Protejatii sistemului: Stavarache, Zaharia, Sechelariu dar si Botomei

Sunt nume cu rezonanta in Bacau, despre care s-au spus vrute si nevrute. Denunturile, materializate prin articole de presa, de cele mai multe ori de buna credinta, conduceau, la supozitia infaptuirii unor fapte cu caracter penal. In afara de Dumitru Sechelariu, care mai are unele probleme penale in asteptare, Romeo Stavarache, Vasile Zaharia si Vasile Botomei nu sunt urmariti penal, chiar daca asupra lor exista o serie de suspiciuni, plangeri si actiuni adeseori inexplicabile. Mai mult, fiecare pare sa aiba de castigat de pe urma circului facut, cel mai probabil, cu buna stiinta. Au de castigat bani publici prin decizii judecatoresti definitive si irevocabile, care ii confirma ca nevinovati, pe anumite spete delicate. Din exterior, interpretand faptele in cazul lor, putem ajunge la o concluzie trista. Ca sunt protejatii sistemului, ca au prietenii stranse la nivel inalt, poate in lumea procurorilor si judecatorilor, ca joaca un teatru din care castiga bine, ascunzandu-si „regizorul”. Noi, masa numai buna de manipulat, ne uitam fara a intelege la aceasta piesa cu aparente de realitate.

Vasile Zaharia, director etern, protejat de sistem

Vasile Zaharia este un sef vechi in sistemul veterinar si al sigurantei alimentelor. Pe vremea lui Ceausescu a fost sef de CUASC, a cunoscut in amanunt potentatii vremii fiind implicat in zona industriei alimentare. Din 89 pana in prezent a ocupat fotoliul de sef al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau in mai multe randuri, totalizand peste un deceniu la carma institutiei. Din 2006 pana in prezent, in presa s-au scris o serie de articole, bazate pe declaratii, pe plangeri si probe de netagaduit. Patronii l-au reclamat ca face presiuni pentru a le baga pe gat firma fiului de DDD (dezinsectie, dezinfectie, deratizare). Altii s-au plans ca nu le-a dat autorizatie sanitar veterinara, desi aveau la baza decizii irevocabile ale instantelor.

In ultimii ani, destinul lui Vasile Zaharia se impleteste cu cel al lui Vasile Botomei. Din 2005, cand, in ciuda deciziei irevocabile a instantei, directorul bacauan  refuzat sa-i de autorizatie sanitar veterinara. Un alt proces s-a iscat de aici, alte decizii si bani pierduti de institutia pe care o conduce. Cum lucrurile au mers mai departe avocatul Botomei i-a facut in 2009 plangere penala. Procurorii Curtii de Apel au dat NUP. Judecatorii au considerat ca rezolutia lor nu este documentata si au dispus refacerea dosarului, in vederea urmaririi penale. Apoi, procurorii au facut recurs, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Recursul a fost respins mentinandu-se in vigoare decizia judecatorilor, de completare a cercetarii, in vederea urmaririi penale.

Dezinformare voita pe chestiuni terminologice?

Avocatul Vasile Botomei are nevoie de publicitate, de imagine, indiferent cum este asta. Ba, in plus, nu-l deranjeaza deloc postura de clovn in care il aduce uneori presa. Stie multe, dezinformeaza adesea, pe unele diferente terminologice, aproape imperceptibile. Vasile Botomei a vrut ca presa sa stie ca Vasile Zaharia e urmarit penal. Sintagma „in vederea urmaririi penale” este interpretata de acesta ca „urmarire penala”. La fel, ca atitudine, vorbeste de primarul penal Stavarache, desi fata de acesta sunt sunt doar plangeri, inchise cu NUP de procurori.

22 decembrie 1989-doi viitori primari la balconul Prefecturii

Bacaul este plin de coincidente. „Prima atestare” a prieteniei dintre Dumitru Sechelariu si Romeo Stavarache dateaza din timpul Revolutiei din decembrie 1989. Desi in Bacau nu s-a tras niciun glonte, multi vorbesc de revolutie si revolutionari bacauani. Potrivit martorilor, in acea zi au intrat in cladirea Prefecturii doar unii.

Intr-o lista care nu numara mai mult de 20 de peroane figureaza deopotriva Dumitru Sechelariu si Romeo Stavarache. Amandoi tineri, revolutionari. Unul a fost „afacerist” cu jocuri de noroc, acceptat de regimul comunist, celalalt, responsabil cu propaganda la Aerostar. Alaturi de ei, in balcon s-au mai aflat Vasile Nistor, Viorel Hrebenciuc sau Geo Popa. Cu totii au ramas „spuma” politicii bacauane. Care e numitorul lor comun?

Din „balcon”, dupa Sechelariu a fost ales Stavarache

 

Romeo Stavarache a fost cvasinecunoscut pana in 2004, cand a iesit primar. Cu o imagine slefuita bine, de tanar inventator, cu brevete, care a reusit pe „propriile forte”, adica cu banii nerambursabili veniti de la ADR Nord Est, unde era cumatrul lui Constantin Apostol. Bacauanii au avut de ales intre doi candidati, intre doua variante, prinse de sistem. Dumitru Sechelariu si Romeo Stavarache. Si, ironia sortii, pare sa li se traga si lor de la „balconul” Prefecturii.

Romeo Stavarache, liderul politic al ultimilor ani

Din 2004, primarul Romeo Stavarache pare sa fi jucat sah pe scena politicii si mass-mediei bacauane. A impartit convenabil presa in favorabila si nefavorabila, iar in functie de asta a dezvoltat mecanismele de persuasiune. Si asupra lui s-au facut nenumarate plangeri. La Parchet, DNA, s.a. Micutii din politica bacauana, tineri, majoritatea fara perspective, au crezut ca Romeo Stavarache poate sa cada asa. Nu, total neadevarat.

Romeo Stavarache isi stie limitele si nu ar face imprudenta de a-l injura pe Iliescu, asa cum a facut-o fostul primar prin 2002. Totodata, are in spate o echipa de juristi si e foarte atent ce semneaza sau cat vorbeste. Si chiar daca mai sunt unele „bube” si acestea par a ramane in sertarele Justitiei.

Fara Vasile Botomei, scena politica bacauana ar fi mai saraca

Avocatul Vasile Botomei este pasionat de administratie. Si cateodata, pentru a pipara atmosfera, si de politica. Important este sa iasa bani. Prin plangerile penale la DNA, Vasile Botomei i-a ajutat, deopotriva, pe Dumitru Sechelariu, Romeo Stavarache si prin alte plangeri, pe Vasile Zaharia. Pentru schimburile de teren, fostul primar nu a fost tras la raspundere in vreo forma, deoarece au existat solutii definitive ale instantelor de judecata. Cu alte cuvinte, primarul nu a gresit, deoarece si instanta i-a dat dreptate! Si acceasi speta, solutionata prin decizie definitiva si irevocabila, nu poate fi redeschisa oricum.Tot avocatul bacauan a facut plangeri la DNA si altor politicieni aflati la varf. A fost reclamat Lucian Ciubotaru, Ionel Palar, Romeo Stavarache… De fiecare data, decizia procurorilor a fost aceeasi. De NUP.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , ,

2 Comentarii

  1. cititor spune:

    Diferenta intre ei este ca Botomei a reusit tot timpul impotriva potentatilor, desi nu a avut functii in administratie si nici sprijin din partea sistemului juridic. nu este exclus sa-i vedem trimisi in judecata penala pe baza actiunilor lui Botomei, atat pe Primarul Stavarache cat si pe directorul Zaharia de la DSV.

  2. corleon spune:

    ce vedem acum in bacau e o bataie intre clanuri de tip mafiot, organizate dupa reguli ca in napoli italia . clanul stavarache contra clanul sechelariu . perzatorii din bataie sint bacauanii. intrun stat normal mafiotii stau la parnaie, nu conduc orasul .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com