Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.
Motivatia Turciei, în doborîrea avionul Su-24 rusesc, deasupra teritoriului sirian, nu are legatura cu violarea spatiului aerian turcesc, de catre avioanele militare ale Rusiei. Ea s-a dorit o pedepsire a Rusie pentru bombardarea gruparilor teroriste ”moderate”, sprijinite de Turcia care actioneaza împotriva armatei nationale siriene, fidele lui Bashar Al Assad.
În stiinta militara s-a consacrat principiul ”Economiei de forte si mijloace” care obliga comandantii sa-si atinga scopul propus, fara sa risipeasca inutil resursele. Ne amintim ca Rusia a dat cîteva lovituri de imagine, lansînd rachete de croaziera KH-555 de pe bombardierele strategice Tu-22M3 si Tu-160, operînd de la bazele din Rusia, situate la 3.000 km de Siria. Sau lansînd rachete de croaziera 3M-14T Kaliber, de pe navele de suprafata si de pe un submarin din marea Caspica si din marea Mediterana, aflate la peste 1.500 km de Siria[1].
Alte doua bombardiere strategice Tu-160, au decolat de la baza aeriana Olnegorsk, din Peninsula Kola, au înconjurat Europa, parcurgînd 13.000 km, pentru a lovi cu rachete de croaziera Kh-101, tinte de pe teritoriul sirian. Pretul unei rachete de croaziera este de peste un milion USD, desi încarcatura de lupta reprezinta doar 450 kg[2]. Poate ca ar fi fost mai eficient ca Rusia sa aduca 50-60 de bombardiere grele Tu-22M3, Tu-95MS si eventual Tu-160, în Siria sau într-o tara vecina, de unde fiecare avion putea executa zilnic, cîte trei zboruri de lovire.
Un alt principiu al luptei armate, de baza în stiinta militara, este ”Concentrarea eforturilor pe directiile hotarîtoare”. Tradus în limbaj cotidian, acesta însemna sa nu te legi la sireturi, înainte de a te încalta sau te îndeamna sa înaintezi din aproape în aproape, din centru catre exterior.
Dupa aproape doua luni de la declansarea loviturilor aeriene ale Rusiei, au fost bombardate cîteva mii de obiective ale ISIS aflate în sudul Siriei ( Damasc, Daraa ) în centrul Siriei ( Homs, Hama, Idleb ), în nordul Siriei ( Aleppo ) si în estul Siriei ( Raqqa si Deir Az Zor ).
Bombardamentele avînd ca scop distrugerea infrastructurii ( inclusiv cea de înmagazinare a carburantilor auto ) a ISIS si ajutarea trupelor terestre siriene, în declansarea de actiuni ofensive, menite sa recucereasca teritoriile ocupate de rebeli.
Cu toate acestea, rebelii islamisti, continua sa controleaze teritorii din nordul provinciei Latakia, aflate la doar 25 km de baza aeriana ruseasca Hmaimim din Siria. Armata siriana înainteaza cu greutate datorita sistemelor antitanc americane pe care rebelii le poseda.
Un videoclip postat pe internet arata cum un elicopter rusesc Mi-8, trimis în misiune de cautare-salvare a echipajul avionului Su-24, doborît de aviatia turca, a fost distrus la sol de rebeli, cu un sistem de rachete antitanc BGM-71 TOW, de fabricatie americana.
Reamintesc faptul ca avionul Su-24 a cazut în guvernoratul Latakia, la 4,5 km de granita turco-siriana, în teritoriul în care actioneaza, împreuna, gruparile rebele FSA ( constituita, înarmata de Turcia si sustinuta de SUA si aliatii sai ) si Frontul Al Nusra ( filiala siriana a Al Qaeda ). Asadar, acolo nu lupta populatia turkmena împotriva regimului Al Assad, asa cum a dezinformat în repetate rînduri Turcia [3].
Poate ca ar fi fost mult mai eficient sa fie întrerupta, mai întîi, aprovizionarea rebelilor islamisti cu arme si recruti din Turcia. Ceea ce ar fi însemnat ca bombardamentele aviatiei ruse sa fi fost subordonate, exclusiv ofensivei terestre a armatei siriene, de-a lungul granitei cu Turcia din guvernoratele Aleppo, Idleb si Latakia ( circa 70 km ). Abia dupa ce granita ar fi fost securizata de armata siriana, puteau fi extinse bombardamentele aviatiei ruse si în alte zone ale Siriei.
Cele 30 de avioane de bombardament rusesti ( 12 Su-24, 12 Su-25 si 6 Su-34 ), de la baza aeriana ruseasca Hmaimim, pot executa fiecare, maxim 2-3 iesiri zilnic, fiind înarmate cu cîte 2-4 bombe inteligente, de mare precizie ( de 100, 250 sau 500 kg ) sau rachete ghidate[4]. Ceea ce înseamna lovirea a 70-90 de obiective zilnic. Aceste avioane sunt insuficiente, ele abia daca ajung sa actioneze concentrat, pe obiectivele rebelilor din nordul guvernoratului Latakia, descoperite de avioanele de cercetare fara pilot ( drone ) rusesti.
Ca termen de comparatie, în razboiul din Irak din 2003, coalitia condusa de SUA a folosit aproximativ 1.400 de avioane de lupta. Spre deosebire de cele 30 de Su-24, Su-25 si Su-34, dislocate de rusi în Siria, un singur bombardier greu Tu-95 ia la bord 30 de bombe de 500 kg, sau 60 de bombe de 250 kg sau 120 de bombe de 100 kg. Acoperind cu covorul de bombe gravimetrice, o suprafata de neutralizare, echivalenta cu 10 terenuri de fotbal, într-o singura misiune.
Rebelii islamisti care lupta în terenul muntos, de la granita cu Turcia, continua sa opuna o rezistenta înversunata trupelor terestre siriene, datorita protectiei oferite de terenul framîntat si a armelor americane moderne, cu care sunt dotati. Reamintesc ca în istoria recenta, doar bombardamentele masive, au fost cele care au hotarît soarta razboaielor.
Pentru a-i scoate pe rebelii islamisti Frontul Al Nusra din actualul dispozitiv, de la granita cu Turcia si a permite avansul trupelor siriene, poate e nevoie de o schimbare majora de tactica. Care ar necesita dublarea numarului de avioane de cercetare fara pilot si utilizarea masiva a bombardierelor grele.Un calcul simplu arata ca dupa doua-trei saptamîni de atacuri intense, cu cel putin 50 de bombardiere grele rusesti Tu-95 si Tu-22M, s-ar putea curata complet zona de la granita cu Turcia, de islamisti.
Cred ca Rusia a comis o eroare si nelivrînd Siriei sisteme de rachete antiaeriene S-300 sau S-400, înca dinainte de sosirea grupului de bombardament rusesc la baza aeriana Hmaimim.
Prezenta acestor rachete antiaeriene, ar fi permis armatei nationale a Siriei, exercitarea suveranitatii asupra spatiului aerian sirian, asa cum Turcia o reclama, în cazul bombardierelor rusesti. La fel cum NATO a sprijinit Turcia, dislocînd la granita turco-siriana baterii de rachete AA Patriot din Spania, Olanda, Germania si SUA.
Daca existau aceste sisteme S-400, avioanele coalitiei anti-ISIS condusa de americani n-ar mai fi intrat în spatiul aerian al Siriei, fara autorizare de la Bashar Al Assad iar Turcia n-ar mai fi pretins ca bombardeaza ISIS, lovind în schimb pozitiile kurzilor care lupta în mod real cu rebelii ISIS.
Daca rusii aveau în Siria sisteme de rachete S-400, acestea încadrau de la început avioanele F-16 turcesti care au interceptat bombardierul Su-24 rusesc. Si turcii n-ar fi lansat racheta aer-aer împotriva bombardierului rus pentru ca stiau ca n-ar fi scapat niciunul din avioanele turcesti nedoborîte.
––––––––––––––-
[1]. Rusia a atacat ISIS cu rachete de croaziera de pe submarine si de pe bombardierele strategice
[2]. A înteles NATO, abia acum, ca Rusia nu are intentia de a o ataca ?
[3]. Pilotii militari ai Turciei, la fel de lipsiti de onoare ca ISIS?
[4]. Munitiile ”inteligente” folosite de Rusia în Siria
Cred ca prima eroare este de abordare. Nu te „lupti ” cu fundamentalismul sunit fiind aliat cu Arabia Saudita, Qatarul, Turcia , Israelul , USA
mai rar baieti. salariile sunt mici in rusia. de ce sunteti asa inversunati cu manipularea. e clar ca articolul a fost scris initial in limba rusa apoi tradus.
imediat dupa instalarea bateriilor s400, rusii si sirienii au bombardat si distrus convoaiele rebelilor din si inspre Turcia si turcii nu au mai avut curajul sa atace avioanele. Circula un zvon ca Turcia s-a retras din „coalitie” anti Isis.
Armata rusa trebuie sa inchida de urgenta spatiul aerina sirian interzicandu-le americanilor si aliatilor lor survolarea Siriei si sa bombardeze mai apoi pe o latime de 10 km granita cu Turcia transformand-o astfel intr-o zona libera de teroristi, intrerupand astfle aprovizionarea teroristilor cu arme si munitii din Turcia si Arabia Saudita. Dupa aceea Rusia poate sa treaca la nimicirea tuturor celulelor teroriste din Siria alaturi de armata regulata siriana. Si de asemenea sa-i inarmeze pe curzi cu rachete sol-aer portabile cu care curzii sa lupte impotriva avioanelor turcesti ce-i bombardeaza.
Rusii au transmis planurile de atac ale avionelor rusesti in Siria americanilor conform intelegerii semnate cu acestia, americani care le-au pasat la randul lor turcaletilor. Iar turcaletii i-au asteptat pe rusi in zona in care au doborat avionul anuntandu-i in prealabil si pe teroristii turcmeni de Siria care stiau precis unde isi vor lansa rusii bombele. Avionele F-16 ale turcaletilor survoland zona respectiva dimp de 1 ora in asteptarea avionelor rusesti de atac la sol. Atunci cand avionul rusesc a aparut in zona turcaletii l-au doborat cu o racheta aer-aer trasa de un avion turcesc care intrase deja in spatiul aerian al Siriei. Deci turcaletii au doborat avionul rusesc in Siria ei fiind aceea care au incalcat spatiul aerian al tarii vecine in momentul atacului si nu rusii care au fost acuzati la plesneala de turcaleti cum ca le-au violat frontiera. De aeea a afirmat Putin ca actiunea Turciei e un pumnal infipt pe la spate. Deci doborarea avionului rusesc a fost un act criminal terorist premeditat pus la cale de USA si Turcia.
Astept actiune concreta a Frantei de a cere NATO inchiderea frontierei Turco=Siriene.Abia atunci se poate vorbi de lupta impotriva Daesh.
personal cred ca …teoretic s au inteles cu americanii !! ..numai ca ..asta a fost rezultatul intelegerii! am o mare intrebare ??? pentru ce mai serveste Nato ????? tarile europene pierd …enorm urmand militar Nato si economic propriile interese !!