Evenimente editoriale la Iasi

De George Roca

GIFU-LANSARE-IASI-IAN2013-wbJoi, 31 ianuarie 2013, ora 18.00 la Libraria TAFRALI (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Corpul A, parter), va avea loc lansarea ultimelor aparitii din colectia «Observatorul social» a Editurii Universitatii, precum si a unui volum bilingv de versuri aparut la Editura EIKON din Cluj-Napoca (autoare Daniela GIFU).

Cu acest prilej, vor lua cuvântul universitari si personalitati ale vietii culturale iesene, profesorii Liviu Antonesei, Anton Carpinschi, Andrei Corbea-Hoisie, Mihai Dinu Gheorghiu si Dan Lungu. Programul va include de asemenea un scurt moment muzical blockflote (Teo Chirileanu) si chitara (Alexandra Moraru). Un pahar de vin va fi închinat acestor aparitii.

 

La mobilité des élites. Reconversion et circulation internationale, editat de Mihai Dinu GHEORGHIU, reuneste mai multe studii de sociologie a elitelor ale unor autori cunoscuti din Franta, Brazilia, România, Maroc, Senegal, Ungaria.

 

Oameni ai ideilor: perspectiva unui sociolog Lewis COSER, traducere de Camelia Craciun – este vorba de prima aparitie în limba româna a unui autor american celebru, clasic în domeniul sociologiei intelectualilor. Lewis Coser îsi conduce cititorii din cafenelele Londrei din sec. al XVIII-lea pâna în industriile culturii în masa din a doua jumatate a secolului al XX-lea, pentru o întelegere larga a notiunii de „intelectual” si a modului în care intelectualii au interactionat cu politicul de-a lungul istoriei.

 

Fascisti, comunisti si tarani. Sociologia mobilizarilor identitare românesti (1921-1989), Antoine ROGER, o traducere de Camelia Runceanu, este o lucrare a unui politolog belgian, care a studiat dintr-o perspectiva inedita «crizele de identitate» nationala ale românilor în decursul timpului. Analiza lui combina observatiile privind dependenta economica a României la nivel international cu raporturile stabilite pe plan intern între elitele sociale si taranime.

 

Constructia identitatii într-o societate totalitara. O cercetare sociologica asupra scriitorilor, este editia a doua a unei carti pasionante scrise de cunoscutul scriitor si sociolog Dan Lungu asupra conditiei scriitorului în perioada comunista.

 

Prezentarea acestor aparitii editoriale se va încheia printr-o asociere inedita între stiintele sociale si poezie, prin lansarea volumului de versuri:

„Pacatul nelinistii” (Le péché de l’inquiétude), publicat de Daniela GIFU la Editura EIKON din Cluj-Napoca (2012) este expresia unui „dor purtat în suflet o vreme-ndelungata”, care „oricât l-ar paste moartea nu moare niciodata”, cum ar zice Victor Eftimiu. Acest dor ce se manifesta atât în cautarea fireasca a împlinirii prin iubire, cât si într-o generala stare de gratie si gratitudine fata de Dumnezeu pentru darul iubirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com