Cum si-a construit senatorul Dragos Luchian un bloc, când era viceprimar, la pret redus, cu firmele care au facut Teatrul de Vara din Bacau

Senatorul Dragos Luchian (48 de ani), în 2009, când era viceprimar, a reusit sa-si construiasca un bloc  de 952 de metri patrati, în centrul Bacaului, cu numai un milion de lei. Societatile  Fabroma din Pascani  si Urban Proiect, care i-au realizat imobilul de pe strada Soimului, nr 2, lucrau în acelasi timp la  modernizarea Teatrului de Vara din Bacau  iar arhitectul care i-a semnat receptia lucrarilor a fost chiar arhitectul municipiului, Alexandru Geliman.

bloc luchian

Dragos Luchian si-a construit un bloc în Bacau cu numai un milion de lei, cu o treime mai putin decât era estimat în proiect. Afacerea a facut-o în perioada când era viceprimar al municipiului Bacau (2008-2012).

Edilul si-a facut blocul cu aceleasi firme care executau lucrarile de modernizare la Teatrul de Vara din Bacau. Firma Fabroma din Pascani trebuia sa realizeze edificiul public cu 8 milioane de lei, dar administratia condusa de Romeo Stavarache si Dragos Luchian i-a acordat înca 1,2 milioane de lei, prin acte aditionale. Proiectul de modernizare al teatrului este facut de aceeasi firma care i-a proiectat si blocul viceprimarului Luchian. Conflictele de interese sunt însa si mai evidente. Arhitectul Alexandru Geliman, care i-a realizat proiectul de bloc, devine arhitect al municipiului Bacau în 2009 si în cele din urma receptioneaza si lucrarile la cladirea privata a viceprimarului.

Viceprimarul si-a „nasit“ blocul cu subordonatii din Primaria Bacau

Luchian a fost agreat de Romeo Stavarache, primarul suspendat al Bacaului, judecat acum în doua dosare penale de coruptie, si a fost numit viceprimar al orasului pe 4 iulie 2008. Câteva luni mai târziu, pe 28 noiembrie, împreuna cu sotia, Elena Codrina, obtine autorizatie de construire a unui imobil de 952 de metri patrati, pe strada Soimului, numarul 2, din Bacau.

Pentru construirea imobilului de pe strada Soimului, viceprimarul Dragos Luchian a împrumutat cu 200 de mii de euro firma pe care o detine împreuna cu sotia.  SC Total Market SRL a familiei Luchian încheie un contract de lucrari cu SC Build AG SRL, care subcontracteaza lucrarile firmei Fabroma, de la Pascani, care în aceeasi perioada executa Teatrul de Vara, investitie a Primariei Bacau. Coincidentele nu se opresc aici.Dragos Luchian

SC Urban Proiect din Bacau, condusa de Valentin Bâlu, era cunoscuta în acea perioada ca firma de casa a liberalilor bacauani. O parte din cele mai importante proiecte ale primariei au fost executate, contra-cost, de aceasta societate. Printre ele se numara si Teatrul de Vara si pietonalul de la Casa de Cultura din Bacau. Firma realizeaza si proiectul blocului de pe strada Soimului si semneaza la receptie.

Potrivit datelor existente la Registrul Comertului, firma SC Build Ing AG SRL, detinuta de arhitectii Adrian Chelaru si Daniela Apostica, a functionat ca o firma paravan si a avut doar rolul de a construi cladirea viceprimarului. Firma s-a închis în 2012 si în ultimul bilant depus la Finante societatea numara doar doi angajati.

Catalin  Chelaru si Daniela Apostica, dupa terminarea lucrarilor pe strada Soimului, înfiinteaza Auditeval Consulting  si  Chelaru Group, care devin abonate la banii publici de la Primaria Bacau. Printre contractele mari primite de firmele de apartament de la Primaria Bacau se numara cel de la Pasajul subteran „Stefan Guse-Oituz“ dar si reabilitarea Directiei Generale de Asistenta Sociala.

Procesul verbal de receptie al blocului lui Dragos Luchian contine semnaturile mai multor oameni care lucrau în Primaria Bacau. La receptie au participat arhitectul orasului Alexandru Geliman, Ion Iliuta, a carui sotie, Veronica Iliuta este sefa Directiei de Urbanism dar si Vasile Mocanu, unic asociat si administrator Fabroma.receptie bloc luchian

 

Cu aceasta echipa, bine hranita din bani publici, Dragos Luchian a reusit sa construiasca un bloc, cu peste 450 de mii de lei mai ieftin fata de cât era trecut în proiect.

Constructia cladirii era estimata la 1.456 de milioane de lei, fara TVA, în proiectul semnat de Alexandru Geliman, dar potrivit procesului verbal de receptie, cladirea a costat, doar 1 milion de lei. Muncitorii care lucrau la Teatrul de Vara din Bacau lucrau si la firma viceprimarului, ordonator de credite pentru investitia municipalitatii.autorizatie bloc luchian

În timp ce lucrarile pentru alte imobile ale orasului, inclusiv Teatrul de Vara, se cifrau între 600 si 800 de euro pe metrul construit, viceprimarul a reusit performanta sa-si construiasca un bloc cu costuri de doar 220 de euro pe metru desfasurat.

Acte aditionale de peste 1,2 milioane de lei semnate catre Fabroma si Dieffe Coperture din Torino

Pe 18 aprilie 2008, Asociatia de firme Dieffe Coperture din Torino si Fabroma câstiga contractul de lucrari pentru modernizarea Teatrului de Vara din Bacau pentru suma de opt milioane de lei. Lucrarile la obiectivul public au fost taraganate mai bine de doi ani.  Apoi, în 2009 si 2010, societatea primeste contracte aditionale de peste 1,2 milioane de lei, pentru lucrari neprevazute. Platile suplimentare au fost aprobate pe 10 iulie 2009, 319 mii de lei,  28.500 de lei pe 3 iunie 2009 si 803 mii  lei, pe 23 aprilie 2010. Chiar asta contrazice spusele senatorului Dragos Luchian. „Singurele dispozitii sau adrese semnate de mine în calitate de viceprimar al municipiului Bacau cu privire la S.C.Fabroma SA sunt cele care au avut ca obiect calcularea de penalitati pentru aceasta firma ca urmare a nerespectarii termenilor contractuali“, spune Luchian.Teatrul de Vara

Blocul, finantat din vânzarea unor apartamente si terenuri

În declaratiile de avere ale viceprimarului bacauan sunt mentionate atât imobilele înstrainate, cât si datoriile. În 2009, Luchian a vândut propriei firme, SC Total Market, suprafata de de 382 de metri patrati, unde se gaseste blocul, cu suma de 87 de mii de euro. Tot în 2009, Luchian a mai înstrainat un teren de 1450 de metri patrati, cu 72 de mii de euro si doua apartamente din Bacau, cu 50 si 90 de mii de euro.

Dragos Luchian: Când s-a angajat, despre Alexandru Geliman am spus ca este o persoana competenta

Senatorul Luchian a venit cu un punct de vedere nuantat, în care explica de ce a ales firma Building ING AG dar si care a fost relatia cu Alexandru Geliman. „Terenul aferent constructiei l-am achizitionat în anul 2007 si tot în acest an am demarat lucrarile de proiectare, lucrari la care am colaborat cu doamna Iuliana Geliman arhitect ce lucra în cadrul biroului de arhitectura a lui Geliman Alexandru (n.r. sotul ei)“. Dupa obtinerea autorizatiei de constructie, a facut cerere de oferta în piata, inclusiv firmei Fabroma. Însa, sustine fostul viceprimar, cea mai buna varianta a fost firma Build ING AG (n.r.cu doi angajati) care avea însa experienta la lucrari în strainatate.  Totusi, firma agreata de Luchian a subcontractat lucrarile la Fabroma. „Societatea contractanta avea dreptul sa-si ia orice subcontractant în vederea finalizarii obiectivului de construit ,raspunderea de îndeplinire a obligatiilor revenindu-i numai si numai S.C.Build ING AG“, afirma Dragos Luchian.arhitect Geliman

Fostul edil afirma ca nu exista nicio stare de incompatibilitate pentru arhitectul sef al municipiului Alexandru Geliman deoarece procesul verbal de redeptie a blocului are doar un caracter de constatare. Totusi, la angajarea acestuia pe functia de arhitect sef al municipiului Bacau, l-a recomandat ca pe o persoana competenta.„Nu am avut nicio contributie în numirea lui, nu am facut parte din comisia de concurs si atunci când am fost întrebat de Romeo Stavarache referitor la profesionalismul acestui arhitect am zis ca cel care a luat concursul e o persoana competenta“, a mai spus Luchian.

Alexandru Geliman, arhitectul sef al municipiului Bacau, nu-si mai aduce aminte daca a participat la comisia de receptie a imobilului de pe strada Soimului. „Nu am nicio informatie, despre valoarea proiectului sau despre altceva. Nu mai tin minte daca am participat la receptia lucrarilor“, a precizat arhitectul, motivând ca îsi lua masa.

În 2009, un bloc ca al lui Dragos Luchian putea fi ridicat cu 891 de euro pe metru patrat

Conform lucrarii de specialitate „Costuri de reconstructie-costuri de înlocuire-Cladiri rezidentialer a lui Corneliu Schiopu, care prezinta preturile pentru realizarea cladirilor rezidentiale, la nivelul anului 2009, pentru o cladire ca a senatorului Luchian costurile s-ar cifra la 891 de euro pe metrul patrat. Potrivit lucrarii, la o cladire cu doua etaje si mansarda, costa 255 de euro pe metru patrat terasa iar baile înca 63 de euro.

Senatorul Dragos Luchian este cel mai bogat candidat la Primaria Bacau. Potrivit ultimei declaratii de avere, Dragos Luchian are doua case de vacanta, în Bacau si Neamt, un spatiu comercial în centrul Bacaului si doua apartamente în Bacau. Un teren din zona rezidentiala Valea Budului dar si o casa de vacanta le-a primit donatie. Desi conduce un bolid Mercedes, care este pe firma, în declaratia de avere este mentionat doar un Volkswagen Polo. În declaratia de avere nu este trecut blocul de pe strada Soimului, despre care viceprimarul afirma ca a vândut câteva apartamente.  Senatorul Dragos Luchian realizeaza venituri anuale estimate între 160 si 170 de mii de lei.

Dragos Luchian

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com