De ce este Basescu un rau necesar

Recunosc, nu îmi place brutalitatea pragmatismului politic al lui Basescu. Motivul tine probabil si de faptul ca, în 2010, atunci când era presedintele României, a taiat în carne vie si a redus cu 25% salariile bugetarilor si cu 15% pensiile si ajutoarele de somaj. De aici. 

Între timp s-a constat ca masura a fost necesara si salvatoare. S-a evitat contractarea unui împrumut de la FMI care ar fi dus la destabilizarea financiara a statului român. Basescu declara pe atunci ca românii nu îl vor ierta. De aici.

Nu l-au iertat. Partidul pe care îl conduce în România, Miscarea Populara, la parlamentarele românesti a trecut la limita pragul electoral, cu ajutorul voturilor venite din partea cetatenilor români cu domiciliul în Republica Moldova.
Se vede, din avion, ca între Prut si Nistru, numele lui înca emotioneaza si mobilizeaza. De asta s-a lansat în politica moldoveneasca. Basescu crede ca, “unionismul trebuie sa devina o forta politica în Parlamentul de la Chisinau”, motiv suficient pentru ca toate fortele unioniste sa se uneasca pentru a sustine, la urmatoarele alegeri parlamentare moldovenesti, Partidul Unitatii Nationale. Fostul sef de stat nu a ezitat sa critice partidele conduse de Maia Sandu si Andrei Nastase, pe motiv ca nu ar avea curajul sa-si „asume unionismul”. De aici.

Nu cred ca acesta este principalul motiv pentru care Basescu a fost tinta ironiilor din emisiunea „Ora de ras” de la Jurnal TV din 15 octombrie. Amintesc ca în Republica Moldova, acest post de televiziune se afla în siajul formatiunii politice conduse de Andrei Nastase, Partidul Platforma Demnitate si Adevar. De aici.

Motivul cârcotelilor jurnalistice este cu totul altul. El tine de viitoarele constructii electorale pe care Basescu vrea sa le faca în Republica Moldova. Andrei Nastase intuieste ca din viitorul bloc electoral unionist nu va face parte. De ce? Pentru ca, potrivit ultimelor sondaje electorale, Partidul Platforma DA nu ar trece pragul electoral, iar presedintele acestei formatiuni, Andrei Nastase, are doar un procent de încredere din partea moldovenilor. De aici.

Suficient pentru ca politicianul Basescu sa-l ignore cu desavârsire.

Nastase face ce poate. Desigur, cu ajutorul instrumentelor mediatice de care dispune: Basescu e criticat la „Ora de ras”, iar moldovenilor le este amintit faptul ca, pe 15 octombrie 2016, Andrei Nastase, îsi anunta retragerea din cursa prezidentiala în favoarea Maiei Sandu. Gest pe care îl considera de o „mare maturitate politica”. De aici.

Maturitate, pe naiba! Cifrele l-au fortat sa procedeze asa. Amintesc ca PPDA a adresat un ultimatum Maiei Sandu si apoi s-a predat. În comunicatul de presa prin care PPDA anunta retragerea liderului sau este scris, negru pe alb, „daca pâna joi la ora 14:00 Partidul Actiune si Solidaritate nu va consimti aceasta formulaatunci PPDA va sustine candidatul PAS în alegerile prezidentiale”. Sondajele, ca si acum, o avantajau pe Maia Sandu. Asa ca Andrei Nastase nu putea proceda altfel. De aici.

Andrei Nastase face tot ce poate pentru a nimeri într-o configuratie politica care sa îl poata ajuta sa treaca pragul electoral. De asta îl critica, prin intermediul instrumentelor media pe care le are, pe Basescu. Ca nu îl ia în considerare. De asta, pune presiune pe Maia Sandu, ca ea, la rândul ei, sa se exprime referitor la o posibila alianta PAS-PPDA. Care l-ar salva.

Dar cifrele nu mint: PPDA sta prost în sondaje. Pentru ce ar trebui Maia Sandu ori Traian Basescu sa împarta cu Nastase simpatia electorala de care dispun?

Nu îmi place pragmatismul electoral al lui Basescu, dar asta e! Ultimul sondaj publicat de IDIS „Viitorul” si „CBS Axa” spune ca cetatenii moldoveni încep sa aprecieze ajutorul pe care România îl acorda Republicii Moldova. România figureaza pe locul trei, cu 25,8%, în simpatia pentru tarile care ajuta Republica Moldova. Dupa Uniunea Europeana, 34,6% si Federatia Rusa, 29,2%.

Jumatate din respondentii acestei cercetari sociologice, 49,2%, au spus ca nu vor participa la vot, ori nu au stiut ce sa raspunda. Lor li se adreseaza Basescu. Fostul sef al statului român îi poate face sa participe la vot. Tot el este cel care poate convinge electoratul Maiei Sandu ca Republica Moldova are nevoie de o alianta a tuturor partidelor pro-europene dupa 2018. Deci, Basescu e un rau necesar.

Ajung la concluzia ca, prin critica indirecta adusa la adresa fostului presedinte al României, Andrei Nastase se alatura socialistilor moldoveni care solicita ca ex-presedintele României sa fie declarat persona non-grata. Iar acest lucru va duce la o scadere si mai drastica în sondaje.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com