Democratii moldoveni vor sa cenzureze propaganda rusa

Partidul Democrat din Republica Moldova a înregistrat în legislativul moldovean un proiect de lege privind securizarea spatiului informational în Moldova. Proiectul vine sa modifice si sa completeze actualul Cod al Audiovizualului pentru apararea spatiului informational dintre Prut si Nistru de propaganda rusa.
Potrivit noilor reglementari, posturile de televiziune care emit în Republica Moldova vor putea sa difuzeze programe informational-analitice, stiri si emisiuni cu caracter militar doar cu referire la statele membre UE, SUA, Canada si alte state membre ale Conventiei europene privind televiziunea transfrontaliera.

http://militaryrussia.ru/

Federatia Rusa nu este membra a acestei conventii. Potrivit presedintelui Parlamentului moldovean, Adrian Candu, proiectul nu va interzice canale ruse de televiziune care se retransmit în Republica Moldova, vor fi restrictionate stirile, programele analitice si cele cu caracter militar. De aici.

Seful statului moldovean, Igor Dodon, a anuntat ca, daca va fi votat, nu va promulga aceasta lege. Potrivit lui, este o încercare a Partidului Democrat de a promova idei antirusesti în Moldova. Presedintele moldovean a declarat ca, în acest caz, ar fi necesara si combaterea propagandei unioniste dar si a celei pro-UE, pro-NATO si proamericana. De aici.

Facebook Igor Dodon

Studiile si analizele realizate de catre expertii media moldoveni si straini au vorbit despre dezinformarea si propaganda la care este expusa Republica Moldova. Aceasta manipulare vine prin intermediul posturilor de televiziune ruse care sunt retransmise în spatiul audiovizual moldovenesc. Propunerea legislativa a democratilor nu este una noua, în Parlamentul de la Chisinau s-a mai discutat despre importanta si puterea mediilor de informare ruse în Moldova.

Proiectul de lege înregistrat recent reglementeaza activitatea institutiilor media care retransmit emisiuni produse peste hotarele statului moldovean. Deciziile Audiovizualului nu vor mai putea fi suspendate prin atacarea lor în judecata. În cazul în care vor exista asemenea cazuri, proiectul de lege stabileste termene scurte de judecata pentru ca justitia sa se pronunte în mod rapid.

Privita de la Moscova, cineva ar putea spune ca, securizarea spatiului informational moldovenesc ar fi noul nume al cenzurii. Probabil, jurnalistii de expresie rusa, care activeaza între Prut si Nistru, ar putea prelua sintagma. Dar, atunci când vorbim despre propaganda straina, avem de-a face cu o interventie straina în spatiul informational moldovenesc. O interventie de care moldovenii ar fi trebuit sa se apere de mai mult timp. Analizele expertilor spun ca stirile difuzate de Federatia Rusa în spatiul informational moldovean au o clara tendinta de defaimare a Uniunii Europene, a Statelor Unite, a României si Ucrainei. Suprimarea stirilor din retransmisiile televiziuniilor ruse difuzate în audiovizualul moldovenesc reprezinta o masura de securitate pe care oficialii moldoveni o aplica destul de târziu. Cine ar fi crezut ca acest lucru îl va face Vlad Plahotniuc?

Anul trecut, ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, James Pettit, spunea ca Republica Moldova nu e România. Are dreptate, Moldova înca nu e România – cele doua state nu au o viata economica si psihica comuna. Da, între România si Republica Moldova exista o unitate de limba, exista o istorie comuna si gasim suficiente particularitati specifice culturii nationale si ale unei constiinte comune a originii. Dar între cele doua nu exista un spatiu informational unic, mai mult, pe teritoriul Moldovei, limba rusa este limba de comunicare interetnica.

Masura de securitate prevazuta de proiectul de lege al Partidului Democrat din Moldova nu vine sa interzica radioul si televiziunea de limba rusa ori sa introduca vreo bariera circulatiei limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Acest plus lingvistic pe care îl au basarabenii, chiar daca-i deosebeste de români, le ofera posibilitatea de a mentine rutele migrationale sezoniere care le ofera noi locuri de munca. Potrivit datelor statistice, în fostele state ale URSS, ar lucra, la munci sezoniere, aproximativ 500 de mii de cetateni moldoveni.

Panglica Sfantului Gheorghe. Sursa foto stireazilei.md

Spusa presedintelui Dodon, ca ar fi necesara si combaterea propagandei unioniste dar si a celei pro-UE, pro-NATO si proamericana, pare a urma logica neutralitatii moldovenesti. Dar, atunci când vorbim despre neutralitatea unui stat, vorbim si despre puterea lui de a-si asigura securitatea. Poate Moldova sa îsi asigure, de una singura, securitatea? Vorbim despre securitatea militara, energetica, financiara si teritoriala. Raspunsul este la suprafata, nici o conducere a statului moldovean nu a putut asigura aceste obiective.

Înteleg subtextul declaratiei presedintelui moldovean. Este vorba de mentinerea cetatenilor moldoveni de expresie rusa într-o zona electorala confortabila pentru Partidul Socialistilor.

Proiectul legii privind securizarea spatiului informational moldovenesc este o lege care a întârziat cu vreo 20 de ani. Este o lege care sparge monopolul detinut de mediile de informare ruse asupra mentalului moldovenesc. Un monopol care a facut ca moldovenii sa ramâna în urma României cu vreo 20 de ani.

Plahotniuc introduce o necesara cenzura si, în acest mod, sparge un monopol care a tinut Chisinaul separat de Bucuresti. Oare la Cotroceni se vad/ se înteleg implicatiile gestului politic facut de liderul democrat, ori nu?

Impartaseste

Victor Nichitus a etichetat acest articol cu: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com