Fost mare ciclist bacauan traieste la limita saraciei

Remus Karpfen, unul din cliclistii odata renumiti ai Bacaului, traieste la limita subzistentei. Astazi la vârsta pensionarii câstiga 500 de lei. Sta într-o garsoniera de pe strada Garofitei, fara apa, curent, caldura sau alte ultilitati necesare nevoilor primare. A suportat frigul iernii împrumutând caldura de la vecini. Sta singur având o pensie derizorie dupa 21 de ani de munca ca electrician în „Confectia”, dupa 12 ani de munca la F.P.P. 2 Moldova si dupa 4 ani la I.R.E.

 

Pe Remus Karpfen îl gasiti la Clubul Pensionarilor din Bacau unde nu îl costa nimic, datorita legitimatiei obtinute.

La vârsta de cinci ani câstiga un concurs scolar, fiind premiat cu o tricicleta

În vara anului 1977 la vârsta de 27 de ani participa la primul tur al orasului Bacau unde obtine locul I. În toamna aceluiasi an participa la Turul Judetului Bacau – 200 km,  în doua zile, unde de asemenea urca pe cea mai înalta treapta a clasamentului. Pâna în anul 1987 participa la zeci de concursuri locale si concursuri de prestigiu national si câstiga zeci de diplome si medalii. La un antrenament Remus Karpfen facea în jur de 60 de km pe zi timp de o saptamâna.

“Urcam Magura, plecasem din Onesti si la micul dejun am avut miere de albina. Nu am mâncat-o ci am rasturnat-o întru-un bidon. În bidon mai aveam glucoza si apa minerala fara acid. Fara sa vreau tot aici mai exista si jumatate de litru de bere. Nea’ Traian Morosanu nu se putea tine cu Dacia 1300 dupa mine la vale. Si uite asa am luat locul I si am câstigat Cupa Independentei”- ne-a mai declarat Remus.

Performantelor obtinute îi ofera o invitatie la un concurs de ciclism international în anul 1984 în Cehoslovacia. Datorita regimului, Remus primeste pasaportul cu o întârziere de un an, mergând în Cehoslovacia pentru as procura piese construite dupa modelul francez.

„Veneam de la Sascut spre Bacau, contra timp pâna la Racaciuni vreo 12 km. În Sascut a intrat o agrafa în cauciuc. Aveam 9 minute avans fata de al doilea clasat. De la Racaciuni am plecat ultimul deoarece roata se desumflase. Am umflat roata si la iesiere din Racaciuni i-am prins pe ceilalti concurenti. Dupa 10 km cauciucul a cedat din nou. Am ajuns în fruntea plutonului de ciclisti si am zis: „- Ba, nu evadez ma duc sa umflu roata!”. Un prieten din Sascut, Vargauta, era cu o motoreta Mobra si când a vazut acestea mi-a propus sa ma agat de porbagajul sau si m-am asezat în spatele plutonului. Am mai umflat o data roata la pod la Ura si astfel m-a tinut pâna la sfârsitul cursei unde pe ultimul sprint am obtinut locul trei. Afara ploua, formându-se o mica balta în dreptul bicicletei. Cineva ma anunta ca îmi iese aer din cauciuc. Eu i-am raspuns ca de la Racaciuni umflu la ele” – ne-a mai declarat Remus Karpfen.

În anul 1980 a carat Flacara Olimpica de la olimpiada din Moscova

„Am carat Flacara Olimpica de la Porcinele Balcescu pe o distanta de 1 km. Dupa care ne-am întors în Bacau în fata Casei de Cultura „Vasile Alecsandri” pentru o cuvântare a primarului din acele vremuri. Dupa toate acestea ne-am strâns cu baietii în târg pentru a cumpara lanturi de bicicleta aduse din export. Aici ne-am proptit la o bere în apropierea târgului. În gluma baietii au agatat flacara olimpica de gardul din apropiere si au scris pe ea de vânzare. Au venit doi sateni si au întrebat ce reprezinta obiectul de vânzare. Noi în gluma am raspuns arzator de pârlit porcii. Ei au spus ca nu o cumpara deoarece pare folosita.”- ne-a marturisit Remus Karpfen.

Astazi Flacara Olimpica este amanetata pentru suma de 200 de RON datorita lipselor financiare mari.  Remus Karpfen o scoate la vânzare cum a mai scos si alte medalii obtinute de-a lungul carierei.

În anul 1990 a încercat sa înfiinteze o sectie de ciclism fara succes

Pasiunea lui pentru acest sport a reprezentat un refugiu fata de grijile cotidiene, astfel, astazi înca îl mai vedem pedalând pe strazile orasului cu singura si vechea sa prietena, bicicleta, Ileana dupa cum Remus Karpfen a botezat-o. Doi ani de zile i-au trebuit sa-si construiasca o bicicleta performanta deoarece sursele finaciare nu-i permiteau sa-si achizitioneze una din magazin. Utilizând roti, ghidon si o sa veche,  Remus  Karpfen a creat-o pe Ileana, mândria lui.

 

Impartaseste

Stelian Cartacuzencu a etichetat acest articol cu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com