Sub ruinele fabricii Vinalcool din Bacau exista o comoara. 70 de mii de sticle, produse în 1984 dar si înainte de acest an, vor fi vândute la peste 200 de euro fiecare sticla pe pietele din Emiratele Arabe Unite si din Orientul Îndepartat (China, Japonia).
Vinoteca din Bacau dateaza din 1967. De atunci aici au fost adapostite vinurile preferate ale sotilor Nicolae si Elena Ceausescu, aflate sub controlul strict al Securitatii si Gospodariei de Partid. Vinurile dictatorilor au fost recent rebrenduite, puse prafuite în cutii de lemn, cu însemne populare românesti, cu numele „Nicolae s“.
Dan Mandrea (71 de ani), are 42 de ani lucrati la Vinalcool si cea mai mare parte, ca director. Înainte de 1989 era unul dintre putinii care avea acces la vinurile sotilor Ceausescu. „În aceasta vinoteca nu putea intra oricine.
Securitatea te controla, trebuia sa fii omul lor de încredere. Vinurile de aici erau duse la Gospodaria de Partid si tot sub control ajungeau la vila de la Pralea, unde, anual, Ceausescu obisnuia sa vâneze si sa vina la odihna“. Directorul Vinalcool stie cu precizie ce vinuri îi placeau lui Nicolae Ceausescu si care o ungeau la inima pe Elena. „Lui Ceausescu îi placeau Feteasca si Aligote de Podul Turcului iar Elenei Merlot-ul, tot din aceeasi podgorie. Pentru ea trebuia faceam drum pâna la Husi, pentru Busuioaca de Bohotin si Zghihara. Noi, la Bacau, eram un punct strategic pentru vinurile preferate ale dictatorilor, indiferent unde mergeau în Moldova“, a mai spus Dan Mandrea.
Vinalcool Bacau era pâna în 1989 una dintre cele mai mari companii de stat din tara, cu 11 unitati de productie si podgorii proprii. Sortimentele alese ajungeau la export în URSS, Polonia, Cehoslovacia, Germania dar si Japonia. Fabrica de vinuri colecta mustul de la unitatile din Ghereiesti, Traian, Oncesti, Dealul Morii, Motoseni, Podul Turcului, Sascut, Racaciuni, Valea Seaca, Faraoani si Tîrgu Ocna iar în municipiul Bacau erau procesate.
Actionarul majoritar, deputatul Lucian Ciubotaru, care detine 74% din actiuni, cumparate prin Bursa de Valori Bucuresti, dupa 2004 dar si Dan Mandrea au primit vizita de studiu a unor renumiti enologi din Germania, o delegatie condusa de dr. Georg Binder, de la Institut Enologic din Neustadt dar si a profesorului dr. Vicu Cotea. „Calitatea vinului este certificata prin doua expertize enologice aprofundate. Totodata, am identificat, cu ajutorul unei firme de PR, unde avem piata pentru a vinde toate vinurile. Este vorba de zonele cu hoteluri de lux din Dubai, Qatar iar în partea asiatica, în orasele mari din China si India“, a precizat deputatul Lucian Ciubotaru.
Vinalcool Bacau, privatizata la turci, devalizata împreuna cu sefii de la Finante
În 1999, desi fabrica mergea foarte bine, Vinalcool din Bacau a fost privatizata. Pe ea au pus mâna grupul din jurul lui Nazmi Dugan, care au preluat Fabrica de Bere, Lichior si Drojdie Margineni, Fabrica din Pascani, etc. Dupa câtiva ani, în 2004, dupa ce nu au platit darile la stat, turcii au renuntat la patronatul societatii, care a fost preluata de stat, cu datorii de 64 de miliarde de stat. „Turcii au stat în gazda in apartamentul sefului de la Finante, Petre Haineala, care nu a luat masuri la timp fata de neplata datoriilor la stat. Desi au existat 7 dosare penale, Justitia le-a lasat sa se prescrie, lucru întâmplat anul acesta. Acum vom face o actiune la CEDO, pentru repunerea pe rol a dosarelor si tragerea la raspundere a vinovatilor“. a mai spus Dan Mandrea.
Miza pentru vinurile vechi din beciul dictatorilor Ceausescu este mare. Numai din vânzarea lor s-ar putea obtine aproximativ 14 milioane de euro.
„Vom face inventarul lor, dupa care vor fi pregatite pentru export. In beciurile noastre sunt peste 70 de mii de sticle. Au mai fost înca 100 de mii, pe care Finantele au pus sechestru, dar care nu erau vinuri de elita, nu erau din cele destinate lui Ceausescu“, afirma deputatul Lucian Ciubotaru.