Zestrea asauanilor 2015”

Asociatia Culturala “Ca La Noi” din comuna bacauana Asau, în colaborare cu Primaria Asau, organizeaza în data de 12 si 13 septembrie, cu începere de la ora 10,30, la Apa Asau (pe Dealul Popii) un festival dedicat traditiilor din zona. Vor cânta Anton Achitei, Maria Salaru, Doina Plantos, Maria Tataru, Oltita Todirca, Nicu Chirita, Vasilica Tataru, Gabriela Comaneci, George Cojocarescu, Diana Sarbu dar si Ansamblul Marginimea din Sibiu si Ansamblul „Ca la noi“.Ansamblul Ca la Noi

„Scopul festivalului este de a descoperi, stimula si promova noi talente interpretative din rândul tinerilor, de a pune în valoare cântecul, dansul popular si costumul traditional românesc si de a facilita comunicarea interculturala. Festivalul promoveaza initiativele locale de pastrare si transmitere mai departe a obiceiurilor stramosesti, a ocupatiilor satesti si a mestesugurilor populare. Se doreste dezvoltarea si promovarea vietii culturale bacauane în mediul rural, acolo unde patrunde mai greu informatia despre cultura, prin organizarea de manifestari artistice cu tema folclorica, punerea în valoare a cântecului, dansului, costumului traditional si a obiceiurilor populare, facilitatea comunicarii interculturale, promovarea de noi talente interpretative în domeniul canto si dans popular, din rândul tinerilor“, a precizat Camelia Rosu, presedintele Asociatiei Culturale „Ca la noi“

Programul festivitatilor:

Sâmbata: De la ora 11,00- 13.00 la Scoala Bartea, va avea loc o expozitie de artizanat, lansarea de materiale promo pentru zona Asaului, expozitie cultinara de produse traditionale cu degustare si întâlnirea cu fii ai satului care au facut performanta si traiesc în alte parti ale tarii, exemplu viu pentru tinerii asauani.

De la 13.00-14.00,  la Troita noua de pe Dealul Popii se va oficia Slujba religioasa de pomenire a eroilor cazuti în Primul Razboi Mondial la Asau, (invitat special IPS Ioachim al Romanului si Bacaului)

De la 14.00-20.00 începe Festivalul „Zestrea asauanilor”. Concursul este organizat pe 2 sectiuni: ansambluri folclorice si solisti, pe categorii de vârsta. Participa ansambluri din Asau, Apa Asau, Agas, Sanduleni, Bacau, Letea Veche, Sanduleni, Podu Turcului, Iasi, Comanesti, Botosani, Sibiu, precum si tineri solisti din Moldova.

În prima zi vor sustine un recital Alexandru Bradatan, Nicu Mîta din R. Moldova, Maria Enache, Tudor Atomi. Prezinta Ovidiu Drug

Duminica

De la ora 14-20.00 – Festivalul „Zestrea asauanilor” (partea a II-a)

– Moment de nunta sustinut de “Ansamblul Gospodarii de pe Valea Asaului”  gazdele acestui festival si de invitatii:  Anton Achitei, Maria Salaru, Doina Plantos, Maria Tataru, Oltita Todirca, Nicu Chirita, Vasilica Tataru, Gabriela Comaneci, George Cojocarescu, Diana Sarbu s.a. Invitat special în ultima zi este Grigore Gherman din Ucraina (Bucovina).

Vor mai cânta Ansamblul “Marginimea” din Sibiu si Ansamblul “Ca La Noi” din Bacau.

„Tema de nunta este cea mai completa tema de folclor: cuprinde cântece, dansuri, recuzita, mestesuguri, obiceiuri si superstitii, regie, oratorie, frumusete, iertare, dragoste, religie“, a mai precizat Camelia Rosu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com