Dupa ce a lasat casele Habitat din Izvoare fara apa si canalizare, din 2017, primarul extinde experimentul in programul „O casa pentru fiecare tânar”

36 de case din cartierul Izvoare, de la periferia municipiului Bacau, au fost construite in numai cinci zile, in octombrie 2017, de peste 800 de voluntari din mai multe tari, in cadrul unui program al Habitat for Humanity. 134 de persoane- adulti, tineri si copii- trebuiau sa se mute in cel mai scurt timp in case.
În ciuda promisiunilor, dupa mai bine de doi ani, Primaria Municipiului Bacau nu a reusit sa puna doua tevi, una de apa si alta de canal, pentru ca proprietarii caselor sa se poata muta.

Indiferenta administratiei locale a fost motivul protestului viitorilor locatari din Izvoare dar si al   Habitat for Humanity.

„Astazi de împlinesc 2 ani de la începutul proiectului Big Build 2017. Peste 800 de voluntari au ridicat atunci 36 de case în doar 5 zile, iar Primaria Bacau nu a reusit în doi ani sa traga doua conducte de apa si canalizare. Stirea de astazi prin care Primaria Bacau doreste realocarea fondurilor acestui proiect pentru plata datoriilor sale, denota un gest incalificabil. Refuzam sa credem aceasta insulta la adresa familiilor în nevoie si la adresa tuturor voluntarilor care au pus umarul la ridicarea acestor locuinte. Refuzam sa credem ca o astfel de nedreptate fara margini ar putea fi posibila. În al doisprezecelea ceas facem un ultim apel la Primaria Municipiului Bacau pentru respectarea angajamentelor asumate înca din anul 2017 si pentru a urgenta executarea lucrarilor de apa-canal.”, se arata intr-un comunicat al Habitat for Humanity din octombrie 2019.

Deoarece Primaria Municipiului Bacau nu a miscat nimic, retelele de electricitate si gaz au fost realizate tot de Habitat for Humanity.
Presiunea publica a facut ca municipalitatea sa acorde, recent, un contract catre SSPM Bacau, in valoare de peste 900 de mii de lei. In pofida promisiunilor primarului Cosmin Necula, lucrarile sunt departe de a fi gata si este putin probabil ca proprietarii sa se poata muta in ele pana la primavara.

Din 2017, zona caselor din Izvoare a ramas in mizerie. Un drum de pamant, caini, gunoaie peste tot, iar casele au fost in mod repetat vandalizate. 

Viziune de dezvoltare pentru municipiul Bacau: un sat cu tineri de peste 42 de hectare

Intr-un video postat in weekend, primarul Cosmin Necula anunta ca pune la bataie 42 de hectare din municipiul Bacau, gratuit, pentru tinerii pana in 35 de ani. Este vorba de terenul din apropierea Cimitirului Sarata 2, pe unde este culoarul de zbor al avioanelor. În Planul Urbanistic General al municipiului Bacau terenul nu se preteaza la case de locuit, ci este in categoria ”zona institutii publice, servicii”.
Ca si in cazul caselor Habitat din Izvoare, edilul anunta ca Primaria Municipiului Bacau va asigura gratuit infrastructura, caile de acces si retele de utilitati.

”Primaria va asigura gratuit si infrastructura – caile de acces si retelele de utilitati. De asemenea, proiectele de casa vor fi puse gratuit la dispozitia celor interesati. Tot noi vom construi in noul cartier spatii de odihna si relaxare, o cresa si o gradinita. In zilele urmatoare voi reveni cu mai multe detalii despre acest proiect.” a spus primarul Cosmin Necula.

Joi, 12 decembrie 2019, de ora 17:00, la Centrul de Tineret al Municipiului Bacau-fostul sediu PNL Bacau (strada Vasile Alecsandri nr. 10), va avea loc o dezbatere asupra ideii de a tranforma 42 de hectare din municipiu intr-un sat pentru tineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com