APELUL unor oameni de cultura din Bacau pentru drepturile românilor bucovineni din Cernauti

Marti, 17 octombrie, de la ora 15.00, în fata administratiei regionale de stat din Cernauti, de pe strada Grusevski, 1 va avea loc un protest al românilor bucovineni împotriva articolul 7, din noua Lege a Educatiei Nationale din Ucraina, prin care se încalca dreptul la educatie în limba româna.
Mai multi oameni de cultura din Bacau au semnat un apel de sustinere a drepturilor romanilor din Ucraina.
„Luând cunostinta de organizarea de catre comunitatea româneasca de la Cernauti a unui protest pasnic, prin care este exprimat dezacordul cu privire la îngradirea drepturilor la învatamânt în limba româna, facem cunoscuta solidaritatea noastra deplina cu revendicarile formulate.
Se impune ca Articolul 7 din noua Lege a educatiei sa fie astfel revizuit încât sa reflecte cu adevarat continutul angajamentelor internationale ale Ucrainei, prin care este garantat dreptul la instruire în limbile nationalitatilor conlocuitoare.
Rada Suprema, care a aprobat Legea, a încalcat mai multe articole din Constitutia Ucrainei, ceea ce a condus la o situatie de criza resimtita dureros de o parte a societatii civile. Convinsi ca mitingul de marti, 17 octombrie, din fata Administratiei Regionale de Stat Cernauti, va face ca întelepciunea sa biruie, spunem si noi, dimpreuna cu românii/moldovenii din tara vecina, ca limba materna este vitala pentru orice comunitate de pe planeta“, se arata în apelul semnat de urmatoarele asociatii culturale din Bacau:

Societatea pentru Cultura si Literatura Româna în Bucovina – organizatia Bacau (presedinte, prof. Elena Bostan)
Despartamântul ASTRA „Vasile Alecsandri” Bacau (presedinte, prof. Mitica Pricopie)
Fundatia Culturala „Georgeta si Mircea Cancicov” Bacau (presedinte, poetul Victor Munteanu)
Societatea Cultural-Stiintifica „Vasile Alecsandri” Bacau (presedinte executiv, conf. univ. dr. Ioan Danila)
„Eurocivica” Bacau (presedinte, Ilie Bârzu)
Calin-Leon Boamba, profesor la Colegiul National „Vasile Alecsandri” Bacau, initiator al Proiectului „Promovarea specificului national prin specific local”
Anton Achitei, solist de muzica populara.

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com