Anca Sigartau a crezut ca poate face un festival international de proportii la Bacau, ca arta poate fi pusa înaintea intereselor de grup din mafia din administratia bacauana. Actrita a devenit în martie 2015 managerul Teatrului municipal Bacovia, cu proiecte îndraznete, menite sa scoata din letargie colectivul teatrului dar si publicul bacauan. Proiectul de suflet al artistei s-a materializat în Festivalul International de Artele Spectacolului „Theaterstock“, care a avut loc în perioada 1-16 august. Festivalul a fost gândit ca un cocktail de spectacole cu participarea unor trupe din toata Europa dar si din spatiul extracomunitar.
Imediat dupa castigarea concursului de director al Teatrului Bacovia s-au pregatit jocurile de culise. A actionat un grup organizat (grup infractional organizat, daca procurorii vor arunca o privire asupra lor) pentru desfiintarea festivalului, decredibilizarea managerului Anca Sigartau si chiar compromiterea ei definitiva.
Primul pas a fost tergiversarea alocarii bugetare de la Consiliul Local Bacau. Cei mai vocali au fost niste consilieri UNPR, de care s-a apropiat un candidat care a pierdut concursul in fata Ancai Sigartau. La sedinta de la inceputul lui iulie nu s-a aprobat cofinantarea pentru Theaterstock, deoarece liberalii, cei mai multi, in concediu, nu au participat la sedinta si nu s-a intrunit cvorumul.
Cu o zi inaintea inceperii Festivalului s-au aprobat sumele cerute, printr-o hotarare de CL, dar deja organizarea evenimentelor avusese de suferit. Managerul Teatrului, dupa ce a propus autoritatilor sa infiinteze o asociatie, a gasit una, cu scop cultural, prin care sa deruleze platile.
Sponsorii, firme de succes din Bacau, au devenit reticienti fata de un festival mamut pentru care se instalase neincrederea, prin vectorii din media, ai aceluiasi grup de interese. Sponsorizarile s-au redus, oamenii nu au mai luat bilete, managerul Sigartau a fost obligata sa cumpere transportul trupelor la pretul zilei, mult mai crescut. Acestea sunt si motivele pentru care bugetul initial nu a mai ajuns.
Exista oameni in presa care au cerut bani pentru a face publicitate festivalului, dupa care au schimbat foaia. Este si cazul bloggerului Florin Popescu, zis Aghiuta, platit in ultimii ani din viata lui, aproape exclusiv, din bani publici (200 de mii de euro in cinci ani, pentru monitorizare media fictiva la Primaria Bacau, Consiliul Judetean Bacau si publicitate la proiecte UE, prin influenta politica), care a dus o campanie aproape zilnica de calomniere a actritei Sigartau. Sprijinit de un grup din teatru si altul din primarie, Popescu a incercat sa creeze o aura de veridicitate in articolele din „Ziarul de Bacau“ brand care l-a primit de la inculpatul Liviu Cenusa, verisorul edilului Romeo Stavarache. De-altfel, Popescu a fost unul din fanii administratiei liberale de la Bacau, platit cu mii de euro, lunar, din bani publici, pentru o asa zisa monitorizare media, in fapt, pentru defaimarea jurnalistilor si ai opozantilor politici ai fostilor sefi din administratia bacauana.
Potrivit unor raspunsuri primite de la Primaria Bacau, Consiliul Judetean si alte institutii, Aghiuta a luat 327 de mii de lei de la Primarie si aproape 170 de mii de lei de la Consiliul Judetean, in conditiile in care institutiile aveau oameni cu atributii de monitorizare media. Alte sute de mii de lei le-a luat din activitati fictive pe fondurile europene ale unui parlamentar de la Neamt.
Pana acum, Curtea de Conturi nu a verificat daca contractele Primariei sau ale Consiliului Judetean Bacau au fost legale, deoarece ar fi fost sub pragul de semnificatie. Nici Fiscul nu l-a verificat vreodata pe Florin Popescu. Desi monitorizeaza media si cheltuie doar hartie si CD-uri, inutil, are ani in care a cheltuit si 200 de mii de lei pe firma, aproape toti, bani publici.
Revenind , Festivalul Thaterstock a fost un maraton de spectacole, in strada si in toate salile disponibile din Bacau. Impresia generala a fost fantastica. Au scris despre asta cele mai importante publicatii nationale iar televiziunile au alocat un spatiu larg, chiar daca nu au primit si cerut publicitate asa cum a facut valorosul Aghiuta.
Dupa Festival, artistul Sigartau a trebuit sa se acopere de hartii, multe, unele facute cum s-a putut, din mers, cu o echipa in teatru si alta in primarie care a obstructionat-o in orice demers. Obisnuita cu lumea artistica, din tara si strainatate, nu a stiut ce i se pregateste. O campanie media, una in care s-a incercat discreditarea, iar sursele sunt cunoscute dar si beneficiarii.
Deoarece asta nu era suficient, sotul unei economiste din Teatrul Bacovia, despre care profesorul universitar Radu Ababei spune ca este suparat ca nu mai primeste de la teatru 8 mii de lei, sa stea degeaba, pentru intretinerea site-ului teatrului dar si bloggerul Popescu au ticluit cu ajutorul unui turnator la DNA, care stie sa deschida usile acolo, niste denunturi.
Doamna Sigartau habar nu a avut de ce este in stare gruparea de la Bacau. S-a uitat in reluare si nu i-a venit sa creada ca ea poate fi subiect al celor mai triviale discursuri si interpretari. Pentru bloggerul Popescu, care nu a facut in 12 ani de administratie liberala la Bacau nicio ancheta, Anca Sigartau e dusmanul numarul 1. Cei care stiu situatia, zambesc cu scarba.
Acelasi grup de presiune, interese si santaj bine concertat intoxica niste procurori de la DNA, care „o tin in rem pe managerul teatrului din Bacau“.
Anca Sigartau a realizat tarziu care e povestea cu orasul lui Bacovia, una dintre cele mai corupte locatii din tara. Stimata doamna, nu stiu de ce v-ati gandit sa veniti la Bacau, dar bine nu ati facut. Aici exista o mafie violenta, grupuri bine definite. Nu oricine poate organiza ceva pe bani publici. Banuiesc ca dumneavoastra chiar ati crezut ca puteti schimba destinul unui oras prin arta, prin teatru, prin expresie si educatie. Doamna, aici e Bacaul!
Nu puteti face lucruri mari cu oameni mici, nu puteti organiza Festivalul International Theaterstock cand exista abonati la banul public cum e aghiuta, cum sunt acei angajati ai Teatrului Bacovia, care au obisnuinta sa se trateze cu alcool, in lipsa unor noi productii si care s-au simtit deranjati de prezenta dumneavoastra.
In scandalul iscat impotriva actritei Sigartau, managerul Teatrului, totul a culminat cu rezonanta negativa din strainatate. Bacaul este subiect de drept international, va fi bagat in black list, pentru companiile din Franta, Germania dar si din alte tari din Europa, doar pentru ca unii au vrut sa-si bata joc de un eveniment facut de o actrita cu suflet mare, care a crezut ca Bacaul poate avea un festival international. Nu doamna, la complicitatile si coruptia generalizata din Bacau nu se poate. Si deja intelegeti si dumneavoastra asta!
Anca Sigartau nu este pe aceeasi lungime de unda cu localnicii cu functii, administrative si politice. Ei nu vibreaza gandindu-se la arta, la frumos, sunt primitivi, limitati, fara nicio perspectiva de a evolua spiritual, pesemne ca ii intereseaza doar banii si manelele, spagile si necinstea fiind la ordinea zilei. Este greu sa te lupti cu o masa amorfa de oameni fara frica lui D-zeu, cum spuneau batranii. Bine zice povatza: „nu te certa cu prostul, ca intr-un minut te aduce la nivelul lui si te bate cu experienta”. Nu stiu daca sunt prosti acei oameni, dar eu cred ca oamenii corupti nu pot fi inteligenti, ci doar smecheri. Ce cauta Anca Sigartau acolo? Omul sfinteste locul, este adevarat. Dar cum poti sfinti niste oameni corupti pana in maduva oaselor si care au urcat doar o treapta pe piramida lui Maslow: de la nevoile primare la setea de putere.
Vino Anca inapoi in Bucuresti, este prea multa poluare in Bacau si oamenii se sfadesc din orice.