Denunt la DNA. Sunt vizati Catalin Predoiu, Cristina Pocora, Cristian Piedone si Robert Turcesu

Denunt penal la DNA si cereri adresate birourilor electorale privind falsificarea semnaturilor pe listele de sustinatori ale candidatilor la alegerile locale din Bucuresti.

Sesizare DNA ref. posibil? falsificare semn?turi liste de sus?inere alegeri locale 2016 by Initiativa Romania

Initiativa România a depus astazi:

  1. Un denunt penal privind posibila savârsire a infractiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnatura privata si uz de fals,prevazute de art. 320, art. 322, respectiv art. 323 din Codul Penal, precum si folosirea influentei ori autoritatii în scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de catre o persoana care îndeplineste o functie de conducere într-un partid, prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, în legatura cu strângerea de semnaturi pentru candidatii si partidele care intentioneaza sa candideze la alegerile locale din 5 iunie 2016 pentru Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, primariile de sector si consiliile locale de sector. Denuntul a fost depus la Directia Nationala Anticoruptie. (vezi document atasat).

DNA nu are pagina de Facebook

  1. O cerere adresata Biroului Electoral Central, Biroului Electoral Municipal si birourilor electorale de sector pentru verificarea autenticitatii semnaturilor de pe listele de sustinatori pentru candidatii si partidele care intentioneaza sa candideze la alegerile locale din 5 iunie 2016. (vezi document atasat)

 

Conform investigatiilor, informatiilor si declaratiilor publice, termenelor foarte scurte de strângere a semnaturilor de sustinere a candidatilor (de 2-3 zile, în unele cazuri) exista suspiciuni rezonabile ca parte dintre acestea au fost facute si folosite cu încalcarea legii, prin fals si uz de fals si folosirea influentei politice a unor persoane cu functii de conducere în partide. De exemplu:

 

  1. a) Pentru ca domnul Catalin Predoiu si doamna Cristina Pocora sa poate candida, PNL a trebuit sa strânga un minim de 22.000 de semnaturi (18000, respectiv 4000 de semnaturi). Cu alte cuvinte, Partidul National Liberal a strâns cel putin 7334 de semnaturi pe zi. Folosind prezumtia generoasa ca echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu, fara pauza, ajungem la concluzia ca PNL a adunat aproape 1000 de semnaturi pe ora în zile de week-end si circa 16 semnaturi pe minut.

 

  1. b) Domnul Cristian Popescu Piedone a folosit date personale si semnaturi ale unor minori pentru completarea listelor de sustinatori ai candidaturii sale. În plus, dupa decizia TMB de respingere a candidaturii sale, Cristian Popescu Piedone a depus un set de alte 5600 de semnaturi. PPU-SL a strâns, deci, 1867 de semnaturi pe zi. Folosind prezumtia generoasa ca echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu, fara pauza, PPU-SL a adunat aproape 234 de semnaturi pe ora, în conditiile în care PPU-SL este un partid foarte mic, fara resurse umane semnificative.

 

  1. c) Pe 22 aprilie 2016, Biroul Electoral Central a solicitat Politiei Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti sa verifice listele de semnaturi pe care partidele le strâng pentru depunerea candidaturilor la alegerile locale. Având în vedere solicitarea Biroului Electoral Central privind verificarea autenticitatii unor semnaturi, deducem ca BEC, institutie a statului, are suspiciuni rezonabile privind savârsirea infractiunilor de fals si uz de fals în procesul de înregistrare a candidaturilor pentru alegerile locale din Bucuresti.

 

  1. d) Partidul Social Democrat are acces la si foloseste în folos propriu datele personale ale cetatenilor cu drept de vot. Acest fapt este confirmat de Înalta Curte de Casatie si Justitie prin sentinta nr. 341 în dosarul 4862/1/2013 (si, ulterior, prin decizie definitiva). Strângerea de semnaturi pentru candidatii PSD, inclusiv doamna Gabriela Firea, s-a realizat fara expunere publica, fara puncte de colectare sau strângere anuntate si promovate public. Nu au existat foarte multe informatii publice cu privire la acest proces de strângere de semnaturi, desi la nivelul municipiului Bucuresti sunt necesare circa 80.000 de semnaturi pentru un partid care îsi depune liste complete de candidati la primarii si consilii locale.

 

  1. e) Pentru ca domnul Robert Turcescu sa poate candida, PMP trebuie sa strânga un minim de 18.000 de semnaturi. Cu alte cuvinte, PMP a strâns cel putin 9000 de semnaturi pe zi. Folosind prezumtia generoasa ca echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu, fara pauza, ajungem la concluzia ca PMP a adunat aproape 1125 de semnaturi pe ora în zile de week-end si circa 19 semnaturi pe minut.

 

Exista numeroase indicii ca listele de sustinatori pentru candidatii la alegerile locale din 5 iunie 2016, depuse la Birourile Electorale din Bucuresti, sunt viciate fie prin falsificarea semnaturilor, fie prin utilizarea unor liste anterioare modificate, încalcând astfel dispozitiile legale ale art. 51 din Legea 115/2015 si Codul penal.

 

Declaratiile pe proprie raspundere privind validitatea semnaturilor nu reprezinta o masura de siguranta suficienta pentru a asigura un proces electoral corect si echitabil.

 

In realitate, membrii Biroului Electoral nu verifica veridicitatea semnaturilor în conditiile prezentate, facând doar o verificare a formei si nu a fondului listelor de sustinatori. Neîndeplinirea atributiilor legale atrage bineînteles raspunderea autoritatilor competente. Pe de alta parte, este adevarat ca Biroul Electoral nu are acces si nu poate cauta numele sau restul datelor personale ale sustinatorilor din liste în bazele de date de la evidenta populatiei.

 

Pentru a asigura respectarea legii precum si evitarea oricaror suspiciuni asupra echitatii si corectitudinii procesului electoral, institutiile statului trebuie sa verifice individual si specific autenticitatea semnaturilor depuse pentru sustinerea candidatilor la alegerile locale din Bucuresti, indiferent cine ar fi acestia.

 

Initiativa România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com