Formatia Bistrita, castigatoare a Festivalului National de Muzica Folclorica „Ion Blajan“, dedicat artistilor nevazatori

Artistii din cadrul Asociatiei Nevazatorilor din Bacau, membrii ai Formatiei Bistrita, au participat vineri, 27 iunie, la Festivalul „Ion Blajan“, care a avut loc la Sala Unirea din Botosani. Artistii nevazatori bacauani au cântat la coasa si la Orchestra populara Bistritanicovala, fapt care a impresionat juriul. Mai mult, Formatia Bistrita a câstigat si ultimile doua editii ale Festivalului National de Muzica Folclorica.

Formatia Bistrita a Asociatiei Nevazatorilor din Bacau a câstigat vineri Festivalul National de Muzica Folclorica „Ion Bejan“, dedicat artistilor fara vedere. Trupa are o istorie de 50 de ani. Din anul 2000 este condusa de Mihai Nastase, fratele cunoscutului instrumentist si dirijor, Cristian Nastase. Formatia Bistrita este compusa din 7 instrumentisti si 14 dansatori. „Sunt oameni deosebit de talentati, majoritatea fiind cu gradul 1, ca nevazatori. Adica sunt lipsiti de vedere. Viorel Zvânca cânta la muzicuta, fluer si tambal, Nicolae Popa la nai, coasa si fluer, Eugen Baba cânta la toba taraneasca, mandolina si este si solist vocal, Petrica Avadanei este solist, iar varul lui, Costica Avadanei cânta la contrabas, Cocuta si Valentin Paic, la chitara iar eu, la clarinet, saxofon si fluer“, si-a prezentat trupa, în câteva cuvinte, Mihai Nastase.

Orchestra populara BistritaCeea ce a impresionat în mod deosebit juriul a fost faptul ca doi dintre instrumentistii bacauani au cântat la coasa si la nicovala. „Nicovala are peste 100 de ani, dar e dintr-un metal foarte bun si scoate niste sunete speciale“, a mai spus Mihai Nastase. Printre piesele cântate de artisti se numara „Murgule sezi ghinisor“, „Numai Una“ (originalul dupa Nicolae Florei, adaptata de Bosquito), Hangul de la Nanesti si o prelucrare artistica folclorica pentru coasa si nicovala. Aparut si in Adevarul-Bacau. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com