Emil Melinte (45 de ani) este primul candidat independent pentru functia de primar, validat de Biroul Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bacau, care nu a fost niciodata in vreun partid politic. Are propriile proiecte pentru Bacau si vorbeste deschis despre viata, familie, pregatirea acumulata dar si despre motivele pentru care intra in cursa electorala. Emil Melinte poate fi solutia pentru bacauanii care nu mai cred in partide sau in promisiuni.
M.M. De ce l-ar vota bacauanii pe Emil Melinte?
Emil Melinte: Pentru ca s-au saturat de promisiuni care nu s-au îndeplinit, nu mai au încredere în clasa politica si doresc un om cu experienta de viata, corect, care sa vina dintre ei si sa lucreze pentru ei. Am pus aceasta întrebare sustinatorilor mei, în campania de strângere de semnaturi. Raspunsuri au fost desigur mai multe, însa cele trei puncte prezentate sunt sinteza celor discutate cu cetatenii care mi-au semnat listele de sustinatori.
M.M. Care sunt proiectele dumneavoastra care ar aduce o schimbare importanta in Bacau?
Emil Melinte: În primul rând e vorba de locurile de munca. M-am angajat în fata sustinatorilor mei, ca în cazul în care voi câstiga alegerile sa rezolv aceasta problema majora. Voi publica în campanie masurile propuse si proiectele prin care vom califica unde e cazul si vom absorbi toata forta de munca disponibila. Cu timpul, municipiul va deveni atractiv si vor veni cetateni din alte zone ale tarii pentru a lucra si a se aseza aici.
O schimbare majora în oras este abordarea urbanismului. Autorizatii de construire si de functionare trebuie, insa dezvoltarea armonioasa a orasului este imposibila doar dupa criterii de obtinere a unui profit imediat. Voi descuraja concentrarea obiectivelor importante doar în anumite zone si voi încuraja initiativele care respecta distributia judicioasa a acestora. Astfel, etapa cu etapa, vom normaliza traficul, poluarea, vom avea controlul câinilor vagabonzi, siguranta sporita a cetateanului, un sistem de taxe care sa încurajeze dezvoltarea fireasca a Bacaului si sa taxeze suplimentar initiativele poate bine intentionate, care însa contrazic interesul general de dezvoltare pe termen mediu si lung. În câtiva ani, oamenii si firmele comerciale se vor obisnui cu ideea ca un oras se dezvolta respectând interesele generale, si acest lucru aduce beneficii (e drept, nu imediate), tuturor bacauanilor si agentilor economici.
Al treilea proiect, care ar aduce o schimbare importanta în Bacau este dezvoltarea unor programe care sa integreze orasul nostru în circuitele turistice. Avem ce prezenta, de la arta plastica la literatura, teatru, istorie, arheologie si sport. Lipseste o viziune coerenta si sustinuta de conectare a valorilor bacauane la celelalte comunitati, din tara si din afara ei, realizata prin participarea de institutii, agenti economici, artisti, sportivi, muzeografi. În campanie voi prezenta modul de lucru pentru a atinge acest obiectiv foarte important pentru economia si imaginea Bacaului.
M.M. : Ce doctrina politica impartasiti?
Emil Melinte: As vrea sa realizam ca suntem în mileniul III, ca mijloacele tehnice de productie si de comunicare au transformat societatea, cu sau fara voia noastra. În opinia mea, doctrinele politice se afla într-un proces de formare, de adaptare la noile realitati globale. Evolutiile foarte rapide si aici vorbesc despre aparitia muncii de acasa, a unor noi profesii liberale, libera circulatie a fortei de munca, închiderea unor obiective industriale foarte importante, au condus la masuri contradictorii luate de partidele politice. Si anume, promovarea unor masuri de dreapta de catre partide de stânga si viceversa. În acest context, dupa un studiu atent al evolutiilor la nivel national si global, am decis sa lucrez la propria doctrina politica. Am plecat de la nevoile cetateanului, indiferent de vârsta, apartenenta politica, stare sociala ori materiala. Am identificat punctele comune de vedere si ponderea lor într-un program politic.
În linii mari, militez pentru sprijinirea de catre institutiile de stat a învatamântului de masa, a sistemului de sanatate, a sportului si implicarea acestor institutii publice sau mai putin publice cu preponderenta în infrastructura, industria strategica, militara. Doar astfel vom avea suficienti oameni si mijloace tehnice care sa faca fata provocarilor venite din vest sau din est. O elita, fie ea scolita la cele mai bune universitati din occident, cu resurse materiale aproape nelimitate, nu poate face fata viitorului tarii noastre, singura. Avem nevoie de împrospatarea elitelor cu multi, tot mai multi tineri, din toate mediile sociale. Abia apoi vom putea aduce în discutie doctrine politice autentice, împartasite de români si a caror eficienta este dovedita.
M.M. : Ati fost membru al vreunui partid politic?
Emil Melinte: Nu am fost membru al vreunui partid politic. Initiativele mele politice au fost respinse de toate partidele, pâna în momentul în care am declarat ca voi candida la functia de primar al municipiului Bacau. Mi-au raspuns: asteapta la rând, te vom pune pe o lista de candidatura dupa ce lucrezi vreo 10 ani pentru noi.
În acest sistem, unde competitia e anihilata de criterii precum vechimea, progresul e încet, sau mai bine zis, foarte încet. Asa încât astazi, nu mai am nici o dorinta de a ma înscrie în nici un partid politic, sunt interesat sa reprezint direct si eficient cetatenii orasului.
M.M.: Daca ar fi si turul al doilea al alegerilor, pe cine ati sustine?
Emil Melinte: Mai întâi de toate, va rog sa nu ma excludeti din joc înainte ca acesta sa înceapa. Spre sfârsitul campaniei electorale vom sti cu totii cum stam în preferintele electoratului. E posibil, daca va fi turul al doilea, ca eu sa particip ca si candidat. Si acum sa va raspund: în ipoteza în care ajungem la un tur al doilea al alegerilor si eu nu sunt pe lista de candidati, voi sustine pe cel preferat de majoritatea sustinatorilor mei. Voi face asta, pentru ca, chiar daca uneori nu împartasesc aceeasi parere, decizia electoratului este suverana, asa am ajuns sa fiu candidat.
M.M: Cine este Emil Melinte?
Emil Melinte: Bacauan get-beget, inginer electronist-absolvent al Politehnicii din Iasi, specialist în automatizari industriale si PRAM, format la CET Bacau între anii 1997 si 2000, plecând apoi în domeniul privat si devenind proiectant atestat ANRE/ ISCIR, nivel practitioner în NLP, izolator hidrofug, instalator, electrician, specialist în instalatii de tratamente secundare oteluri si cu alte înca multe preocupari, cum ar fi de exemplu cea de candidat independent la functia de primar al municipiului Bacau. Am lucrat foarte mult în tara, pe proiecte ingineresti de anvergura, legând prietenii trainice si colaborari de viitor cu oameni simpli, antreprenori sau proprietari de firme. În timpul liber scriu, si la momentul oportun voi publica proza în mai multe volume, pe subiecte, cred eu, de mare interes pentru public.
Sunt dedicat recuperarii si integrarii copiilor autisti, am ,,deranjat? toate institutiile din oras si de la Bucuresti pentru a sensibiliza comunitatea si a sustine proiectul meu. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom reusi.
Am calatorit foarte mult, am locuit si muncit în multe orase, inclusiv în capitala. Am organizat lansari de carte, expozitii de sculptura sau de pictura, particip cu drag la activitati din lumea artei si culturii în general.
În toate proiectele mele îmi pun nadejdea în Bunul Dumnezeu si merg înainte. Sunt casatorit de la vârsta de 20 de ani, anul acesta vom sarbatori nunta de argint si ne vom alege nasii.
Avem doi baieti, cel mare autist. Datorita lor, viata noastra de familie si nu numai, este bogata si intensa. Sotia este sustinatorul tuturor proiectelor, deciziile majore le luam împreuna, uneori dupa analize îndelungate si uneori în contradictoriu.
Un comentariu
[…] Cine este EMIL MELINTE, candidatul independent si apolitic pentru Primaria Bacau […]