„Educatie civica, formarea profesorilor”, la CCD Bacau

În acest weekend Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau a relansat programul de formare continua, acreditat de Ministerul Educatiei, „Educatie civica, formarea profesorilor”, destinat personalului didactic din învatamântul preuniversitar. Acesta este un program tematic si modular, care se desfasoara prin stagii nondisciplinare, pe parcursul a 90 de ore, fiindu-i alocate 25 credite profesionale transferabile.

„Educatie civica, formarea profesorilor”, (1)El este coordonat de profesor-formator Lucica Ciuperca, initiatoarea proiectului si coordonatoarea Centrului Regional de Resurse pentru Educatia Civica Bacau, care functioneaza în incinta C.C.D. Bacau. Suntem bucurosi ca acum, la mijlocul anului scolar 2013 – 2014, putem oferi colegilor nostri, un program atractiv, ce le este destinat în exclusivitate.

În ultimii ani, cadrele didactice bacauane au manifestat un interes sporit fata de proiectele noastre, care au avut ca tematica, educatia pentru cetatenie activa, situatie care ne-a mobilizat, în sensul acreditarii si implementarii acestui curs de perfectionare.”, ne-a declarat Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacau. Echipa de formatori este alcatuita din: conf. univ. dr. Georgel Neamtu, prof. Monica Andrei, prof. Mihaela Atodiroaei si prof. Florina Opincariu.

„Educatie civica, formarea profesorilor”, (2)La sesiunea inaugurala au participat peste 100 de cadre didactice din Bacau si comunele limitrofe. Programul de formare continua „Educatie civica – formarea profesorilor” este fundamentat pe optiunile strategice ale politicii educationale din România, în contextul sistemului educational european, stabilit prin „Declaratia de la Copenhaga” (29-30 noiembrie 2002).  Scopul lui deriva din prevederile Legii educatiei nationale, nr. 1/5 ianuarie 2011. Acesta ofera cadrelor didactice, care predau în învatamântul preuniversitar, un sprijin important în proiectarea fiecarui demers didactic, stimulându-le creativitatea, într-o maniera personala.  Proiectul beneficiaza de o onoranta recomandare si de sprijinul Ambasadei S.U.A. la Bucuresti, partener, devenit deja traditional, al Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau.

Functia principala a acestuia este aceea de activizare si dezvoltare a competentelor de baza, precum si de formarea de noi competente profesionale ale cadrelor didactice din sistem, cu scopul capacitarii acestora pentru inovatie si calitate în educatie.

Totodata, el asigura o pregatire generala, sub aspect teoretic, dar si una specifica, care determina o dezvoltare a competentelor, si, practic, un ansamblu de cunostinte ce pot fi aprofundate si dezvoltate individual, conform optiunilor cursantului.

Curriculumul programului, centrat pe noutati în teoria si practica educatiei, configureaza un câmp de formare, în care formabilul dobândeste informatii stiintifice, dezvolta competente profesionale specifice, valorifica experiente personale si exerseaza tehnici de aplicare a cunostintelor, în situatii educationale reale, sau prefigurate.

Deci, tehnicile aplicative propuse spre reflectie si antrenament, vor permite formarea competentelor profesionale în trasee personalizate.

Diversitatea si flexibilitatea strategiilor de formare promovate, mijlocesc stimularea creativitatii si originalitatii în exercitarea rolului si atributiilor la locul de munca, într-o institutie de învatamânt implicata si integrata în comunitatea sociala.

Astfel, cursul de formare propune de asemenea extinderea educatiei pentru democratie si în cadrul activitatilor extracurriculare, sugerând asadar, situatii de învatare în afara scolii.

În conditiile descentralizarii sistemului de învatamânt, acest demers raspunde si altor nevoi de formare, considerate prioritare la nivel national, dar si la nivel local.

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com