Dezvaluiri: Cazul “Ionut Casuneanu”, in presa locala si presa centrala

Ziarul de Garda a fost prima publicatie care a scos la lumina cazul celor “17 profesori, judecati penal pentru falsificarea situatiei scolare a lui Ionut Casuneanu”. Articolul a fost publicat  duminica, 13 martie. Aparitia acestui subiect a fost tratata cu suspiciune de o parte din cititori. Consider ca sunt necesare cateva dezvaluiri, legate de momentul aparitiei acestui subiect, de starea de uitare, de legea tacerii care a cuprins presa locala, aflata tot mai mult sub copita si indrumarea analfabeta a politicului. Apoi, modul in care s-a propagat acest subiect, in presa centrala si doar acolo, merita o analiza separata.

 

Presa locala bacauana respecta „legea tacerii”

 

In aceasta perioada, de profunda criza economica si morala in care se afla societatea romaneasca, ne punem intrebarea care mai este locul presei locale. Dupa aparitia pe web a subiectului de presa, legat de judecarea profesorilor de la Colegiul Economic din Bacau, doar presa centrala a reactionat prompt. Adevarul, Click, Libertatea, Antena 3, TVR, Cancan sunt doar cateva din organismele mass-media care au scris imediat subiectul. Majoritatea publicatiilor au deschis chiar pe prima pagina cu acest subiect. Fireste, reactia imediata a acestora vine din nevoia de senzational, de rating si din multe alte considerente.

 

Ce s-a intamplat cu presa din Bacau?

Trustul Desteptarea, Ziarul de Bacau, dar si publicatii mici si saptamanale, precum Impartial de Bacau sau Observator de Bacau nu au vazut subiectul. Exceptia, daca putem spune asa, ar putea fi Info Trotus, ziar saptamanal care apare in zona Onestiului, care a publicat textele din Ziarul de Garda, in saptamana urmatoare primei aparitii.

De ce nu au scris publicatiile bacauane niciun cuvant de acest subiect, considerat de presa centrala de maxim interes public? Aici ar trebui sa raspunda mai intai patronii de presa, oamenii politici, care se intersecteaza in zona marilor interese, zona in care se afla si Costel Casuneanu, dar si jurnalistii. Ziaristii care nu scriu de frica, pentru ca nu mai gasesc alt loc de munca… Toti ar trebui sa marturiseasca, ca fapt de constiinta, daca au stiut subiectul de ani de zile, de ce nu l-au scris.

Un subiect vechi de 4 ani, nescris de nimeni

Primele zvonuri legate de falsificarea situatiei scolare a lui Ionut Casuneanu au aparut prin 2007. Fireste, exista o plangere, profesorii susoteau pe la colturi, dar nimeni nu ar fi avut curajul sa iasa public.

Multi din presa bacauana stiau de subiect, unii chiar au spus cu dispret, atotstiutori, dupa aparitia acestuia, ca „e vechi de mai multi ani”.

S-a vorbit despre 17 sacose, care au ajuns, din cauza lacomiei, in alta parte decat unde le era destinatia. Unii s-au uitat uluiti la evolutia politica si profesionala a fostului director de la Economic. S-a vorbit cu teama, dar de fiecare data, fara probe. Deja, in 2008, 2009, 2010 vizitele dese ale profesorilor la Parchet si la Politie au luat orice val de discretie. Cazul a devenit public, prin existenta unui dosar trimis in judecata de procurorul Adrian Majeri, in mai 2010. Din mai 2010, pana in martie 2011, profesorii au avut mai multe termene de judecata. Dosarul, cu toate declaratiile si probele, putea fi consultat de oricine, chiar si de ziaristii din presa locala, care fie nu au stiut, fie s-au gandit ca un astfel de subiect oricum nu „ar merge”.

 

Simpla consultare a site-ului Judecatoriei Bacau ofera oricui o prima documentare. Apoi, nu e deloc greu sa afli ce avocati sunt in acest proces. Si cu atat mai putin, sa ajungi la dosar. Un subiect de presa simplu, care cere apoi doar intelegerea fenomenului si obtinerea altor declaratii, fresh, ale celor implicati in acest proces.

Cum a reactionat presa centrala?

Luni, 14 martie, dupa cateva ore de la postarea articolului, in Ziarul de Garda, mai multe publicatii centrale dar si televiziuni au vrut o consultare pe subiect. Avand numarul de dosar, declaratii de la profesori si avocati, documentarea a fost cat se poate de simpla.

A doua zi, majoritatea publicatiilor centrale au scris subiectul. Libertatea si Cancan au precizat sursa, alte trusturi ca Adevarul sau Antena au preferat sa nu o prezinte (dealtfel, in mod justificat, fiind vorba de o publicatie nou aparuta, care inca nu si-a construit propria credibilitate)

 

Subiectul a fost de maxim interes aproximativ o saptamana, timp in care publicatiile au scris despre calvarul profesorilor, despre declaratiile acestora, despre zvonul ca si-ar fi schimbat intre timp, in fata judecatorului, declaratiile anterioare, date la Politie si Parchet. Unii au scris si despre casa frumoasa a profesorului de matematica Ovidiu Cojocaru, despre ascensiunea fulminanta a acestuia, din simplu profesor in  sef la Inspectoratul Scolar, consilier judetean si candidat pentru Camera Deputatilor.

 

Despre acest subiect au scris :

TVR

Libertatea

Adevarul

B1 TV

Click

Cancan

Bacaul

s.a.

Subiectul s-a poticnit pentru moment, dar continua

Nimeni nu a putut sa afle la ce liceu din Germania a invatat Ionut Casuneanu si pe ce baza Ministerul Educatiei si Cercetarii a dispus transferarea lui la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Bacau. Mai mult, exista voci care spun ca atat Ionut, cat si Costelus Casuneanu au inceput liceul la Colegiul National „Vasile Alecsandri”. Situatia scolara a fiului lui Costel Casuneanu, ramane, pentru moment, necunoscuta. Mai mult, si acum actuala conducere a liceului prefera tacerea. „Nu stiu, v-am zis, la liceul nostru nu este nicio situatie. Nu e treaba mea, oricum, atunci nu eram profesor la Economic. Probabil, ele sunt la Parchet”, ne-a spus actualul director Nicolae Terente.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: ,

2 Comentarii

 1. comentator spune:

  BRAVO!

 2. Victor spune:

  Da, ce ne mai miram atata. E firesc sa nu scrie presa locala, ca doar n-or ramane saraci fara salam si branza. Sa nu mai obtina ei publicitate?
  Si cine sa fi scris?
  Desteptarea, Ziarul de Bacau iau banuti sa taca, iara Observatorul e prea mic si Ziarul Impartial nu prea e, adica din impartial e inca gradinel, in faza primara, daca nu se inchide pana sa invete sa mearga.
  Iara presa nationala are nevoie de tiraj si scandal, ei sunt treji cu beculetele aprinse nu dorm.
  Oricum te admir pentru ca ai dat drumul la subiect, acum dupa 2007, daca nu au avut tupeu altii , bine ca tu cu ziarul tau online ai putut trata corect cazul.
  Succes tinere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com