Holocaustul va fi comemorat si in Bacau

„Ziua Nationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului“ va fi marcata si in Bacau, gratie evenimentului organizat de Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru”. Maine, 9 octombrie, de la ora 14, la Centrul „American Corner Bacau” va avea loc o intalnire la care vor participa elevi de la liceele „Anghel Saligny” si „George Apostu” dar si repezentantii Comunitatii Evreilor din Bacau, care vor face o scurta prezentare a evolutiei comunitatii evreiesti în spatiul românesc si, in mod particular, in Bacau. Expunerea va fi facuta din perspectiva istorica, economica, sociala, politica, dar si a modulului în care viata comunitara evreiasca s-a reflectat în cultura româneasca. Comunitatea mozaica din Bacau a avut o contributie importanta la modernizarea orasului de pe Bistrita. „Activitatea este dedicata comemorarii Holocaustului din România.Temele puse în dezbatere vor face referire la combaterea discrimnarii, promovarea respectului si a întelegerii reciproce, dar  si la universalitatea  umanismului. Din nefericire, intoleranta, ura rasiala, xenofobia si antisemitismul se manifesta înca, în lume.De aceea, mai ales tânara generatie, trebuie sa fie educata în spiritul promovarii tolerantei si a bunei întelegeri. Noi toti trebuie sa cunoastem trecutul, pentru ca acest eveniment tragic, Holocaustul, sa nu se mai repete.”, a precizat. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacau.

“Holocaust, combaterea rasismului si discriminarii”

In cadrul manifestarii comemorative va fi vizionat si filmul documentar „Black Sunday”, realizat de Mihnea Chelariu si de Casa de productie „Princess Media”, care reflecta evenimentele din timpul Pogromului de la Iasi. „Workshop-ul îsi propune sensibilizarea tinerilor, cu privire la problematica discriminarii si la dezvoltarea unor valori si atitudini civice, precum: acceptarea diversitatii etnice, respectul reciproc si empatia, dar si cu privire la sentimentul identitatii, apartenentei etnice si la responsabilitatea civica. De asemenea urmarim ca elevii nostri sa cunoasca trecutul recent, adevarul istoric si sa învete astfel cum sa se pozitioneze în mod corect, fata de acesta.”, ne-a declarat prof. Oana-Madalina Cruceanu.

Holocaustul va fi comemorat si in BacauIncepând cu anul 2004, la Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, functioneaza un centru educational pentru studierea Holocaustului. De curând, cu ocazia trecerii Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România – „Elie Wiesel”, din subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, în coordonarea primului ministru, prin Cancelaria primului ministru, directorului Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, prof. Gabriel Stan, i-a fost reconfirmata calitatea de membru al „Comitetului pentru programe educationale si parteneriate cu institutii academice”, care functioneaza pe lânga acesta.

Sub patronajul centrului educational din Bacau, cadrele didactice, în mod special profesorii de istorie si stiinte sociale, dar si elevii si studentii, vor avea oportunitatea sa participe la diferite activitati organizate aici, precum programe de formare continua, conferinte, seminarii, workshop-uri, etc.In acest an scolar, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, va organiza în parteneriat cu Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România – „Elie Wiesel”, la Bacau si la Iasi, programul de formare continua, acreditat de Ministerul Educatiei, “Holocaust, combaterea rasismului si discriminarii”, destinat profesorilor de stiinte socio-umane si dirigintilor din învatamântul preuniversitar si purtator a  25 de credite profesionale transferabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com