“Festivalului National al Sanselor Tale”, organizat si in acest an de CCD Bacau

Sub patronajul Ministerului Educatiei Nationale, Casa Corpului Didactic “Grigore Tabacaru” Bacau, prin Centrul Regional de Resurse pentru Educatia Civica, a organizat în perioada 18 – 24 noiembrie 2013, cea de  a XIV–a editie a “Festivalului National al Sanselor Tale”, sub genericul Cetatean român – cetatean european . CCD Bacau a mai organizat inca de trei ori acest festival, in anii anteriori. Saptamâna educatiei adultilor/educatiei permanente se afla sub egida UNESCO – Institutul pentru Educatie – Hamburg iar  România se numara printre cele 48 de tari din lume care organizeaza anual acest eveniment.

Manifestarea raspunde, de asemenea, politicii Ministerului Educatiei Nationale, pentru diversificarea si extinderea ofertei de educatie, prin unitatile si institutiile de învatamânt si consolidarea rolului acestora, drept centre de resurse educationale la nivelul comunitatii. “Convinsi ca adevarata reusita a unei manifestari cultural – educative de asemenea amploare, consta în implicarea a cît mai multor factori cu atributii în aceste domenii, opinam ca activitatile proiectului au urmarit, în primul rând,  colaborarea cu autoritatile locale, cu institutiile de cultura, cu cele specializate, cu agenti economici, sindicate, organizatii nonguvernamentale, dar si cu parinti, elevi,  etc. Asadar, cea mai mare parte a actiunilor specifice festivalului s-a desfasurat în unitati de învatamânt din întreg judetul, dar si la ”Centrul American Corner Bacau”, ne-a declarat profesorul Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacau.

“Festivalului National al Sanselor Tale (3)In acest an se împlinesc 20 de ani de la introducerea prin Tratatul de Maastricht a cetateniei europene, motiv pentru care Comisia Europeana a lansat Anul European al Cetatenilor.

Pentru a marca acest eveniment au fost organizate, în colaborare cu autoritatile publice locale, institutiile de cult si de cultura, asociatiile sportive, organizatiile nonguvernamentale, parteneri publici si privati, activitati, programe educative, dar si cultural – sportive, de informare si exprimare privind drepturile cetatenilor Uniunii Europene, precum: promovarea documentelor europene si nationale în exercitarea dreptului la libera circulatie,  dezbateri, colocvii, seminarii, simpozioane, lectorate pe tema cetateniei active, actiuni de formare în parteneriat (activitati culturale, sportive, educatie civica, educatie pentru valorile democratiei, educatie pentru protectia mediului, educatie religioasa, educatie estetica), prezentari de imagini foto, expozitii, lansari de filme, de carte, de programe educationale si diseminarea de “bune practici”.

În acest sens, pe plan judetean, Casa Corpului Didactic “Grigore Tabacaru” Bacau a evidentiat unitatile, institutiile de învatamânt si persoanele implicate, care au asigurat continuitatea si buna desfasurare a festivalului, coordonat de prof. Lucica Ciuperca, responsabila Centrului Regional de Resurse pentru Educatia Civica Bacau.

Din suita manifestarilor organizate în judet, amintim: “Eu, cetateanul!”, “Viata în detentie. Drepturile persoanelor private de libertate”, “Cetatenia europeana. Noi drepturi si responsabilitati civice”, “Rolul dreptului international umanitar în sistemul de protectie a drepturilor omului”, “Cetatenia multipla”, “Democratia în pericol. Necesitatea cetateniei active”, “Priveste-ma în ochi”, “Fantomele comunismului si lipsa implicarii civice”, “Opinia mea conteaza!”, “Împreuna suntem mai buni!”, “Europa ta-drepturile tale”, “Si eu contez pentru tine!”, “Imigrant pe piata muncii în UE. Drepturi, riscuri, responsabilitati.”,“Noi si comunitatea”.

“Festivalului National al Sanselor TaleActivitatile au fost initiate si organizate de: prof. Sorin Lungu, Duta Sburlan, Ion Pricope, Dana Cerasela Sticlaru si Otilia Raluca Iftimie, de la Colegiul National “Dimitrie Cantemir” Onesti, prof. Irina Maria Dromereschi, de la Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Bacau, prof. Mihaela Atodiroaei, Luminita Costras, Anca Dabija, Carmen Negurita si Gabriela Onofrei, de la Colegiul Economic “Ion Ghica” Bacau, prof. Lenta Caiutanu, Alisa Hârjaba si Oana Masala, de la Colegiul National “Costache Negri” Târgu Ocna, prof. Mara Merfea, de la Colegiul National “Gheorghe Vrancenu” Bacau, prof. Teddy Axente, Cristina Taras, Simona Stoica si Stefania Volmer, de la C.S.E.I. Nr.2 Comanesti, prof. Florina Opincariu si Nicoleta Zarnescu, de la Colegiul National “Ferdinand I” Bacau, prof. Ramona Cioarec, de la Scoala Gimnaziala ”Spiru Haret” Bacau, prof. Catalin Mazilu, Albu Adina, Mihai Chelaru si Anca Dabija, de la C.S.E.I. Nr.1 Bacau, prof. Ion Fercu si Andreea Paduraru, de la Colegiul Tehnic “Ion Borcea” Buhusi, prof. Adrian Nastac si Elena Nicodim, de la Scoala Gimnaziala Speciala “Maria Montessori” Bacau, prof. Mirela Sandu si Gabriela Bordianu, de la Colegiul Catolic “Sf. Iosif” Bacau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com