Edilii se sterg pe picioare cu istoria Bacaului

Un teren de 1,7 hectare situat pe Bulevardul Unirii si aflat, pana de curand, in patrimoniul Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, a fost luat la ochi de edili. Desi pe respectiva suprafata exista o cladire veche de 110 ani, Directia de Patrimoniu din Primaria Bacau nu a demarat procedurile de incadrare a imobilului in lista monumentelor istorice protejate. Primaria si-a netezit astfel drumul, cladirile pot fi demolate fara nicio problema iar terenul poate avea orice destinatie, dupa trecerea acestuia din domeniul public in domeniul privat. In ultimii ani, cladirea a cunoscut o degradare accentuata. Potrivit expertilor imobiliari, metrul patrat de teren in respectiva zona a municipiului costa minim 500 de euro, intreaga suprafata fiind evaluata la cel putin 5 milioane de euro.

Directia de Patrimoniu nu stie de existenta cladirii

Gavril Pircu, seful Directiei de Patrimoniu din subordinea Primariei, a refuzat, in prima instanta, dialogul . El a motivat ca institutia are purtator de cuvant. Pircu a adaugat, evaziv, ca nu vrea sa patrunda in miezul problemei terenului de 1,7 hectare. „Dumneavoastra vreti sa patrundeti in miezul unei probleme pe care eu vreau s-o ocolesc. Avem un purtator de cuvant care este platit sa dea declaratii”, a spus, intr-o prima faza, Pircu. Acesta a conditionat continuarea dialogului de parasirea incintei de catre cameramanul TMD. Ulterior, seful Directiei de Patrimoniu a precizat ca in documentele pe care le detine nu apare nicio cladire istorica. „Nu pot sa va spun mai mult. Nu sunt acreditat. In documentele noastre nu apare nicio cladire istorica”, a conchis Pircu.

Teren de cel putin 5 milioane de euro

Conform expertilor imobiliari, un metru patrat de teren in zona atelierelor scolare valoreaza cel putin 500 de euro. Valoarea suprafetei de 1,7 hectare depaseste lejer suma de 5 milioane de euro. Florin Popovici (foto), vicepresedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI), a declarat ca respectivul teren poate fi vandut usor chiar si in perioada de criza. „Indiferent ca e criza si preturile terenurilor au scazut, pentru acea zona si acel teren pretul pentru un metru patrat este de cel putin 500 de euro. Sa nu uitam ca terenul are utilitati precum alimentare cu gaz si energie electrica. In plus, are si deschidere la caile de acces in municipiul Bacau”, a explicat Popovici.

Un teren de 1,7 hectare, situat pe Bulevardul Unirii, vizavi de Autogara, a facut cu ochiul municipalitatii. Suprafata a apartinut pana de curand Colegiului Tehnic Anghel Saligny, o parte a sectiilor tehnice ale colegiului desfasurandu-si activitatea in imobilele situate pe respectivul teren.
In 2008, in campania electorala de la alegerile locale, primarul Romeo Stavarache declara ca pe suprafata de 1, 7 hectare va fi construit un nou sediu pentru Palatul Copiilor, plus o sala de sport destinata Colegiului Economic aIon Ghica”. Potrivit inspectorului scolar general, Adrian Fuioaga, fost director al Colegiului Saligny, liceul a renuntat la amplasament din cauza costurilor de exploatare ridicate: „La un moment dat era vorba sa se construiasca un Palat al Copiilor sau o sala de sport pentru Colegiul Economic. Noi am renuntat la ateliere pentru ca achitam facturi de zeci de milioane la gaz”, a afirmat Fuioaga.

Paragina cu complicitatea municipalitatii

In urma cedarii, suprafata de teren, impreuna cu imobilele aferente, au trecut in patrimoniul municipiului. Intre ele, o cladire veche de 110 ani, lasata in paragina de catre noul proprietar. Potrivit reprezentantilor Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu (DJCCP), respectivul imobil intruneste toate conditiile pentru a fi clasat in categoria monumentelor istorice protejate. Simona Farcas, consilier in cadrul DJCCP, a declarat ca Primaria, in calitate de proprietar al respectivului amplasament/imobil, ar trebui sa initieze demersurile pentru dosarul de clasare a cladirii. Ea a mai spus ca in ultimii doi ani municipalitatea nu a facut nici un astfel de demers pentru a trece sub protectia legii cladiri cu incarcatura istorica.  Mircea Merticariu, Lucian Bogdanel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com