Padurile virgine si cvasi-virgine detinute de Grupul Schweighofer vor fi evaluate si vor fi plasate sub protectie integrala pe termen lung . Câmpusel (în zona Retezat): posibil o zona de conservare . Schweighofer va face un studiu stiintific pentru a identifica si alte zone pentru a fi puse sub protectie integrala. Holzindustrie Schweighofer se angajeaza sa protejeze padurile virgine si cvasi-virgine din România. Grupul detine 14.666 ha de padure în România, în zone precum Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Prahova, Buzau, Vrancea, Neamt si Suceava.
Toate padurile detinute de Grupul Schweighofer sunt administrate conform celor mai înalte standarde de sustenabilitate. Urmatorul pas este ca aceste paduri sa fie re-evaluate si se vor identifica toate patrimoniile naturale care vor fi puse sub protectie integrala. Padurile virgine si cele cvasi-virgine au o importanta deosebita pentru biodiversitate, reprezentând un refugiu pentru pasari precum ciocanitoarea si diverse insecte. Pâna în prezent, Schweighofer a încetat deja toate activitatile economice în 5% din suprafetele forestiere detinute. Prin re-evaluarea suprafetelor sale, Holzindustrie Schweighofer depaseste toate cerintele legale în vigoare. Grupul Schweighofer va încredinta aceasta evaluare catre experti renumiti, recomandati de catre organizatia de mediu non-guvernamentala Agent Green.
Frank Aigner, director general al Grupului Schweighofer: ,,Suntem dispusi sa ne asumam aceasta responsabilitate care depaseste competenta imediata a unei companii de prelucrare a lemnului dar si acest efort de a stabili masuri suplimentare în acest sens. Într-o prima etapa, vom plasa suprafetele noastre forestiere din Câmpusel sub protectie integrala în conformitate cu toate normele de protectie a mediului, dezvoltând astfel o zona strict protejata.” Aceasta suprafata forestiera se afla chiar între parcurile nationale Retezat si Domogled-Valea Cernei. Aceasta vale este localizata la o altitudine de 1.250 spre 1.650 m si reprezinta un coridor important în special pentru ursi, lincsi si cervide.
,,Am gasit în Agent Green un partener combativ si competent cu care am avut numeroase discutii despre conservarea biodiversitatii în padurile României, având în acest fel, oportunitati de învatare unul de la celalalt”, precizeaza Frank Aigner, director general al Grupului Schweighofer.
Grupul Schweighofer detine 14.666 ha de padure în România, în zone precum Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Prahova, Buzau, Vrancea, Neamt si Suceava. În urmatoarele luni, experti de mediu vor evalua aceste suprafete de padure si vor identifica cele mai valoroase habitate, potrivite pentru conservare. Holzindustrie Schweighofer va publica rezultatele evaluarilor si masurile corespunzatoare.
Informatii suplimentare
Holzindustrie Schweighofer si-a asumat angajamentul de a lupta împotriva taierilor ilegale din România. La jumatatea lunii ianuarie 2017, compania a prezentat în mod public planul sau de actiune pentru o industrie sustenabila a lemnului. Acesta depaseste cerintele legale în vigoare. Una dintre masurile luate de companie este implementarea Timflow, un sistem propriu de monitorizare prin GPS a transporturilor de bustean, de la locul de încarcare si pâna la poarta fabricilor.
Despre Grupul Schweighofer
Grupul Schweighofer îsi are originile într-o afacere de familie austriaca, cu peste 400 de ani de experienta în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activitati si în productia de viscoza, productia de bioenergie, silvicultura si afaceri imobiliare. Divizia industriala a Grupului Schweighofer opereaza în România trei fabrici de cherestea si doua fabrici de productie a panourilor din lemn, o fabrica de cherestea în Germania si o fabrica de viscoza în Austria. Grupul este lider în industria europeana a prelucrarii lemnului, având în acest moment aproximativ 3.700 de angajati. Holzindustrie Schweighofer exporta produsele sale în peste 70 de tari din întreaga lume.