Peste 200 de picturi naive, cu motive specifice sarbatorilor, realizate de elevii din mediul rural, sunt expuse la Muzeul de Istorie. În comuna bacauana se încearca reînvierea traditiilor si gasirea noilor talente, în scoli dar si în cadrul unui cerc de pictura, coordonat de pictorul Ioan Maric
Pictori, critici de arta, profesori au venit alaturi de elevii talentati din comuna Margineni, din apropierea Bacaului. Peste 200 de picturi au fost expuse la Muzeul „Iulian Antonescu“ din Bacau, în cadrul expozitiei „Iarna si sarbatorile satului“. La vernisaj, elevii din satele Luncani, Margineni si Barati au prezentat un program artistic, cu obiceiuri de iarna.
În spatele întregii actiuni se afla pictorul naiv Ioan Maric, care în curând va înfiinta un cerc de pictura, în cadrul centrului „After School“ din Luncani. „Aceste tablori sunt realizate chiar de copii. Au fost lasati de profesori sa picteze asa cum le-a spus sufletul lor“, a spus Ioan Maric. Peretii holului de la Mezeu au prins culoare si forme, în miniatura.
Sanii, ulite, case, capre, Mosul cu daruri, zapada, bice sau icoane au încaput pe foile copiilor de la tara. „Sunt desene infantile, specifice vârstei lor, culori vii, culori calde asa cum are satul românesc. Ma bucur ca au fost lasati sa simta, sa picteze ce este în sufletul lor. Picturile sunt originale“, a spus pictorul dr. Aurel Stanciu, critic de arta. „În Luncani se face un centru „After School“, cu fonduri europene, unde se va înfiinta un cerc de pictura naiva, coordonat de pictorul cu care ne mândrim, Ioan Maric“, a spus învatatorul Camelia Ababei.
„Santa Claus“ si „Mos Craciun“, de Marius Ianau si Bianca Prisacara
Marius Ianau, fratele lui Narcis Ianau, crede ca are talent la desen. Are doar 12 ani si abia asteapta sa mearga cu „mastile“ si cu plugusorul pe la casele satenilor din Barati.
Pentru expozitie l-a pictat pe „Santa Claus“. „Mosul, pe care l-am numit „Santa“, se uita pe lista de cadouri, iar copii îl pândesc dupa soba. S-au trezit, pentru ca a facut zgomot“, a spus Marius Ianau, explicând tabloul si visul oricarui copil, acela de a-l surpinde pe „Mosul cel bun“ când aduce cadourile. Comuna Margineni de lânga Bacau are obiceiuri si traditii originale specifice sarbatorilor de iarna.
Chiar daca obiceiul caiutilor aproape s-a pierdut, aici înca dainuie, în ajunul Craciunului, mersul cu „globurile“ si „mastile“. „Am mers cu fratele meu Narcis cu mastile si colindul si în anii trecuti“, a mai spus Marius Ianau. Colega lui, Bianca Prisacara, de 13 ani, vrea sa urmeze „Liceul de Arta“, sectia pictura. Ea l-a vazut pe „Mos“ afara, cu sania, care tocmai trece prin fata curtii.„Aici cade zapada de pe casa, de asta a ramas rosie partea asta de acoperis. Cadourile sunt în aceasta soseta mare“, a spus Bianca. Citeste si:
La Sarata incepe „Festivalul national de folclor si traditii populare Zestrea”
Peste 20% dintre romani sunt comunisti „in ilegalitate”/ Istoria si greselile se repeta cicli