Scris de Valentin Vasilescu
Periodic, presa inventeaza scenarii al unui razboi NATO-Rusia plecînd din tarile baltice. Cu mici deosebiri, toate reiau raportul Rand Corporation numit “Reinforcing Deterrence on NATO’s Eastern Flank” ( Europe’s Worst Nightmare: Here’s What a NATO-Russia War Would Look Like).
Prima pemisa gresita este aceea ca Rusia este tot mai agresiva si atît de inconstienta încît sa atace NATO. De la destramarea fostei URSS, NATO a fost cea care s-a extins pîna la granitele Rusiei, integrînd cam toate fostele state comuniste. A doua premisa gresita este aceea ca în caz de tensiuni majore, Rusia ar ataca pe directia statelor baltice, membre NATO. Totusi, cine cunoaste geografie militara stie ca marea Baltica este o mare închisa care nu permite Rusiei sa avanseze nicaieri.
Sa ne amintim ca în cel de-al 2-lea razboi mondial, pe directiile strategice Baltica si Belarusa au actionat de la vest la est, Grupurile de armate Nord si Centru ale Germaniei, cu 2 milioane de militari, peste 2.000 de avioane si 4.000 de tancuri. Misiunea primelor 24 de ore de lupta ale Germaniei fiind aceasi cu cea pe care si-ar propune-o NATO de astazi. Adica neutralizarea sau nimicirea centrelor de conducere din primul esalon strategic al armatei ruse. Realizarea acestei misiuni ar permite dezarmarea Rusiei printr-un atac surpriza, avansarea cu mare viteza în teritoriul Rusiei si ocuparea centrelor politico-militare St. Petersburg si Moscova.
Elementul cheie pe care uita sa-l precizeze raportul Rand Corporation, este ca în ultimii 70 de ani tehnica de lupta a progresat si odata cu ea si principiile de întrebuintare în lupta. Prin urmare, valoarea operativa a tarilor baltice pentru armatele NATO este apropiata de zero. În ceea ce priveste tarile baltice, de la tarmul marii Baltice pîna la granitele lor cu Rusia, distanta de la vest la est, este de 100-200 km. Armele de precizie de pe teritoriul Rusiei au în raza lor de actiune întreg teritoriul statelor baltice.
De aceea concentrarea din timp de pace, în aceste 3 state, a unor corpuri de armata NATO cu mii de blindate ar fi o eroare majora. Pentru ca le le expune la prima lovitura a campaniei militare ruse. În plus, între enclava Kaliningrad si Belarus, exista coridorul Suwalki, cu lungimea de 64 km. Odata închis acest coridor de catre Rusia, corpurile de armata NATO dislocate în tarile baltice sunt încercuite si nu mai pot primi întariri.
O operatiune de debarcare NATO în tarile baltice, dupa declansarea actiunilor de lupta, pentru spargerea încercuirii, nu are nicio sansa de reusita. Rachetele Kalibr, Zircon si Kinzhal rusesti scufunda portavioanele si navele amfibii de asalt de la distanta de 1.000-2.000 km de tarmul baltic.
Asadar, scenariile apocaliptice legate de iminenta ofensiva a Rusiei sunt de domeniul stiintifico-fantasticului. Rolul lor fiind unul strict propagandistic, cu scopul obligarii statelor NATO sa aloce sume tot mai mari pentru înarmare. Beneficiarul fiind complexul militar-industrial american.