Recent, peste doua mii de hectare de paduri de stat administrate de Romsilva au fost introduse în Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine, în urma unei colaborari între organizatia de mediu WWF România si Regia Nationala a Padurilor – Romsilva. Includerea in acest catalog protejeaza terenurile forestiere de orice interventie umana, padurile fiind supuse regimului de protectie stricta, totala.
„Cele 2.077,16 hectare paduri aflate în proprietatea statului au fost identificate în judetul Gorj, pe raza Parcului National Domogled – Valea Cernei, în opt trupuri de padure din administrarea Ocolului Silvic Baia de Arama.
Introducerea acestor paduri în Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine exclude orice lucrare silvica sau alta interventie umana, suprafetele de padure fiind supuse regimului de protectie integrala.
Pâna în prezent, în Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine au fost introduse 20.373,92 de hectare paduri ce se încadreaza în categoriile functionale paduri virgine si cvasivirgine, din acestea 17.172,76 hectare, adica 84,2%, fiind paduri aflate în proprietatea statului si administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva.
Procesul de identificare si includere a suprafetelor în Catalogul National al Padurilor Virgine si Cvasivirgine este continuu, în fiecare an fiind analizate sute de mii de hectare de fond forestier aflat în proprietatea publica a statului.
Anul trecut, Romsilva si Ministerul Apelor si Padurilor, în colaborare cu organizatiile WWF România si Greenpeace România, au introdus 24.679,4 hectare de paduri virgine si seculare de fag în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO, din acestea, 24.341,3 de hectare fiind în proprietatea publica a statului si administrate de Romsilva.
Regia Nationala a Padurilor – Romsilva administreaza 3,14 milioane de hectare fond forestier proprietate publica a statului si 22 de parcuri nationale si naturale, cu o suprafata totala de 852.820 de hectare, 582.785 fiind paduri, din care 174.065 de hectare se afla în zone de protectie stricta sau intergrala. Zonele de protectie stricta sau integrala au fost extinse la propunerea specialistilor Romsilva, în ultimii trei ani, cu aproximativ 20.000 de hectare“.