Decanul Facultatii de Inginerie si seful de sindicat de la Universitatea Vasile Alecsandri, plagiatori confirmati de Ministerul Cercetarii si Inovarii. Ce sanctiuni vor primi! DOCUMENT

Doi profesori universitari, cu functii de conducere, de la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau, au fost sanctionati de Ministerul Cercetarii si Inovarii- Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii pentru abateri grave de la buna conduita in cercetare.

Valentin Zichil si Carol Schnakovszky

Profesorul universitar Valentin Zichil, decanul Facultatii de Inginerie, si Ioan Cristea, lider de sindicat, sunt acuzati de plagiat si autoplagiat. Articolele vor fi retrase din circuitul universitar iar cei doi nu vor mai putea ocupa functii de conducere. Ministerul cere rectorului Carol Schnakovszky si cercetarea disciplinara a membrilor Comisiei de Etica a Universitatii din Bacau, in frunte cu profesorul Vasile Spiridon, care a refuzat sa observe plagiatele evidente, in cazul mai multor sesizari.
Pentru decanul Valentin Zichil, doctor habilitat, problemele abia incep. In dosarul de abilitare profesorul bacauan trece doua carti VIBRATII MECANICE si ELEMENTE DE INGINERIE MECANICA, ambele „publicate“ la Editura Tehnico-Info, care din motive misterioase nu se gasesc la biblioteca Universitatii, dar nici in bibliotecile nationale din Republica Moldova sau Romania. Ba mai mult, editura de peste Prut nu figureaza in lista editurilor agreate de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice.

 

Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacau a pierdut, pe fond, procesul in care imi cere 1,5 milioane de lei. Istoria, pe scurt, a unui abuz unic in Romania DOCUMENTE

Comisia de Etica a Universitatii „Vasile Alecsandri“ din Bacau incalca legea. DOCUMENT de la Ministerul Cercetarii si Inovarii – CNECSDTI


O parte din profesorii din conducerea Universitatii Vasile Alecsandri din Bacau sunt cercetati de Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau, in cel putin doua dosare penale, pentru abuz in serviciu, fals, uz de fals, fapte asimilate coruptiei si alte infractiuni economice. Infractiunile au fost facute in ultimii opt ani, perseverent, fara a fi deranjati de nicio institutie a statului.

Ministerul Cercetarii si Inovarii:

„Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii stabileste, pe baza analizei tuturor informatiilor aflate la dispozitie si mentionate in prezentul raport, ca se sustin acuzatiile de plagiat la adresa domnilor Valentin Zichil si Ioan Cristea. Potrivit articolului 2, lit a din legea 206/ 2004, plagiatul constituie abatere de la normele de buna conduita in activitatea de cercetare. Plagiatul consta in expunerea intr-o opera scrisa sau comunicare orala, inclusiv in format electronic, a unor texte, expresii, idei, demonstratii, date, ipoteze, teorii, rezultate, ori metode stiintifice extrase din opere scrise, inclusiv in format electronic“ .

„Expertii CNECSDTI concluzioneaza ca sunt intrunite toate elementele materiale precum si cele intentionate ce caracterizeaza savarsirea cu vinovatie de catre autorii Ioan Cristea si Valentin Zichil a abaterilor de plagiat (art 4, lit d, Legea 206/2004). În privinta suspiciunii de autoplagiat retinuta la adresa celorlalti coautori, expertii nu se pot pronunta, deoarece nu se cunoaste precis contributia fiecarui autor la lucrarea incriminata, insa considera ca era de datoria autorului principal sa respecte regulile de buna conduita in activitatea de cercetare“.

Sanctiuni:

„În baza articolului 323, aliniatul 1, din legea 1/2001, CNECSDTI hotaraste si sanctiunile ce urmeaza a fi aplicate, conform legii. CNECSDTI propune sanctionarea domnului profesor Ioan Cristea si a domnului profesor Valentin Zichil pentru abateri grave de la buna conduita in cercetare prin aplicarea urmatoarelor masuri:

Retragerea lucrarilor publicate prin incalcarea regulilor de buna conduita, in conditiile articolului 324, lit b, din legea 1/2011 si a articolului 14, al 1, lit b, din legea 206/2004.

Interzicerea, pentru o perioada de trei ani de la data prezentului raport asupra sesizarii 97/6.11.2017 a accesului la finantarea din fonduri publice destinata cercetarii-dezvoltarii, in conditiile articolului 324, aliniatul h, din legea 11/2011 si a articolului 14, litera 1, din legea 206/2004.

Suspendarea pe o perioada de 5 ani de la data aprobarii prezentului raport asupra sesizarii 97/20017 a dreptului de inscriere la un concurs pentru ocuparea unei functii superioare ori a unei functii de conducere, de indrumare si de control sau de membru in comisii de concurs, in conditiile articolului 14, aliniatul 1, legea 204/2006.

Deasemeni, recomandam Rectorului Universitatii Vasile Alecsandri din Bacau instituirea unei proceduri de cercetare disciplinara impotriva membrilor Comisiei de Etica a Universitatii pentru lipsa de raspuns si refuzul implicit de a analiza sesizarile depuse in acest caz, respectiv, sesizarile inregistrate la Registratura Universitatii „V. Alecsandri“ din Bacau, cu nr…“, se arata in raportul semnat de profesorul dr. Mitica Dragusin, presedintele CNECSDTI.

CNECSDTI: Decanul Valentin Zichil a plagiat by Mircea Merticariu on Scribd

3 Comentarii

  1. Student spune:

    Sa vedem ce ne mai preda profesorul Zichil. Poate ne arata si noua cele doua carti de la Chisinau. Da, e adevarat, nu se gasesc la biblioteca Universitatii. Oare nu-i crapa obrazul pentru ce a facut?

  2. Constanta Dumitrescu spune:

    Ce rusine de om e Spiridon..A ajuns de batjocora tuturor da nu si-ar da demisia..Si zici ca asta e profesor universitar care ii educa pe altii..Traiasca fratia celor fara de onoare!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com