Curs despre Holocaust, la Bacau, sustinut de Alexandru Florian, presedintele Institutului National „Elie Wiesel”

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau a organizat a treia sesiune de formare din cadrul programului „Predarea Holocaustului în scolile din România”, avizat de Ministerul Educatiei, destinat profesorilor de istorie si stiinte sociale si coordonat de Gabriel Stan, directorul CCD Bacau.

Alexandru Florian

Cursul s-a desfasurat sub genericul „Educatie pentru viitor prin întelegerea trecutulu“ si l-a avut ca invitat special pe profesorul universitar Alexandru Florian, directorul general al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”.CCD Bacau (1)

Acesta a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie, privitor la perceptia societatii românesti fata de minoritatile etnice, abordând totodata si aspecte referitoare la: predarea Holocaustului în sistemul educational preuniversitar de la noi, manifestari antisemite prezente acum în spatiul public, recrudescenta formatiunilor civice si politice de extrema dreapta etc. „Din nefericire, intoleranta, ura rasiala, xenofobia si antisemitismul se manifesta înca în lume, dar si în România. De aceea, este necesar ca tânara generatie sa fie educata în spiritul promovarii tolerantei si a bunei întelegeri. Noi toti trebuie sa depunem eforturi sustinute în aceasta directie si sa cunoastem trecutul, adevarul istoric, pentru ca aceste evenimente tragice, precum Holocaustul, sa nu se mai repete”, a opinat Alexandru Florian.

Noua Dreapta

Oaspetele are o bogata si îndelungata experienta în acest domeniu, dar si o reala recunoastere internationala, reprezentând România, ca membru al delegatiei permanente la IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance). De curând, profesorul Alexandru Florian a fost prezent la Berlin, unde, într-un cadru oficial, Ungaria a predat României presedentia IHRA. La cursul organizat de CCD Bacau au fost invitati sa participe si reprezentanti ai unor minoritati etnice.  Asadar, presedintele Comunitatii Evreilor din Bacau, Izu Butnaru, a facut o scurta prezentare a evolutiei comunitatii evreiesti în spatiul românesc, din perspectiva istorica, economica, sociala, politica, dar si a modulului în care viata comunitara evreiasca s-a reflectat în cultura româneasca.

CCD Bacau (2)

Este de notorietate faptul ca de-a lungul timpului, comunitatea mozaica din Bacau a avut o contributie importanta la modernizarea orasului de pe Bistrita.

Totodata, a luat cuvântul si liderul comunitatii rrome, Florin Dura, ce a evocat suferintele membrilor etniei pe care o reprezinta, în acele vremuri tragice, dar si preocuparile actuale ale Partidei Romilor ”Pro – Europa” din Bacau, al carei presedinte este, cu scopul ameliorarii situatiei economice, educationale si sociale a acestora. „Invitatul nostru, profesorul Alexandru Florian, a pus în dezbaterea cursantilor, într-o maniera interactiva, câteva subiecte, care au facut referire la combaterea discrimnarii, promovarea respectului si a întelegerii reciproce, dar si la universalitatea  umanismului.

Pe parcursul orelor de pregatire din cadrul acestui program de formare, accentul a fost orientat, cu preponderenta pe dezbateri referitoare la una dintre cele mai mari tragedii ale umanitatii din secolul trecut, Holocaustul, fenomen care a afectat grav, din nefericire si societatea românesca în timpul celui de al doilea razboi mondial”, a precizat profesorul de istorie Gabriel Stan, directorul CCD Bacau.Gabriel Stan CCDBacau

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , ,

3 Comentarii

  1. armaghedon spune:

    Aici statul Israel nu este prezentat corect ca un asupritor ce permanent duce o politica de eradicare a populatiei palestiniene. Pacat ca nu intelegeti politica acestui stat care isi are propria gandire religioasa extremista mai grava. Evreii ultraextremisti „perciunati” ne considera spurcati de aceia pe un aeroport international un asemenea fanatic nu a permis decolarea unui avion pe motiv ca nu poate sa se aseze pe scaun langa o femeie datorita faptului ca el o considera spurcata.

  2. N. Curatu' spune:

    Iudaizarea Romaniei! Cozile de topor sunt dintre romani!

  3. CCD spune:

    Sigur ar trebui desfasurat acest curs in tarile din occident (Germania,Franta, Ungaria, Autria) unde miscarile extremiste au luat amploare. Dl Stan este un om care face in CCD din Bacau politica si interesele statului Israel fiind invitat in mai multe randuri la ambasada SUA si Isral unde a fost pregatit.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com