Curtea de Apel Alba Iulia a motivat recent sentinta prin care a decis achitarea fostului primar din Bacau, Romeo Stavarache, pentru infractiunea de tentativa la abuz în serviciu. Instanta a constatat ca primarul nu are nicio atributie în domeniul închirierii si vânzarii a locuintelor din fondul locativ, cu exceptia celei de a ”asigura masurile necesare pentru luarea în evidenta a solicitarilor primite si analizarea acestora în comisiile sociale”.
”În concret, tot ceea ce a întreprins inculpatul Stavarache Romeo în calitate de primar, prin organizarea sedintelor de audiente s-a subsumat acestei obligatii legale si nu a depasit cadrul ei. Celelalte aspecte, constând în întocmirea de note interne si semnarea ca aprobare a documentelor interne de catre primar sau în numele sau, s-au dovedit a avea o conotatie pur organizatorica, de a asigura fluxul documentelor între compartimentele functionale care compun aparatul de specialitate al primarului si fara a avea caracter de act decizional”, se afirma în decizia de la Curtea de Apel. Magistratii sustin ca acuzarea nu a facut dovada ca inculpatul a actionat cu intentie, directa sau indirecta, în cunostinta de cauza, în scopul de a frauda procedura de închiriere si de vânzare a locuintei, în vederea favorizarii inculpatului Munitianu Gheorghe si cu consecinta producerii unei pagube patrimoniului Primariei Bacau, De asemenea, instanta noteaza ca este contrar oricarei prevederi legale si ”chiar absurd” a se retine ca primarul trebuia sa se substituie atributiilor de serviciu ale functionarilor din subordine si ”sa verifice personal” documentatia care a stat la baza emiterii repartitiei, în conditiile în care asemenea atributii determinate reveneau directorului executiv al Directiei patrimoniu si sefului de Serviciu fond locativ. ”Nu este întemeiata acuzatia ca inculpatul Stavarache a aprobat încheierea contractului de vânzare – cumparare în cadrul sedintei de audienta din 25.02.2009. Rezolutia sa din cadrul sedintei de audienta a fost de aprobare de principiu, (mai ales în conditiile în care numai chiriasului i se putea vinde locuinta în conditiile legii) si nu a constituit un act de dispozitie, care sa oblige pe functionarii destinatari la un anumit comportament”, se arata în motivare.
Instanta a mai retinut ca ”nu s-a facut dovada” ca fostul primar a actionat ”cu intentie, directa sau indirecta, în cunostinta de cauza, în scopul de a frauda procedura de închiriere si de vânzare a locuintei”, cu consecinta producerii unei pagube patrimoniului Primariei Bacau. ”În consecinta, Curtea de Apel retine ca în cauza, în privinta inculpatului Stavarache Romeo, nu sunt întrunite elementele constitutive ale infractiunii de abuz în serviciu în forma tentativei, sub aspectul laturii obiective si subiective, concluzie care justifica achitarea, în temeiul art. 16 lit. b Cod de Procedura Penala”, se mai sustine în document.
Fostul primar al municipiului Bacau, Romeo Stavarache, a fost achitat, în aprilie 2017, de Curtea de Apel Alba Iulia, dupa ce a fost condamnat de Tribunalul Bacau la trei ani de închisoare cu suspendare pentru tentativa la abuz în serviciu, decizia fiind definitiva. Acesta a fost acuzat pentru ca a aprobat repartizarea unei locuinte catre un subaltern. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) l-a acuzat pe Stavarache ca faptele sale realizeaza continutul constitutiv al infractiunii de abuz în serviciu în forma tentativei, prin trei acte materiale. Instanta care a pronuntat decizia de achitare a desfintat fiecare act material. Ceilalti doi inculpati, Muntianu Gheorghe si Pircu Gavril, au fost achitati pentru ca nu au încalcat legislatia primara, ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale din iunie 2016.
Sursa Adevarul.