Cladirea Teatrului de Animatie ar putea fi cumparata de Primaria Bacau

Fundatia Caritatea va face o noua oferta Primariei Bacau, pentru vânzarea cladirii Teatrului de Animatie, acum aflata în paragina. Daca initial s-a cerut 700 de mii de euro, acum oferta ar putea ajunge doar la 300 de mii de euro.

Cladirea unde a functionat mai multe decenii Teatrul de Animatie din Bacau ar putea reveni în proprietatea Primariei Bacau. Imobilul a fost revendicat si câstigat de urmasii proprietarilor dinainte de al Doilea Razboi Mondial si se afla acum în proprietatea Fundatiei „Caritatea“, fondata de Federatia Comunitatilor Evreiesti din România (FCER) si Organizatia Mondiala Evreiasca pentru Restituirea Bunurilor. „Ne-ar interesa sa o cumparam noi. Cladirea este de patrimoniu, iar noi ne putem exercita dreptul de preemtiune. Asteptam sa ne faca o oferta fundamentata. Am înteles ca pretul propus initial a fost de 700 de mii, dar acum ar fi vorba cam de 300 de mii de euro“, a spus viceprimarul Dragos Luchian.

 Construita de negustori evrei

 

Cladirea în care a functionat în ultimii ani Teatrul de Animatie se afla înainte de razboi în mijlocul cartierului evreiesc, situat pe locatia actuala a Parcului Catedralei si care se întindea pâna la Catedrala Cerealistilor. „Cladirea nu este foarte veche, este de prin 1920. Este facuta de negustorii evrei, care aveau case în toata zona“, a spus istoricul bacauan Eugen Sendrea. Cladirea Teatrului de Animatie este una din putinele case evreiesti conservate în Bacau, chiar daca în perioada interbelica numarul evreilor era de aproximativ 10 mii de persoane (peste 30% din populatie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com