„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în miscare a actiunii penale fata de 39 de inculpati, dupa cum urmeaza:
a. 16 inspectori si lucratori vamali în cadrul Biroului Vamal Siret (Achim Ortanta, Boca Radu-Pamfil, Ceausu Victor, Chirila Laura-Gheorghina, Coroleuca Ernest-Dan, Coroliuc Simion, Lavric Adrian, Muresan Lucian-Doru, Nechita Rodica-Lacramioara, Oprescu Daniela, Robu Gheorghe, Schipor Nicu-Cezar, Scladan Sorin-Constantin, Toma (Actual Perhinschi) Mihaela, Tudor Ioan si Zegrea Lucian Daniel) sub aspectul comiterii infractiunilor de :
– abuz în serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite,
– luare de mita,
– fals intelectual,
– folosirea în orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii;
b. Un consilier din cadrul Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi (Dascalu Adrian) sub aspectul comiterii infractiunilor de :
– abuz în serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite,
– folosire în orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii;
c. 16 politisti de frontiera din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Radauti, din care doi ofiteri cu functie de conducere si control (cms. Fediuc Nelu si scms. Cuzencu Octavian) si 14 subofiteri de politie de frontiera în cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Siret (Baciu Constantin-Ciprian, Chirila Dorel-Vasile, Colotelo (Sauciuc) Valentina-Ioana, Costiuc Ilie, Craciun Radu, Hetriuc Cezar, Hnatiuc Catalin-Albert, Iliesi Toader, Jitariuc Virgil, Onut Cornel Vasile, Posmangiu-Luchian Alexandru, Schiopu Mitica, Strugar Sorin-Doru, Zebreniuc Catalin-Dumitru) sub aspectul comiterii infractiunilor de :
– luare de mita,
– abuz în serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite,
– initiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional în vederea savârsirii de infractiuni,
– folosire în orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii;
d. 6 persoane ce aveau ca preocupare contrabanda cu tigari din Ucraina în România prin Vama Siret (Horga Dumitru, Sofronie Dumitru Daniel, Ciornenchi Constantin Paul, Nadejde Daniel Vasile, Horga Bogdan Iulian si Grumeza Cornelia) sub aspectul comiterii infractiunilor de:
– dare de mita,
-initierea sau constituirea unui grup infractional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unui astfel de grup
– cumparare de influenta;
În ordonanta de punere în miscare a actiunii penale se mentioneaza ca exista probe care contureaza suspiciunea rezonabila potrivit careia, în perioada 19 august 2008 – 3 martie 2009, inculpatul Horga Dumitru, preot în parohia din localitatea Cândesti jud. Botosani, a initiat, constituit si coordonat activitatea de contrabanda cu tigari din Ucraina a unui grup infractional organizat ce avea ca scop introducerea unor însemnate cantitati de tigari prin Vama Siret (peste plafonul admis de Regulamentul Vamal), cu sprijinul cointeresat al unor politisti de frontiera si lucratori vamali.
Grupul s-a constituit în aceeasi perioada în care inculpatul Nadejde Daniel a fost cooptat de Horga Dumitru si Sofronie Dumitru Daniel (al carui copil a fost botezat ulterior de comisarul Fediuc Nelu), pentru a se deplasa periodic în Ucraina si pentru a participa la introducerea în România a unor cantitati importante de tigari cu sustragerea de la plata taxelor vamale. În acest scop i s-a adus la cunostinta ca, pentru a i se permite intrarea în tara cu astfel de produse, trebuia sa cotizeze lunar cu suma de 200 dolari, banii urmând sa ajunga la comisar Fediuc Nelu prin intermediul lui Horga Dumitru. De asemenea, conducatorul grupului asigura finantarea necesara pentru cumpararea tigarilor din Ucraina, folosind sume de bani în valuta date de catre o persoana din anturajul sau, cunoscuta cu preocupari pe linie de camatarie si pe care Horga Dumitru l-a contactat prin intermediul lui Fediuc Nelu.
Inculpatii Horga Dumitru si Sofronie Daniel l-au cunoscut pe inculpatul Fediuc Nelu, sef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret si ulterior numit sef al Sectorului Politiei de Frontiera Siret, “cultivând” cu acesta o “relatie de prietenie” bazata initial pe oferirea unor “atentii” constând în bunuri materiale (produse alimentare si bauturi) si cadouri cu ocazia sarbatorilor de iarna de la finele anului 2007.
Din probele administrate a reiesit ca Horga Dumitru sustinea ca are relatii în rândul unor persoane cu influenta din mediul politic si din conducerea I.J.P.F. Botosani, iar Fediuc Nelu se prevala de legatura de prietenie si relatiile în rândul conducerii D.P.F. RADAUTI, I.J.P.F. Suceava si conducerea I.G.P.F..
Mai mult decât atât, la initiativa lui Horga Dumitru, în luna ianuarie 2009, Fediuc Nelu devine cumatru cu Sofronie Dumitru Daniel (nas de botez pentru unul dintre copii acestuia.)
Astfel, grupul infractional a ajuns sa fie cunoscut de lucratorii politiei de frontiera, dar si de lucratorii vamali din cadrul Biroul Vamal Siret ca fiind “oamenii lui FEDIUC”. Astfel, cei în cauza beneficiau de un tratament preferential la trecerea prin Punctul de Trecere a Frontierei (P.T.F) Siret, pe baza oferirii unor atentii celor aflati în serviciu, precum si a unor “comisioane” date lucratorului politiei de frontiera care era de serviciu si se ocupa de controlul documentelor – suma de 50 lei, respectiv lucratorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de INTRARE – suma de 100 lei. De asemenea, membrii grupului aveau acces la informatii privind planificarea în serviciu a lucratorilor, a controalelor ulterioare pe arterele de circulatie efectuate de D.R.A.O.V. Iasi, I.P.J. si I.J.P.F. Suceava sau Garda Financiara Suceava.
Toate transporturile au fost efectuate cu autoturisme folosite sau proprietate a membrilor grupului respectiv.
La fiecare intrare în tara, membrii grupului dadeau lucratorului politiei de frontiera care era de serviciu si se ocupa de controlul documentelor suma de 50 lei, iar lucratorului vamal care efectua controlul vamal pe sensul de INTRARE, suma de 100 lei. Fiecare transport s-a efectuat pe baza informatiilor furnizate de Fediuc Nelu cu privire la planificarea în serviciu a lucratorilor din P.T.F. Siret (aproba planificarile si inclusiv componenta turelor de serviciu), fiind preferate turele conduse de Strugar Sorin, Cuzencu Octavian si Jitariuc Virgil, din cadrul S.P.F. Siret, si respectiv sefii de tura Ciornei Tudor si Scladan Sorin din cadrul B.V. Siret.
Din actele premergatoare efectuate pâna în prezent rezulta ca membrii grupului se informau cu privire la existenta unor echipe de control din cadrul D.R.A.O.V. Iasi, precum si a altor echipe din cadrul altor institutii cu atributii de control în zona de frontiera. Informatiile erau furnizate atât de Fediuc Nelu cât si de politistii de frontiera si vamesii aflati în serviciu la P.T.F. Siret.
Dupa introducerea în tara, tigarile au fost revândute cu precadere unor distribuitori din municipiul si judetul Botosani, dar si în judetul Suceava, prin intermediul unor apropiati ai lui Horga Dumitru.
În perioada august 2008 – februarie 2009, membrii grupului au introdus în România, cu sprijinul comisarului Fediuc Nelu si a persoanelor pe lânga care acesta intervenea (lucratori de politie de frontiera de serviciu în P.T.F. Siret si lucratori vamali din cadrul B.V. Siret), cantitatea de 286.240 pachete de tigari de provenienta Ucraina sens în care au efectuat un numar de 35 transporturi prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret jud. Suceava.
Ca urmare a activitatilor infractionale desfasurate s-a stabilit un prejudiciu cauzat bugetului de stat, constând în valoarea în vama a tigaretelor si a taxelor vamale si fiscale aferente, în valoare totala de 1,519,891.00 lei (din care 226,647.00 lei valoare în vama si 1,293,244 lei taxe vamale si fiscale).
Pentru a-si asigura monopolul distributiei de tigari din Ucraina pe raza judetului Botosani, precum si pentru a majora cantitatile de tigari ce urmau a fi trecute prin P.T.F. SIRET si implicit câstigurile realizate din comercializarea acestora, la initiativa lui Horga Dumitru, dar si a relatiilor conflictuale aparute între Fediuc Nelu si un ofiter de politie, sef de tura aflat în subordinea inculpatului, cei doi au hotarât îndepartarea din circuitul de contrabanda unor asa zisi competitori (în fapt alte persoane care se ocupau de contrabanda cu tigari în aceeasi zona). Astfel, unul dintre acestia a fost depistat si sanctionat contraventional cu suma de 5. 000 lei si confiscarea, din autoturismul acestuia, a cantitatii de 200 pachete de tigari, iar altul a fost sanctionat prin confiscarea cantitatii de 666 pachete de tigari si aplicarea unei contraventii în valoare de 5.000 lei.
În perioada 21-25 aprilie 2014, celor 39 de inculpati li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala de inculpat si acuzatiile, în conformitate cu art. 309 din Codul de procedura penala.
Facem precizarea ca punerea în miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, în nici o situatie, sa înfrânga principiul prezumtiei de nevinovatie“-Comunicat DNA.