”Dosarele conflictului transnistrean”. BACAU 20-22 septembrie 2019

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, prin forul academic Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean (LACT), a organizat pentru a doua oara la Bacau conferinta anuala, internationala, ”Dosarele Conflictului Transnistrean”, la care au luat parte profesori din mai multe universitati din România, Republica Moldova, din regiunea transnistreana dar si experti specializati in drept international si politici de integrare. La eveniment au participat si cativa jurnalisti, beneficiari ai proiectului LACT din 2016, destinat reprezentantilor mass-media, cu scopul mediatizarii situatiei din stânga Nistrului. Conferinta s-a desfasurat sambata, 21 septembrie, intre orele 9 si 15, la Sala Mare a Palatului Administrativ din Bacau.
Daca la conferinta din 2018 a fost prezent, din partea corpului diplomatic acreditat in Romania, ambasadaorul Ucrainei la Bucuresti, Oleksandr Bankov, in acest an a onorat invitatia profesorilor de la Sibiu Alexander Vasiliev, consilier in cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti.

Întreaga conferinta a beneficiat de traducere in româna si rusa, astfel incat sa fie depasite orice bariere de comunicare si intelegere.
Primul care a luat cuvantul a fost conducatorul stiintific al Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean, prof.univ.dr. Eugen Strautiu, care a oferit o informare detaliata asupra activitatilor LACT de la precedenta editie a conferintei (noiembrie 2018) pâna în prezent. Totodata, au fost prezentate, schematic, viitoarele proiecte pe care LACT intentioneaza sa le demareze. Profesorul Constantin Constantinescu, de la Colegiul National Emil Botta, a prezentat noi initiative de proiect din partea Grupului pentru Dialog Social si Cultural din Adjud, în care va beneficia de sprijinul LACT.

 

Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean reprezinta singura initiativa academica din Romania, focalizata strict pe conflictul inghetat de pe Nistru, care afecteaza integritatea Republicii Moldova si care este totodata o potentiala problema de securitate a României si a intregii regiuni. Studiile LACT sunt transpuse in carti, reviste iar contributiile profesorilor si exepertilor sunt recunoscute international.
Principalele teme dezbatute de participantii din stanga si dreapta Nistrului reprezinta o continuare a preocuparilor transdisciplinare din anii anteriori. Au fost dezvoltate subiecte precum respectarea drepturilor omului in regiunea transnistreana, posibilitatea acordarii unui statut special regiunii transnitrene, a unei autonomii extinse in cadrul granitelor Republicii Moldova, incercarile autoritatilor nerecunoscute de la Tiraspol de a legitima international regiunea ca stat, tendinta de formare a unei identitati si constiinte transnistrene, justitia tranzitionala (prof. univ. Vitaly Gamurari) si chiar analizata situatia romilor din stanga Nistrului.
Transnistria, alaturi de Abhazia, Nagorno-Karabah si Osetia de Sud este una din cele patru regiuni separatiste care s-au individualizat dupa destramarea fostului URSS si care constituie zone tampon fata de tarile din care s-au desprins prin forta militara dar si vointa populatiei. Potrivit ultimului recensamant disponibil pentru Transnistria, proportia moldovenilor, rusilor si ucrainenilor din regiune este aproape similara (moldoveni 177.635-31,99%, rusi 168.678-30,37% si ucraineni 160.069-28,82%).

”În sectiunile stiintifice, au condus la dezbateri ample mai ales comunicarile prezentate de catre Eduard Tugui (University of European Political and Economic Studies „Constantin Stere”, Chisinau) – A new European security architecture and a „new project” for the settlement of the Transnistrian conflict; Natalia Putina (State University of Moldova, Chisinau) – Phenomenon of the „de Facto States” and Nation identity construction – Transnistrian paradigm; Anatoly Dirun (School for Political Research, Tiraspol) – „Operations of influence” in the settlement Moldovan – Transnistrian conflict; Vitaly Gamurari (Free International University of Moldova) – Amnesty and punishment in the context of transitional justice and the reconciliation of a post-conflict society; Veaceslav Popescul („Taras Sevcenco” University, Tiraspol) – Respect for human rights in Transnistria: problems, characteristics and independent reports; Aurelian Lavric (Armed Forces Military Academy „Alexandru cel Bun”, Chisinau) – Right and Left Banks of the Dniester Parts of the Moldovan State: Common values and interests; Luiza Dorosenco (Media Center, Tiraspol) – Roma population in Transnistria.

Workshopul intitulat „The Transnistrian Conflict: Format of the problem and possible solutions”, a beneficiat de expunerile unor membri ai echipelor de negociere desemnati de catre Reprezentantii politici ai Chisinaului si Tiraspolului (în persoana lui Marin Bodrug si Ivan Turcan, respectiv Alexandr Stetsiuk si Vladmimir Bodnarenko). În oglinda, au fost prezentate realizarile si obiectivele celor doua parti în procesul de negociere, care au fost dezbatute si explicate suplimentar prin dialog între autorii expunerilor, dar si prin întrebari si precizari din partea celorlalti invitati.

Comunicarile prezentate vor fi publicate în numarul din 2019 (Vol. III) al „Anuarului Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean”, potrivit lact.ro. 

 

Program Conference Lact 2019 by Mircea Merticariu on Scribd

Concluziile conferintei au fost prelungite într-o atmosfera destinsa, la Palatul Ghika din Dofteana, unde invitatii s-au bucurat de prestatia unui cvartet de muzica clasica, condus de Aurelia Stan, format din instrumentisti de la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacau.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com