Poate Ucraina sa ocupe Transnistria?!

Un articol scris de analistul militar Valentin Vasilescu, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni. 

Spuneam într-un articol anterior ca Porosenko nu intentioneaza sa puna în aplicare acordul Minsk 2, cu privire la regiunile Donetk si Lugansk. 

…Si ca exista destule indicii ca Ucraina intentioneaza sa atace Transnistria, existînd si un asa-numit Plan Bumerang, prin care ucrainieni ar ocupa în cinci zileTiraspolul, printr-un razboi fulger.

http://www.ziaruldegarda.ro/saakasvili-transnistria-si-al-treilea-razboi-mondial/

Întrucît exista pericolul ca armata separatistilor din Donetk si Lugansk dar si cea rusa din Crimeea sa treaca la ofensiva, ucrainienii nu pot disloca forte numeroase pentru atacarea Transnistriei. Ei pot crea un dispozitiv ofensiv compus dintr-o brigada de tancuri, una mecanizata, una de artilerie si una de infanterie moto. Cu un efectiv de 7.000 de militari, în proportie de 40 % rezervisti, dar superioara calitativ armatei transnistrene. Porosenco sperînd ca si Saakasvili în 2008 ca de la un punct încolo vor interveni americanii în sprijinul lui. Porosenco spera degeaba, întrucît în Transnistria ca si în Osetia de sud, SUA doresc sa scoata castanele din foc cu mâna altora, fara sa se friga.

FOTO http://gdb.rferl.org/

FOTO http://gdb.rferl.org/

Republica Moldova nu are cu ce sa participe la atacarea Transnistriei iar România nu poate interveni în ajutorul Ucrainei pe teritoriul Transnistriei, întrucît în aceste conditii nu mai e valabil art. 5 al Tratatului NATO. Si la nivelul de înzestrare al armatei sale, risca o catastrofa militara de proportii. Iar vechea Europa, mai mult decît sanctiuni economice, nu este dispusa sa opuna Rusiei. Numai ca daca armata ucrainiana ataca Transnistria, Rusia va riposta imediat si în forta pentru a nu da posibilitatea americanilor de a face nicio miscare.

În emisiunea „Dreptul de vot” a televiziunii ucrainiene,  Alexei Martynov, directorul Institutului International a afirmat ca aeroportul din Tiraspol dispune de capacitatile tehnice de a primi avioanele de transport greu ale Rusiei. De aceea Ucraina va doborî fara nicio somatie avioane rusesti de transport, în zbor catre Tiraspol. Conform ministerului Apararii Ucrainei citat de publicatia Timer din Odessa, a început dislocarea de sisteme AA de tip S-300 la granita cu Transnistria.

Numai ca primul pas al Rusiei ar fi acela de a anihila radarele de descoperire si de dirijare ale bateriilor de rachete AA din sudul Ucrainei, din prin bruiaj. Obiectiv destul de usor de realizat de 12 aeronave specializate, echipate cu noile sisteme L-175B Hibini si Richag-AV.

http://www.ziaruldegarda.ro/sistemul-de-bruiaj-rusesc-richag-av-vs-drona-americana-rq-170-sentinel/

Întrucît unele tipuri de rachete AA din dotarea armatei ucrainiene pot fi ghidate prin aparatura optica, acele baterii AA, prin a caror raza de actiune ar trece avioanele de transport ale rusilor în drumul lor catre Transnistria, trebuiesc neutralizate prin lovirea din aer. Cu tot bruiajul intens, exista posibilitatea ca avioane de vînatoare ucrainiene sa decoleze si sa descopere vizual formatiile de avioane de transport rusesti, motiv pentru care acestea vor fi însotite de formatii de avioane de vînatoare rusesti.

russian tank

Armata rusa dispune de peste 300 de avioane de transport. 25 avioane sunt de tip An-124, cel mai mare avion cargo din lume ( cara 150 t sau doua tancuri T-90 sau sase Masini de Lupta ale Infanteriei -MLI ), 100 sunt de tip IL-76, ( cara 42-60  t sau patru MLI ), 50 An-12 ( cara doua MLI sau 60 de parasutisti), 5 An-22 ( cara 80 t ), 96 AN-24/26 (cara 40 de parasutisti ), 25 An-72 (cara 52 de parasutisti sau un MLI ). La nevoie, grupul Volga-Dnepr, Polet si alte companii aeriene rusesti pot sprijini armata rusa cu alte 100 de avioane An-124 si IL-76.

 

În 10 de ore, cu acest parc de avioane, Rusia este capabila sa introduca în teatrul de actiune din Transnistria, prin podul aerian, aproape 18.000 de militari cu 400 de tancuri T-90, 300 de obuziere autopropulsate 2S3 Akatsiya, sisteme de lansare proiectile reactive BM-27 Uragan, BM-30 Smerch, 9A52-4 Tornado si 40 de elicoptere de atac.

mi24ukrarmyhindliberia

40 % din acest contingent rusesc ajunge la sol prin parasutare, în spatele dispozitivului ofensiv ucrainian, pentru a bloca caile de legatura, aprovizionare si retragere ale armatei ucrainiene. Odata realizata manevra parasutistilor, autostrada nord-sud M05 ce leaga Kievul de Odessa si vest-nord est M13 ce leaga Dubasari de Kirovohrad sunt controlate de rusi. Iar regiunea Odessa este izolata de restul Ucrainei.

Suhoi 35

Parasutistii rusi au o ridicata capacitate de manevra si sprijin cu foc, fiind dotati cu autoturisme blindate GAZ Tigr, cu blindatele BMD-2 si BMD-3 ( cu tun cal. 30 mm si lansatoare de rachete antitanc Kornet în turela ), cu blindatele BTR-MD Rakushka si BMD-4  ( cu tun cal. 100 mm si cal. 30 mm, lansatoare de rachete antitanc Konkurs în turela ),  cu mortierul autopropulsat cal. 120 mm 2S9 Nona ( 8,7 t ), cu sistemele AA Strela-10 si Verba ( raza de actiune 6.400 m ) portabile sau montate pe blindate usoare.

http://www.acs-rss.ro/index.php/arhiva-glasul/item/194-a-gasit-rusia-antidotul-la-forta-de-interventie-rapida-a-nato

Scenariul din Georgia din 2008 nu se va repeta, întrucît gruparea ofensiva ucrainiana nu mai are unde sa se retraga, fiind prinsa între transnistreni, fluviul Nistru, gurile Dunarii si trupele rusesti.  De aceea este probabil ca militarii ucrainieni sa se predea dupa 24 de ore de la începerea ofensivei, iar trupele ruse sa se dirijeze în viteza catre orasul Odessa. Pentru a-l captura pe guvernatorul Saakasvili si a-l preda justitiei din Georgia, dupa care se vor retrage în Transnistria.

Transnistria -Ucraina map

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com