Hribi-Boletus edulis(galerie foto)



Are mai multe denumiri românesti printre care se numara hrib, mânatarca, burete (regional), copita, mitarca, pitarca sau pitoanca.Denumirea de hrib provine din ucrainescul hryb. Denumirea stiintifica, Boletus edulis, provine din radacina latina bolet-, care înseamna „ciuperca superioara” si edulis, cu sensul de comestibila, exprimând calitatile culinare ale speciei. Aceasta ciuperca are o aroma distincta si un miros placut. Are o concentratie mare de apa în comparatie cu alte ciuperci comestibile.Palaria ciupercii mature este de 7–30 cm, având culoare rosie-maronie, cu nuante de alb în partile de lânga margini. Culoarea devine tot mai închisa pe masura ce ciuperca se maturizeaza. Piciorul este umflat la baza, are culoarea brun-deschis, atinge înaltimea de 8–25 cm si o grosime de pâna la 7 cm. Lamelele de sub palarie sunt albe atunci când sunt tinere, iar pe masura ce se maturizeaza îsi schimba culoarea în galben, apoi în maro. Piciorul si palaria constituie un întreg, carpoforul, partea vizibila a ciupercii. (sursa text-Wikipedia)

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *