Hrana de lux pentru pastravii din Bacau

Directia Silvica a platit 270 de mii de lei pentru 50 de tone de mâncare pentru pesti. Preparatele, bogate în proteine si grasimi, vor ajunge la Pastravaria „Întarcatoarea“ din Ocolul Silvic Manastirea Casin

Pastravarie-sursa foto wwwsobis.ro

Pentru cresterea armonioasa si rapida a pastravilor, Directia Silvica Bacau a cumparat prin licitatie 50 de tone de hrana, care vor ajunge în ocolul silvic din zona de munte, Manastirea

Casin. Institutia bacauana vinde din Pastravaria „Întarcatoarea“ peste 20 de tone de pastrav, pe an, din care obtine peste 400 de mii de lei. Dar cheltuielile cu hrana pestilor reduc simtitor profitul institutiei. 270 de mii de lei au fost platiti zilele acestea pentru mâncarea pestilor, în urma unei licitatii la care au fost luate în calcul pretul, procentul de proteine, grasimi dar si energia metabolizabila. „Mai avem o singura pastravarie. Cea de la Întarcatoarea. De aici recoltam, conform programului anual, peste 20 de tone“, a spus Oliver Burghelea, purtatorul de cuvânt al Directiei Silvice Bacau. Pastravaria Întarcatoarea are si rolul de a furniza puieti de pastrav pentru apele de munte din judetul Bacau. Mai mult, pe piata kilogramul de puiet de pastrav depaseste chiar si 100 de euro. „Este drept, sunt multe cheltuieli la cresterea pastravilor, dar de la Întarcatoarea avem profit. Cam 30-40 de mii de lei anual. Oricum, noi folosim puietul la popularea apelor de munte, unde se simte efectul pescuitului intensiv. Populam apele unde poate creste pastravul, din zona Poiana Uzului, Slanic, Darmanesti“, a spus Viorel Ghelasa, directorul Directiei Silvice Bacau.

Si pestii din Covasna mânanca dupa licitatii

Si alte directii silvice din tara au cumparat hrana pentru pastravi. La Covasna s-au platit 35 500 de lei. „Noi avem o pastravarie mai mica, din care scoatem în jur de 4 tone pe an. Se afla în Ocolul Bretcu. La noi, pretul pastravului este de 18 lei“, a precizat Ioan Cosnean, directorul Directiei Silvice din Covasna.

„Furajul“ pastravilor vine din Ungaria, Austria, Spania sau Danemarca

În judetul Bacau functioneaza doua pastravarii private, în Slanic Moldova si Asau, care obtin profit, în ciuda costurilor mari cu hrana. Deoarece exista cerere, medicul veterinar Gheorghe Svet, se gândeste chiar sa faca o mica fabrica pentru producerea hranei pentru pastravi. „Exista în tara o firma sau doua care furnizeaza furajul pentru pastravi. În Bacau, toata mâncarea este din import, din Ungaria, Austria, Spania sau Danemarca. Furajul este scump, ajunge între 1,5 si 3,5 euro pe kilogram si contine faina de peste, soia, vitamine si minerale“, a spus Gheorghe Svet. Pretul unui kilogram de furaj depinde de cantitatea de proteine, care este direct raspunzatoare de cresterea pestilor. „Pretul depinde de proteina. Conteaza mult si liantul, din ulei si untura de peste. Desi hrana este scumpa, cresterea pastravilor este profitabila. Noi vindem kilogramul cu 35-40 de lei, iar Directia Silvica cu 20 de lei. Nu ne afecteaza asta, deoarece noi avem o piata de desfacere constanta în statiune“, a spus Constantin Rosculet, proprietarul pastravariei din Slanic Moldova.

„Difera foarte mult gustul pastravului din crescatorii, de cel care este pescuit în apele de munte. Este mai gras si nu are aroma pestelui care traieste în libertate“, a mai spus Gheorghe Svet.

 

Un comentariu

  1. BUCIU spune:

    SANTEM DISTRIBUITORI DE HRANA DE PASTRAV DACA VA INTERESAZA PUTEM VORBI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com