UPDATE FOTO Supravietuitorii Holocaustului, revin în Bacau la un curs despre combaterea rasismului si a discriminarii

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau organizeaza zilele acestea, în parteneriat cu Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România – „Elie Wiesel”, programul de formare continua “Holocaust, combaterea rasismului si discriminarii.

 

Holocaust in Romania (29)Elisabeth UngureanuCursul începe mâine, 27 februarie, de la ora 13.30, în Sala de conferinte a Inspectoratului Scolar Judetean Bacau, cu invitati speciali, supravietuitori ai Holocaustului. Este vorba de dr. ing. Liviu Beris, supravietuitor al Holocaustului din Transnistria si ing. Iancu Tucarman, supravietuitor al pogromului de la Iasi care vor vorbi despre atrocitatile traite în al Doilea Razboi Mondial.

 

De asemenea, la eveniment sunt invitati si reprezentanti ai Comunitatii Evreilor din Bacau, care vor face o scurta prezentare a evolutiei comunitatii evreiesti în spatiul românesc, din perspectiva istorica, economica, sociala, politica, Liviu Berisdar si a modulului în care viata comunitara evreiasca s-a reflectat în cultura româneasca. Este de notorietate faptul ca de-a lungul timpului, comunitatea mozaica din Bacau a avut o contributie importanta la modernizarea orasului de pe Bistrita.  „Va fi pus accentul, cu preponderenta pe dezbateri referitoare la una dintre cele mai mari tragedii ale umanitatii din secolul trecut, Holocaustul, fenomen care a afectat grav, din nefericire, si societatea românesca, în timpul celui de al doilea razboi mondial. Programul de formare este parte integranta a proiectului national ”Educatie pentru viitor prin întelegerea trecutului”, initiat si organizat de Ambasada SUA la Bucuresti, Muzeul Holocaustului de la Washington, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” si de Ministerul Educatiei“, ne-a precizat Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic din Bacau.

Holocaust in Romania (21)În ultimul deceniu Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau a fost implicata direct în organizarea unor activitati cu caracter educational si civic, care au promovat combaterea extremismului, discriminarii, intolerantei, rasismului, xenofobiei si antisemitismului. Institutia bacauana a avut ocazia deosebita sa-si prezinte, la cel mai înalt nivel, proiectele si programele educationale, civice si culturale.

Aceasta sesiune de formare si totodata emotionanta întâlnire cu supravietuitori ai Holocaustului, poate genera Gabriel Stan, CCD BacauSupravietuitorii Holocaustuluisensibilizarea profesorilor, cu privire la problematica discriminarii si la dezvoltarea unor valori si atitudini civice, precum: acceptarea diversitatii etnice, respectul reciproc, empatia,  sentimentul identitatii, sentimentul apartenentei etnice, dar si la responsabilitatea civica. O secventa va fi dedicata tragediei rromilor în timpul celui de-al doilea razboi mondial. Din nefericire, intoleranta, ura rasiala, xenofobia si antisemitismul se manifesta înca în lume. De aceea, mai ales tânara generatie, trebuie sa fie educata în spiritul promovarii tolerantei si a bunei întelegeri”,  ne-a mai spus profesorul de istorie Gabriel Stan.

 

 

Program cursului de formare continua  „Holocaust, combaterea rasismului si discriminarii“

 

 

Vineri, 27 februarie 2015

Dumitru Ficuta13:30–15:30

  • Ce este un proiect educational?, Dumitru Ficuta, profesor formator – CCD Bacau;

15:30–15:40

  • Pauza;

Aurora Martin CNCD15:40–17:40

  • Prevenirea si combaterea discriminarii. Managementul diversitatii, Aurora Martin, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

 

Sâmbata, 28 februarie 2015

10:00–11:30

  • Marturii ale supravietuitorilor, Iancu Tucarman, supravietuitor al pogromului de la Iasi;

11:30–11:40

  • Pauza;

Liviu Beris11:40–13:10

  • Marturii ale supravietuitorilor, Liviu Beris, supravietuitor al Holocaustului din Transnistria

13:10–13:20

  • Pauza;

13:20–15:20

  • Reprezentari sociale ale Deportarii romilor în Transnistria, Nicolae Furtuna, Centrul de Cercetari Culturale si Sociale ”Romane Rodimata” ;

15:20–15:30

  • Pauza;

15:30–17:30

  • Proiectie de filme documentare.

 

 

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com