Holzindustrie Schweighofer sprijina plantarea unui milion de copaci pana in 2024. „Padurea de Maine“

Padurea de Mâine este un proiect prin care vor fi plantati un milion de puieti pe terenuri forestiere cu dificultati de regenerare. Actiunile vor fi coordonate de Asociatia Administratorilor de Paduri si Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer:
• 7 ani de plantari si lucrari de îngrijire (2017 -2024)
• Un milion de puieti de plantat
• Investitii de peste un milion de euro
• Prima operatiune de reîmpadurire are loc în noiembrie 2017
• O initiativa deschisa proprietarilor privati de paduri, administratiei locale si publicului larg.

Comunicat de presa:

„Asociatia Administratorilor de Paduri (AAP) si Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer, vor ajuta proprietarii privati si administratiile locale sa regenereze suprafete de padure degradate din România, în urmatorii 7 ani. Proiectul Padurea de Mâine va avea un puternic impact pozitiv asupra comunitatilor locale, implicându-le activ si contribuind în mod substantial la conservarea resurselor forestiere, la prevenirea eroziunii, alunecarilor de teren si inundatiilor din zonele reîmpadurite.
Proiectul raspunde unei nevoi urgente de reîmpadurire a suprafetelor de fond forestier aflate în proprietate privata sau a administratiilor locale. Padurile au fost retrocedate în mai multe etape, iar diferite situatii au dus, în unele cazuri, la degradarea acestora. Exista subventii pentru împadurirea terenurilor cu destinatie agricola, dar nu si mecanisme financiare care sa sustina actiunile de reîmpadurire.
AAP va gestiona lucrarile de plantare si de îngrijire, iar Universitatea din Suceava va sprijini procesul de selectie si esalonare a lucrarilor de regenerare folosind o metodologie stiintifica. Holzindustrie Schweighofer va contribui cu managementul proiectului, finantarea, voluntari pentru actiuni, relationarea cu comunitatile si o componenta educationala a proiectului.
Campania de reîmpadurire este deschisa oricarui proprietar privat de padure si oricarei administratii locale. Propunerile de suprafete de plantare pot fi transmise prin www.padureademaine.ro, o platforma online în care potentialii solicitanti si orice parte interesata pot gasi informatii despre proiect, metodologia si progresul acestuia.
În padurile administrate de ocoale silvice private se deruleaza anual lucrari de regenerare artificiala pe suprafete ce însumeaza circa patru mii de hectare. Lansam proiectul Padurea de Mâine pentru a ne adresa situatiilor speciale întâmpinate în activitatea noastra, în care proprietarii nu au, din diverse cauze, capacitatea sa realizeze lucrarile de refacere a padurilor detinute. – Dorel Fechete, Director Executiv al AAP.
Cred ca daca dorim sa schimbam ceva si sta în puterea noastra, nu doar ca ar trebui sa o facem, ci suntem obligati sa o facem. Asta înseamna responsabilitate si de undeva trebuie sa pornim. Si ce început poate fi mai bun decât plantarea unor puieti, noi vieti ce vor forma viitoarele paduri. Este datoria noastra fata de padurea de azi si generatia de mâine. – Ciprian Palaghianu, director de proiect din partea Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Silvicultura.
Trebuie sa plantam acum, astfel încât generatiile viitoare sa aiba beneficiile ecologice, sociale si economice ale acestor paduri ce vor avea nevoie de zeci de ani sa ajunga la maturitate. Padurea de Mâine va fi implementat în toate regiunile României iar plantarea va urmari restabilirea tipului natural de vegetatie forestiera în zonele selectate. – Ionut Apostol, manager de proiect, Holzindustrie Schweighofer România.
Ne-am angajat sa sprijinim o silvicultura sustenabila în România si, prin urmare, sustinem în mod activ Padurea de Mâine, proiect care va face ca multe suprafete degradate sa devina din nou paduri – Dan Banacu, directorul general al Holzindustrie Schweighofer România.
Plantarile vor avea loc anual, în fiecare primavara si/sau toamna, în functie de locatii, specii si conditiile meteorologice, iar lucrarile de îngrijire vor continua timp de mai multi ani dupa plantare în toate locatiile selectate.

Despre Asociatia Administratorilor de Paduri
AAP este o organizatie non-guvernamentala, apolitica, non-profit, asociatia profesionala a administratorilor de paduri. Asociatia a fost înfiintata în anul 2004 si are statut de utilitate publica din anul 2015. Membrii asociatiei sunt 104 ocoale silvice private. Ocoalele din asociatie administreaza 1,5 milioane hectare de fond forestier, din proprietatea unitatilor administrativ teritoriale (64%), persoanelor juridice (30%) si fizice (6%).

Despre Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava
Componentele principale ale activitatii Facultatii de Silvicultura din cadrul Universitatii “Stefan cel Mare” din Suceava sunt învatamântul si cercetarea stiintifica în domeniul forestier. Institutia pregateste ingineri silvici pentru activitatile de cultura a padurilor, exploatarea si transportul masei lemnoase, industrializarea primara si recoltarea lemnului. Facultatea de Silvicultura Suceava este foarte activa în planul cercetarii stiintifice, derulând numeroase proiecte de cercetare la nivel national si european, activând ca membru fondator al EFI CEEC – Centrul Regional pentru Europa Centrala si de Est al Institutului Forestier European (EFI).

Despre Grupul Schweighofer

Grupul Schweighofer îsi are originile într-o afacere de familie austriaca, cu peste 400 de ani de experienta în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activitati si în productia de energie din surse regenerabile, silvicultura si afaceri imobiliare. Divizia industriala a Grupului Schweighofer opereaza în România trei fabrici de cherestea si doua fabrici de productie a panourilor din lemn precum si o fabrica de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeana a prelucrarii lemnului, având la momentul actual aproximativ 3.500 de angajati. Holzindustrie Schweighofer exporta produsele sale în peste 70 de tari din întreaga lume“, se arata in comunicatul Holzindustrie Schweighofer.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com