Iakov Goldovskiy vrea sa modernizeze rafinaria din Onesti. Are nevoie de sprijinul statului roman

Sindicatul Rafinorul, din cadrul RAFO Onesti, a comunicat astazi faptul ca actionarul majoritar rus Iakov Goldovskiy este interesat sa modernizeze rafinaria, dar pentru asta doreste sprijinul o buna colaborare cu institutiile statului. Totodata,  se precizeaza ca majoritatea instalatiilor sunt în stare buna si ca nu a fost taiat pentru fier vechi nicio instalatie functionala.

Rafo OnestiRafinaria RAFO din Onesti este departe de a-si da ultima rasuflare. Iakov GoldovskiyReprezentantii companiei si Sindicatul Rafinorul afirma ca pe bunurile „Petrochemical Holding“ nu s-a pus sechestru de catre Curtea de Apel din Bucuresti, asa cum s-a mentionat în spatiul public. „Pâna la aceasta data nu a fost emisa nicio sesizare-comunicare de catre instantele judecatoresti cu privire la instituirea unui sechestru pentru bunurile “Petrochemical Holding” care include si “RAFO”. Societatea “RAFO”, pe parcursul celor sase ani de procese sustinute prin Planul de Reorganizare Judiciara, a reusit în iunie 2010 sa obtina prin decizie definitiva si irevocabila iesirea din procesul de reorganizare achitând integral toate creantele bugetare, comerciale si sociale.

Problemele de natura juridica si financiara existente la nivelul grupului Tender – Iancu nu mai au legatura directa cu “RAFO”, totusi daca instantele vor constata ca mai exista vechi probleme nerezolvate se pot pronunta si cu privire la instituirea unor proceduri si la nivelul grupului “Petrochemical”“, se arata într-un comunicat semnat de Ion Marian, liderul Sindicatului Rafinorul.

 

Rafo Onesti este în momentul de fata solvabila si activa, chiar daca mai are doar 410 salariati, care asigura Ion Marian spune ca in toamna Rafo va incepe productiamentenanta echipamentelor. Hotarârea din februarie, a Adunariii Generale a Actionarilor, cu privire la taierea instalatiilor nu a mai fost pusa în practica. Si asta, deoarece actionarul ar avea intentia sa continue procesul de modernizare. „Din “RAFO” s-au valorificat la fier vechi doar acele active din fosta rafinarie veche sau care nu mai pot fi utilizate. „La nivel de “RAFO” se expertizeaza cu forte proprii ( preliminar ) toate activele ( instalatiile ), pâna astazi constatându-se faptul ca starea tehnica a utilajelor si echipamentelor este excelenta ca urmare a protectiei lor prin conservare cumulat cu luarea in calcul ce lucrari ar putea fi executate cu salariatii “RAFO” în cadrul unui proiect de modernizare.

Initierea programului concret de investitii si repornire depinde de hotararea finala  a actionarului si administratiei, dar si de sprijinul si întelegerea institutiilor statului în sustinerea “RAFO”  si a Platformei Borzesti, unitati fata de care se pare ca a existat si exista un dezinteres fata de componenta economica si sociala. Intrarea într-un program de modernizare si repornire “RAFO” ar conduce la revitalizarea unor unitati de productie, angajarea directa si indirecta ( unitati prestatoare de servicii ) a peste 1.500 oameni“, afirma Ion Marian, de la RAFO Onesti.

De zece ori mai putine locuri de munca în Onesti. Populatia orasului s-a înjumatatit

Iakov Goldovskiy, Miroslav Dermendjev si Traian BasescuÎn Onesti, numai la Platforma Borzesti existau, inainte de 1990, peste 20.000 locuri de munca, iar acum au mai ramas în oras maxim 2 mii de locuri de munca. Agentii economici cu o pondere însemnata în forta de munca a municipiului Onesti, la finele anului 2014, se prezintau astfel : “Chimcomplex” – 690 salariati, “RAFO” – 410 salariati, “Energybio Chemicals” (Carom) – 176 salariati, “Croco” SRL – 247 salariati, “Barlinek” – 266 salariati, “Apa si Canal” – 149 salariati, “Rich Forest” SRL – 143 salariati, “Panimon” – 129 salariati, “Modeon” – 118 salariati.

Daca în 1992 orasul de pe Trotus numara peste 60 de mii de oameni, în 2002, 51 de mii iar la ultimul recensamânt, din 2011, doar 36 de mii.

Un comentariu

  1. Georgica BB spune:

    CONFISCARE SPECIALA. Sechestrul pe bunurile actionarilor Rafo a fost aplicat în dosarul penal în care fodtii patroni ai companiei, Marian Iancu si Ovidiu Tender, sunt acuzati ca i-au provocat pierderi de zeci de milioane de euro.

    În prima instanta, în decembrie 2014, cei doi afaceristi români au fost condamnati pentru înselaciune, complicitate la abuz în serviciu si spalare de bani. Fiecare a primit peste 11 ani de închisoare. Decizia nu este definitiva iar în prezent se judeca apelul. Pâna acum, judecatorii au aprobat confiscarea a peste 60 de milioane de euro de la gruparea Tender-Iancu pentru pierderile provocate în trecut la Rafo si Carom Onesti.http://www.riseproject.ro/rafo-amanetata-la-rusi-sechestrata-de-stat/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com