Dan Lucinescu si-a lansat cartea „Spre Razboi“ la Uniunea Scriitorilor din România

Inventatorul si scriitorul Dumitru Dan Lucinescu (n1927) si-a lansat ieri, 2 august, la sediul Uniunii Scritorilor din România, al 23 volum de proza în prezenta  criticului de teatru si film Rodica Smaranda Vulcanescu, a scriitorului Radu Cârneci, totodata fondator al Revistei Ateneu din Bacau, a presedintelui Fundatiei „Arsenie Boca“, Cristian Filip dar si a bacauanului Ionel Rusei, de la Tipografia Docuprint. Dan Lucinescu, scriitor si om de formatie stiintifica, detinut politic dupa razboi, a cunoscut ororile închisorilor comuniste dar si bucuria de a cunoaste fosti militari sau oameni apropiati de Dumnezeu, de talia peotului Iustin Pârvu. Experienta de viata si curiozitatea pentru o perioada care l-a marcat pentru tot restul vietii au dat nastere volumului „Spre Razboi“. „Va prezint o carte dramatica, scrisa cu suflet. „Spre razboi“ se refera la preliminariile „Celui de-al doilea mondial“, care pentru noi a reprezentat pierderea Ardealului, Cadrilaterului, Basarabiei si Bucovinei. Razboiul este consecinta fireasca a Pacii de la Paris din 1918“, a spus scriitorul Dan Lucinescu. Criticii prezenti la eveniment, într-o sala plina, au apreciat reusita scriitoriceasca.

„Este o carte sinteza, de istorie si politica. Lucinescu vine sa lumineze lucruri care se stiu mai putin. Este o carte necesara, mai ales ca acum generatia tânara simte nevoia de a simti româneste. Perioada la care se refera scriitorul si omuol de stiinta Dan Lucinescu este prea putin cunoscuta. Faptele dinaintea razboiului au o importanta deosebita. Îl îmbratisez pe colegul meu, pentru ca face carti bune. Este om de stiinta, dar acum, la momentul senectutii, a ales sa scrie carti“, a spus poetul Radu Cârneci.

Pe marginea volumului dar si a perioadei istorice tratate a facut mai multe consideratii si criticul Rodica Vulcanescu: „Cartea scriitorului Dan Lucinescu este o dovada ca istoria se scrie si se face greu…Lectiile pe care ni le serveste, cu dialoguri care arunca o imagine pecisa geopolitica. Sunt niste schite, episoade dintr-un roman. Frumusetea stilului, a preciziei datelor sau descrierea naturii, care te echilibeaza, toate te cheama la lectura“.

Cristian Filip, presedintele  Fundatiei Crestine „Parintele Arsenie Boca“, organizatorul evenimentului, a subliniat faptul ca lucrarile lui Dan Lucinescu au aparut si prin eforturile deosebite ale omului de cultura bacauan Ionel Rusei. Vreau sa-l felicit pe Ionel Rusei, de la Docuprint, cel care a realizat cartea. Un om de o modestie remarcabila, un exemplu de fiu duhovnicesc al parintelui Iustin Pârvu“, a spus Cristian Filip.

Obiectivele principale ale Fundatiei „Arsenie Boca“ sunt promovarea valorilor românesti si a spiritualitatii crestine, cunoasterea si promovarea elitelor nationale dar si contributia efectiva la formarea culturala si spirituala a noilor generatii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com