In data de 6 februarie 2013, Consulul Onorific al Romaniei la Boston, Dan Dimancescu, ?n parteneriat cu Ambasada Romaniei la Washington DC, au organizat un eveniment special pentru prezentarea culturii si istoriei Romaniei: „Decoding Dacia: Romania’s Lost Heritage”.
Filmul documentar „Decoding Dacia” a fost initiat de regizorul Nicholas Dimancescu ?n ianuarie 2011, iar ulteiror a fost editat si finalizat de catre Kyle Brandse. Regizorul american de origine romana Nicholas Dimancescu, ?n varsta de 26 de ani si-a pierdut viata ?n mai 2011, ?ntr-un accident ?n Muntii Surianu, ?n timpul filmarilor pentru acest documentar. Filmul “Decodong Dacia”, prezentat ?n premiera la Washington DC ?n 6 februarie 2013, este cel de-al treilea documentar al regizorului din seria “Romania in razboi” . Celelalte doua aveau ca tema Romania in timpul Primului si celui de-al Doilea Razboi Mondial si au fost difuzate in tara si in strainatate, bucurandu-se de un succes rasunator.
Filmul “Decoding Dacia” (Descifrand mostenirea dacica) are 50 de minute si este produs de Casa de Film “Kogainon” din Boston, prin grija presedintelui Dan Dimancescu (tatal regizorului), in parteneriat cu Revista „National Geographic”, editia ?n limba romana. Filmul reconstituie campaniile militare ale ?mparatului Traian in Dacia (101 -106 d.Hr.) si exploreaza influentele si mostenirea dacica in Romania contemporana.
Documentarul prezinta ?n premiera reconstructia 3D a fortificatiei de la Sarmizegetusa – capitala si sanctuarul dacilor. De asemenea, filmul contine o reconstructie 3D a podului peste Dunare a lui Apolodor din Damasc, construit din ordinul ?mparatului Traian. Podul masura 1135 de metri lungime, aproximativ 18 metri inaltime si 12 metri latime si a facilitat intrarea legiunilor romane ?n Dacia si succesul invaziei Imparatului Traian ?n Dacia. A fost cel mai lung pod construit si este considerat cel mai important pod din Europa, timp de o mie de ani. Documentarul explica importanta strategica a podului peste Dunare pentru expansiunea Imperiului Roman ?n Dacia si ?n nordul continentului.
Documentarul “Decoding Dacia” contine date istorice si elemente inedite, cum ar fi: avantajele si dezavantajele amplasarii cetatilor dacice; traditiile si stilul de viata al dacilor; echipamentele si strategiile luptatorilor daci; ilustratiile dramatice ale artistului Radu Oltean; inregistrari video din Muntii Orastiei; reconstructia 3D a cetatii dacice Blidaru si o coloana sonora originala.
Premiera filmului „Decoding Dacia” a avut loc la prestigiosul Cosmos Club Washington D.C. Locatia aleasa pentru prezentarea documentarului nu este ?ntamplatoare, ci una de maxim impact, deoarece in ianuarie 1888 la Cosmos Club, 33 de exploratori si oameni de stiinta au fondat „National Geographic Society” – o societate privata nonprofit, care sustine si promoveaza explorari geografice si arhelogice, proiecte culturale, stiintifice si cercetari ?n domeniul stiintelor naturii. Societatea “National Geographic” detine 50% dintre actiunile postului de televiziune „National Geographic Channel” (NGC). Printre membrii Cosmos Club, de-a lungul timpului, s-au numarat trei presedinti, doi vicepresedinti, o duzina de judecatori ai Curtii Supreme, 32 laureati ai Premiului Nobel, 56 castigatori ai premiului Pulitzer si 45 de beneficiari ai Medaliei Prezidentiale a Libertatii.
Gazda evenimentului a fost Consulul Onorific al Romaniei la Boston, Dan Dimancescu, care ocupa simultan si functia de presedinte al Casei de Film “Kogainon”. Evenimentul a debutat cu o introducere a domnului Dan Dimancescu, despre contextul istoric in care s-au pus bazele relatiilor diplomatice romano-americane. Momentul s-a suprapus intr-un mod fericit cu inceputurile carierei diplomatice a tatalui sau, Dimitri D. Dimancescu, Atasat al Misiunii Diplomatice a Romaniei la Washington D.C. incepand din anul 1922. Consul Dan Dimancescu a rezumat apoi vizita Reginei Maria in Statele Unite ale Americii in anul 1926 si infiintarea “Society of Friends of Romania” de la New York.. Tanarul diplomat Dimitri D. Dimancescu a contribuit atunci la Jurnalul special, editat de Societatea “Friends of Romania” (18 octombrie 1926) in onoarea Reginei Maria, cu articolul “ Some of Our Customs”. Pentru aproape o suta de ani, istoria familiei Dimancescu se impleteste cu istoria Misiunii Diplomatice Romanesti in SUA si cu cea a clubului Cosmos, gazda evenimentului.
Printre invitatii prezenti la acest eveniment si remarcati de Consulul Dan Dimancescu in cuvantul sau introductiv, s-au numarat mai mult diplomati: fostul ministru de externe si ambasador al tarii noastre la Washington D.C. – senatorul Mircea Geoana; fostul ambasador SUA la Bucuresti Mark Gitenstein, intors recent din misiune si Ambasadorul Romaniei in SUA, Adrian Vierita. De asemenea, Consulul Onorific Dan Dimancescu, a subliniat prezenta, printre cei 300 de invitati, a celui de-al saptesprezecelea editor al revistei “National Geographic” – Wilbur E. (Bill) Garrett “un om si un prieten care mi-a influentat iremediabil destinul” a spus Consulul Onorific Dan Dimancescu.
A urmat alocutiunea Ambasadorului Romaniei la Washington D.C., Adrian Vierita, care a multumit familiei Dimancescu si invitatilor de onoare, pentru contributia lor la consolidarea relatiilor diplomatice romano-americane, in special fostului Ambasador Mark Gitenstein, pentru sprijinul acordat Romaniei pe durata misiunii sale la Bucuresti. Excelenta Sa a subliniat importanta filmului “Decoding Dacia” din mai multe puncte de vedere: “pe de o parte, regizorul Nicholas Dimancescu reprezinta un model pentru tinerii americani de origine romana, curiosi sa calatoreasca pentru a afla de unde venim si cine suntem? Pe de alta parte, documentarul este o incursiune in memoria colectiva si spiritul dacilor. Ambasadorul a mai spus ca esenta filmului consta in imagini si confesiuni, in introspectii care pastreaza echilibrul optim intre realitate si legenda.”
A urmat discursul fostului ambasador SUA la Bucuresti, domnul Mark Gitenstein, care a spus ca pentru a putea sa lucrezi in Romania trebuie mai intai sa o inveti si sa o intelegi. Fostul ambasador a marturisit ca cei patru ani petrecuti in Romania l-au legat definitiv de noi. “Sunt onorat sa ma aflu in aceasta seara in compania unor americani si europeni valorosi, intr-un mediu academic distins, aici la Washington. Simt caldura dumneavoastra si ma bucur sa asist la relatarea unei pagini de istorie, sa vad rezultatul muncii unui om, care si-a cautat radacinile in tara in care mi-am lasat si eu o parte din munca si din inima. Am vazut Romania facand pasi importanti pe drumul spre democratie,iar acum sunt aici pentru a vedea o parte din identitatea ei”, a spus domnul Gitenstein.
De asemenea, ambasadorul a declarat ca Romania ocupa un loc special in sufletul si cariera dumnealui si ca promite ca va invata toata istoria pana la urmatoarea sa vizita in Romania. Fostul ambasador a spus ca anii petrecuti in tara noastra nu i-au fost suficienti pentru a dezlegat toate misterele: “Cu cat o cunosti mai mult, cu atat intelegi mai putin! De aceea sunt astazi aici, pentru ca istoria Daciei este doar un capitol din istorie, fara de care nu poti sa intelegi Romania.” Ambasadorul Gitenstein a povestit ca a inteles povestea Daciei abia in al doilea an in Romania si dupa ce a vizitat de patru ori sanctuarul dacilor de la Sarmizegetusa, care se afla la o ora de zbor fata de Bucuresti.
“Razboaiele daco-romane au influentat urmatorii 2000 de ani si ar fi fost bine ca acest capitol sa fie singurul moment dificil al Romaniei” a apreciat Mark Gitenstein. “Din pacate, au existat si alte perioade lungi de ocupatie si opresiuni in Romania, iar din aceasta cauza multe dintre deciziile importante pentru Romania au fost luate de altcineva. Am intrebat odata pe cineva, care a fost cea mai importanta decizie pentru Romania din ultimii 60 de ani? Raspunsul a fost surprinzator – decizia lui Winston Churchill, Conferinta de la Ialta, care a sacrificat pentru urmatorii 50 de ani natiunile din Europa de est.”a spus ambasadorul american, care considera ca din acest motiv, SUA are o responsabilitate particulara fata de tara noastra. De asemenea, apreciaza efortul depus de militarii romani in Afganistan si le multumeste in mod special, pentru ca are convingerea ca acestia inteleg mai bine decat oricare alta natiune, ce inseamna opresiunea, ce inseamna ca altii sa ia decizii pentru tine.
Domnul ambasador crede ca rolul prietenilor Romaniei, in acest moment, este sa cladeasca relatii stranse si sa vegheze la respectarea traditiilor, culturii, conservarea artefactelor, pastrarea amintirilor si maretiei acestei tari deosebit de frumoase. Mark Gitenstein compara Romania cu o placa tectonica, miscata de deciziile imperialiste, cand intr-o parte, cand in cealalata, iar acest lucru s-a intamplat timp de doua mii de ani, dar si recent, cand regalitatea a fost suprimata de o decizie a marilor puteri ale vremii. In calitate de ambasador SUA la Bucuresti, domnul Mark Gitenstein s-a straduit sa echilibreze balanta, deoarece considera ca istoria se repeta, iar in situatia unui echilibru fragil se impune sprijin din partea prietenilor devotati.
Dupa vizionarea documentarului „Decoding Dacia”, prof. Dr. Dennis Deletant, prof. Dr. Ernest Latham Jr. cei 300 de invitati au discutat cu producatorii filmului si gazda evenimentului, domnul Consul Onorific Dan Dimancescu. Cei doi profesori au prezentat date isorice si elemente inedite despre regatul Daciei si razboaiele daco-romane.
Prof. Dr. Dennis Deletant este profesor de Studii Romanesti la catedra Ion Ratiu a Universitatii Georgetown din Washington D.C.. A fost profesor la SSEES si la Universitatea din Amsterdam, a absolvit studiile postuniversitare la British Council ?n 1969, apoi a vizitat frecvent Romania, pana in 1988 cand a fost declarat persona non-grata, de catre regimul lui Ceausescu. In 1990, a organizat, ?mpreuna cu British Book Appeal, o actiune de ajutorare pentru Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, pentru a recupera o parte dintre cele 400.000 de volume distruse de foc, in timpul revolutiei romane din decembrie 1989. Profesorul Deletant a facut parte din consiliului consultativ al guvernului britanic “Know-How Fund” si este ofiter al Ordinului Imperiului Britanic din 1995. In decembrie 2002 a fost numit „Senior Research Academic” pentru proiectul “Razboiul Rece ?n Istoria Internationala”, finantat de Centrul Woodrow Wilson din Washington, DC. Studiul sau despre regimul maresalului Ion Antonescu (1941-1944) a fost publicat la Londra in anul 2006.
Profesor in cadrul Institutului Diplomatic al Departamentului de Stat (US Foreign Service Institute), unde conduce in prezent studiile avansate pentru Romania si Republica Moldova, prof. Dr. Ernest Latham Jr. elaboreaza cursurile speciale de civilizatie si cultura ale diplomatilor americani, desemnati sa plece la post in cele doua tari. A fost atasat cultural la Bucuresti (1983-1987), profesor Fulbright la Universitatea din Bucuresti si la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (2000-2002). Profesorul Ernest Latham este un promotor al culturii si traditiilor romanesti la Washington DC. Ernest Latham face parte dintr-un grup mic, dar statornic si foarte valoros, al americanilor ce respecta, iubesc si promoveaza valorile romanesti, cu un devotament si o cunoastere cum rar intalnesti printre romanii insisi! Una dintre cartile profesorului Ernest Latham Jr. se numeste “Miorita: An Icon of Romanian Culture”.
Documentarul “Decoding Dacia” are un trailer cu durata de 2;18 minute, care poate fi vizionat la adresa: http://vimeo.com/50881070