Eugen Tomac: „Miscarea Populara isi propune sa devina partidul care va pregati unirea celor doua maluri ale Prutului!

M.M.: Sunteti de peste Prut, din Ucraina si ati ajuns liderul proiectului de suflet al presedintelui Traian Basescu-Partidul Miscarea Populara. Dealtfel, presedintele roman a facut in ultima perioada, in repetate randuri (Chisinau, Izvorul Muresului –Harghita) referire la ideea unirii Romaniei cu Republica Moldova. Asistam la un nou pod de flori intre cele doua tari?

Eugen Tomac  (1)Eugen Tomac: Intre cele doua state! Romania este tara mama si pentru Basarabia si pentru Bucovina si pentru ceilalti romani aflati peste hotare. Trebuie sa fim corecti! Doi, Miscarea Populara va fi vehicolul politic, care va milita cel mai activ pe scena politica romaneasca pentru regasirea romanilor de-o parte si alta a Prutului. O actiune nefericita in istorie, Pactul Ribentrop Molotov, i-a despartit pe romani. Obligatia noastra este sa nu recurgem la o retorica nefericita si sa construim o relatie cat mai stransa cu Republica Moldova, pentru ca dincolo sunt peste 3,5 milioane de romani, care au aceleasi drepturi si aspiratii, ca si noi, in mare parte. Vorbim de foarte multi cetateni romani, care deja si-au dobandit cetatenia, in urma initiativei presedintelui de a flexibiliza procedurile. Cred ca avem nevoie de un dialog intens pe aceasta tema a regasirii romanilor. Miscarea Populara isi propune sa devina partidul politic care va pregati unirea celor doua maluri ale Prutului.

M.M. Ati spus ca 3,5 milioane de persoane de dincolo de Prut sunt romani. Ei nu se declara romani, ci se recunosc a fi moldoveni. Unde diplomatia sau chiar Departamentul Romanilor de Pretutindeni nu au fost suficient de eficiente si convingatoare?

Eugen Tomac  (2)Eugen Tomac: Trebuie sa fim sinceri pentru a obtine rezultate. Romanii de dincolo de Prut, de 200 de ani sunt supusi la un proces de deznationalizare de Rusia. Acest proces a produs efecte. Avem 3,5 milioane de romani, care desi vorbesc aceeasi limba, desi merg la slujba in limba romana, in biserici, desi au limba romana in scoala, nu au avut-o pana in 1990, desi serbeaza traditiile, Pastele si Craciunul, la fel ca si noi, totusi intampina mari dificultati in a revendica identitatea. Cei 200 de ani, de asuprire, de talharie, de mutilare a identitatii romanesti au produs efecte nefericite asupra lor. Trebuie sa avem capacitatea de a intelege, ca ceea ce s-a distrus in 200 de ani nu putem repara peste noapte. Avem oboligatia de a trata cu seriozitate aceasta parte de Romanie, uitata, si sa actionam ca oameni politici, cu termene foarte precise. Sa fim alaturi de ei…Ceea ce face acum statul este sa gaseasca toata parghiile eficiente pentru a accelera aceasta apropiere intre romani. Repet! Trebuie sa avem o atitudine corecta. Sigur, ca se pot face mult mai multe, dar aici depinde de pozitionarea fiecarui partid politic pe aceasta dimensiune. Noi vom fi cel mai activ partid care va pregati unirea celor doua maluri ale Prutului.

M.M. Moldova se apropie de momentul Vilnius, dar in plan politic alianta pro-europeana a scapat cu greu de o grava criza politica. Exista posibilitatea compromiterii traseului european?

Partidul Miscarea Populara -intalnire cu simpatizantii in Bacau (2)Eugen Tomac: Drumul este destul de clar in ceea ce priveste Chisinaul. Nu este exclus ca de la 1 ianuarie sa vina bani europeni, care vor stimula acest curent de simpatie europeana.

M.M. Va ganditi sa candidati la presedentia Romaniei? Exista premise pentru unificarea fortelor de dreapta? Care va fi locul Partidului Miscarea Populara? Pana in 2014 credeti ca veti trece de prgul electoral?

Eugen Tomac: Acum nu am in vedere sa candidez pentru aceasta functie, eforturile mele sunt indreptate  pentru intarirea acestui proiect politic sprijinit de presedintele Romaniei. Cat despre unificarea fortelor de dreapta, inca este prea devreme sa fac afirmatii. Va pot spune doar ca noi suntem peste pragul politic electoral, chiar daca suntem proaspat infiintati!

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , , ,

3 Comentarii

  1. doru duceac spune:

    VA FELICIT ..D-LE DEPUTAT !!!… de doua ori ..1. sunteti primul presedinte al unui partid politic din romania [ sigur moscova si bolsevicii romani nu ar vrea sa fie inscris la tribunal ..asta denota ..FRICA !!!] …care cereti deschis , fara rezerve ..UNIREA !!!..in esenta ..in europa o singura ..ROMANIE , MARE SI PUTERNICA !!!…2 . pentruca explicati ..mecanismele si parghiile care stau la baza acestei ..reintregiri !!!..veti avea mari piedici…rusia iar va trimite in ardeal …[ ca in ultimii 23 de ani ..cand e vorba de ..basarabia ] …armate de iredentisti si provocatori magiari ..in contrapartida !!!..antena3 iar ..va executa prin lichelele propagandistice de acolo ..instructiunile moscovei …jos basescu , jos tomac , jos democratia , provocari , dezmat si anarhie in ardeal..prin manipularea maselor prin noua lor arma ..mass-media vizuala !!!…unii ..ca asa zisul istoric militar si fost militar ..bolsevicul ..mircea dogaru ..iar va mai scoate un manifest ..de ura si instigare a romanilor impotriva ungurilor concetateni din ardeal ..sau grofilor ..[ in inchipuirea lui ..bolnava rosie ]….dv ..si noi toti ..cei ce luptam pentru idealul ..de secole al basarabenilor si nord -bucovinenilor …trebuie sa fim puternici ..sa nu dam inapoi …sa luptam ..pentru aducerea ..BASARABIEI ACOLO UNDE A NASCUT-O ISTORIA ..LA PATRIA MAMA ..ROMANIA SI IN EUROPA !!!…SUCCES !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com