Deputatul bacauan Miron Smarandache il acuza pe ministrul Sorin Campanu ca a generat haos in Educatie

Agronomul Sorin Campanu, eminenta cenusie de la varful Ministerului Educatiei, a autorizat organizarea rapida a concursurilor de inspectori scolari, fara a le da ragaz profesorilor, prinsi intr-un calendar scolar coplesitor si candidatii PP-DD Bacau -Miron Smarandacheintoxicant, sa aiba timpul sa se pregateasca. Nu este deloc intamplator faptul ca ISJ Bacau rezultatecei mai multi dintre inspectori scolari au preferat sa renunte la examene. Intrebarea deputatului bacauan (PSD) Miron Smarandache catre ministrul de aceeasi culoare, Sorin Campanu, este cine isi va asuma esecul examenelor elevilor/profesorilor din acest an dupa ce profesorii inspectori au fost calcati in picioare cu asa zisa organizare a concursurilor.

Ministrul Educatiei, Sorin Campanu, a aprobat organizarea concursurilor pentru inspectori scolari cu putin timp inainte de examenele de maturitate, Bacalaureat sau titularizare, in cazul profesorilor. Noii intrati in inspectorate, fara experienta necesara organizarii si coordonarii acestor examene, nu vor putea fi responsabilizati de haosul si esecul previzibil. O intrebare, mai directa, a deputatului Smarandache, care se intrevede in text: Oare nu ar fi mai indicata demisia preventiva a ministrului?

 

MIRON SMARANDACHE:

„ÎNTREBARE

Adresata: Domnului Ministru Sorin Câmpeanu, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

De catre: Deputat PSD de Bacau, Miron Smarandache.

 

Obiectul întrebarii: Bulversarea examenelor sfârsitului de an scolar prin organizarea concursurilor de inspectori scolari.

Stimate domnule Ministru,

Va supun atentiei nemultumirea unor responsabili ai învatamântului din mai multe judete ale tarii, care sustin ca anumite decizii luate în ultima perioada de Ministerul condus de dvs. va bulversa activitatile si examenele de la sfârsitul acestui an scolar. Astfel, concursul pentru ocuparea functiei de inspector scolar din inspectoratele scolare judetene a fost anuntat în 15 aprilie a.c. de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice pentru a se desfasura în perioada 20 mai-5 iunie. În mod normal, acest concurs ar fi trebuit sa fie anuntat la începutul anului scolar 2014-2015, pentru a fi inclus în planul managerial si planul de actiune al inspectoratelor scolare.
Dupa cum sunt convins ca stiti, în perioada urmatoare exista o serie importanta de activitati anterior planificate pentru anul scolar care se va încheia în curând. As enumera doar câteva dintre acestea, precum Evaluarile de la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a în anul scolar 2014-2015. Clasa a II-a: 18 mai 2015: Scris – limba româna; 19 mai 2015: Citit – limba româna; 20 mai 2015: matematica; 21 mai 2015: Scris – limba materna; 22 mai 2015: Citit – limba materna; Clasa a IV-a: 26 mai 2015: limba româna; 27 mai 2015: matematica; 28 mai 2015: limba materna; Clasa a VI-a: 2 iunie 2015: limba si comunicare; 3 iunie 2015: matematica si stiinte ale naturii; Evaluarea nationala a absolventilor clasei a VIII-a; Examenul de bacalaureat national: 25– 29 mai 2015, înscrierea candidatilor la prima sesiune de examen;
Un alt eveniment important este Calendarul mobilitatii personalului didactic din învatamântul preuniversitar pentru anul scolar 2015 – 2016, cu urmatoarele date: 11-19 mai 2015 – înregistrarea cererilor de înscriere a candidatilor la concursul de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, inclusiv pentru absolventii promotiei 2015, la inspectoratele scolare; 19-21 mai 2015 – verificarea si avizarea dosarelor candidatilor de catre comisia judeteana/municipiului Bucuresti de organizare si desfasurare a concursului si consilierul juridic al inspectoratului scolar; validarea înscrierii, prin semnatura, de catre candidati sau împuternicitii acestora prin procura notariala în original, conform graficului stabilit de comisia de organizare si desfasurare a concursului; neprezentarea la validare a absolventilor din promotiile anterioare, atrage dupa sine anularea înscrierii la concurs; perioadele: 22-25 mai 2015; 9-13 iulie 2015 pentru absolventii promotiei 2015; afisarea listei candidatilor înscrisi si a graficului privind sustinerea probelor practice/orale si a inspectiilor speciale la clasa; termen: 26 mai 2015; organizarea si desfasurarea probelor practice/orale si a inspectiilor speciale la clasa,
perioada: 27 mai-26 iunie 2015 .
Pe lânga cele amintite, mai exista si alte preocupari ale celor care trebuie sa vegheze la buna desfasurare a educatiei nationale, mai ales inspectorii scolari si directorii unitatilor de învatamânt, si anume: Atestatul de competente profesionale în informatica – perioada: 1-30 mai 2015; Atestatul de competente lingvistice – perioada: 1-30 mai 2015; Olimpiadele si concursurile nationale: Olimpiada de tehnologia informatiei – 14-19 mai 2015. De asemenea, urmeaza a avea loc Graficul desfasurarii concursului pentru acordarea gradatiilor de merit – sesiunea 2015, cu urmatoarele puncte: aprobarea listei cuprinzând punctajele acordate în urma evaluarii, de catre consiliul de administratie al inspectoratului scolar-perioada: 14 – 15 mai 2015; afisarea listei cuprinzând punctajele acordate în urma evaluarii la avizierul inspectoratului scolar, termen: 18 mai 2015; depunerea contestatiilor asupra punctajului acordat-perioada: 19 – 20 mai 2015; solutionarea contestatiilor de catre comisia de contestatii-perioada: 21 – 25 mai 2015.
Precizez în mod categoric ca în perioada concursului pentru ocuparea functiei de inspector scolar din inspectoratele scolare judetene, inspectorii scolari sunt responsabili pentru ducerea la îndeplinire a sarcinilor de serviciu privind implementarea si derularea activitatilor mentionate anterior. Esecul desfasurarii oricareia dintre activitatile relatate ar produce perturbari la nivelul tuturor beneficiarilor educatiei nationale, ceea ce cred ca nu va doriti.
Va reamintesc ca metodologia de organizare si desfasurare a concursului pentru ocuparea functiei de inspector scolar din inspectoratele scolare este aprobata prin Ordinul 5558/2011. În aceste conditii, oamenii din sistem afirma cu nu exista niciun motiv pentru care s-a hotarât intempestiv punerea sa în aplicare începând cu a doua jumatate a semestrului II al anului scolar în curs.
Trebuie sa mai cunoasteti ca bibliografia de concurs cuprinde obligatoriu teme de management educational, în conditiile în care cea mai recenta publicatie pe aceasta tema dateaza din anul 2007.
În cazul promovarii concursului de inspector scolar de catre unele cadre didactice, acestea ar trebui numite în functiile de îndrumare si control începând cu data de 5 iunie a.c., fapt ce ar provoca serioase perturbari în unitatile de învatamânt de unde provin atât fostii inspectori, cât si cei numiti în urma promovarii concursului, sub aspectul încadrarilor. Acest lucru s-ar repercuta negativ asupra procesului educational în general, si asupra activitatilor elevilor, în special.
Cadrele didactice numite în urma promovarii concursului de inspector scolar care nu au experienta într-o functie de îndrumare si control vor fi nevoite sa preia din mers organizarea si desfasurarea examenelor nationale prezentate mai sus, iar în final nimeni nu ar putea sa le atribuie vreo responsabilitate în cazul obtinerii unor rezultate sub asteptari.
Având în vedere toate aceste considerente, va întreb cu respect domnule ministru cum considerati ca se vor desfasura examenele si ansamblul tuturor activitatilor sfârsitului anului scolar 2014-2015, în conditiile în care deciziile emise de dvs. vor fi, cel mai probabil, generatoare a unui haos de nedescris în învatamântul românesc? De asemenea, va rog sa raspundeti punctual la toate argumentele prezentate.

Deputat PSD de Bacau,
Miron SMARANDACHE“.

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , ,

Un comentariu

  1. marius spune:

    Smarandache ar fi bine sa treac? pe la DNA sa spun? despre afacerile sale cu Gelu Cheptanus de la Rafo si de la Darmanesti..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com