Care a fost reteta succesului politic a consilierului Cristian Ghinghes, tanar activist, blogger si DJ

Cristian Ghinghes are doar 23 de ani dar are experienta in spatiul public de la 14 ani, cand si-a deschis blogul Kristofer.ro. In ultimii ani s-a implicat in mai multe initiative civice, s-a apropiat de clasa politica, a inteles resorturile societatii si a decis sa candideze. La alegerile de pe 5 iunie, candidatul independent Cristian Ghinghes a obtinut peste 13% din voturile cetatenilor din municipiul Bacau, pentru Consiliul Local, de doua ori cat ALDE si aproape un numar egal de voturi ca al  PSRo. Proaspat absolvent de facultate, masterand, vorbeste deschis intr-un interviu acordat site-ului ziaruldegarda.ro despre secretele succesului sau:

M.M. Care a fost reteta succesului tau politic la alegerile locale din 5 iunie?

Cristian Ghinghes: În primul rând, campania mea s-a bazat mai mult pe lucrurile pe care le-am facut pentru Bacau în toti acesti ani din societatea civila si cred ca activitatea mea a cântarit cel mai mult în ochii oamenilor. Totusi, cred ca au fost mai multi factori care mi-au adus o asa mare încredere din partea bacauanilor: mesajul de necesitate a schimbarii clasei politice („Altcineva, cineva nou”); programul meu bazat nu pe promisiuni, ci pe idei si principii,; voluntarii care m-au ajutat deoarece credeau în mine si nu din interes; campania 100% transparenta, cu toate veniturile si cheltuielile facute publice; sinceritatea fata de bacauani.Cristian Ghinghes consilier (3)

M.M. Prin ce mijloace ti-ai facut promovarea in timp? Ai relatii foarte bune in societatea civila, inclusiv cu ONG-uri importante de nivel national. In ce a constat sprijinul lor? Ce poti spune de relatia cu cei de la Romania Curata si cea cu Alina Mungiu Pipidi?

Cristian Ghinghes: De 9 ani de zile scriu pe blogul Kristofer.ro, foarte vizitat la nivel local, unde am scris în permanenta despre situatia politico-administrativa din Bacau, dar nu m-am gândit niciodata ca ma poate ajuta la alegeri. De asemenea, toate initiativele mele civice si proiectele mele au fost facute din pasiunea pentru diverse domenii (ciclism: Bacauanii vor piste pentru biciclete;educatie: implicarea în Consiliul Elevilor si mai târziu înfiintarea Asociatiei Elevilor; fotografie: proiectul Bacau360.ro – turul virtual al judetului Bacau) etc. M-au ajutat la aceste alegeri, însa nu cu scopul de a candida am fost un cetatean activ. E foarte important sa avem o societate civila activa la nivel local, asa ca ma voi tine de aceste demersuri.

Cât despre organizatiile nationale, am fost activ în Consiliul National al Elevilor, apoi m-am implicat în Consiliul Tineretului din România ca monitor pe judetul Bacau (postura din care am obtinut fonduri de tineret din partea autoritatilor locale pentru ONG-urile din Bacau, dupa 10 ani de nerespectare a Legii Tinerilor 350/2005), dupa care am devenit si voluntar al Societatii Academice din România (SAR) condus de Alina Mungiu Pippidi pe 2 proiecte: Anti-discriminare în universitati si Podul bunei guvernari. Cu doamna Pippidi m-am cunoscut vara trecuta la Predeal, în cadrul unei scoli de vara, iar urmatoarea întâlnire cu dânsa am avut-o recent, pe finalul campaniei, la Bucuresti, ca sa ma felicite pentru campanie, pentru faptul ca am reusit sa trec de momentul invalidarii candidaturii si sa îmi ureze succes. Îmi place foarte mult ce fac cei de la România Curata, mai ales pe zona de transparenta decizionala si anticoruptie.Cristian Ghinghes campanie

M.M. Ce planuri politice ai de viitor?

Cristian Ghinghes: Am spus-o din startul campaniei si chiar este unul dintre cele 9 principii pe care le-am formulat pentru perioada electorala: ramân corect, nu ma aliez cu nimeni si voi lua decizii în functie de dorintele bacauanilor. Voi face tot ce-mi sta în putinta pentru a fi reprezentantul cetatenilor, omul care le duce dorintele si problemele în Consiliul Local. Voi vota pe proiecte si, atunci când este cazul, sa fac o opozitie constructiva. Mediul politic local a devenit prea rosu si trebuie sa existe un echilibru, iar eu îmi propun sa îl asigur în forul decizional al Bacaului.

Cristian Ghinghes consilier (1)
M.M. Care sunt primele proiecte pe care le vei initia in calitate de consilier local?

Cristian Ghinghes: Voi merge exact pe principalele proiecte din programul meu bazat pe idei si principii pentru dezvoltarea pe termen lung a Bacaului:
– instituirea unei transparente totale în cheltuirea banilor publici, prin realizarea unei platforme online cu toate cheltuielile publice, prin evenimente periodice de consultare cu cetatenii, adoptarea unei proceduri exacte pentru cetatenii care vor sa ia cuvântul în Consiliul Local etc.
– realizarea si aplicarea Planului de Mobilitate Urbana Durabila (parcari supraterane, piste pentru biciclete, regândirea traficului, pasaje pietonale etc.);
– auditarea Primariei Bacau (pentru acoperirea gaurilor si tragerea la raspundere a celor vinovati de cheltuirea incorecta a banului public);
– norme clare de urbanism, realizarea Registrului spatiilor verzi;
– majorarea finantarii complementare pentru scolile si liceele din Bacau.

Sunt lucruri pentru care voi milita si ma voi bate în Consiliul Local pâna vor deveni realitate. De asemenea, sunt drepturi ale cetatenilor, consfintite de legi, care în continuare nu sunt respectate la nivel local, iar acordarea lor sunt o prioritate pentru mine.

M.M. Ce-ar trebui sa stie bacauanii despre viata ta privata, despre familie si grupul de prieteni?

Cristian Ghinghes consilier (2)

Cristian Ghinghes: Provin dintr-o familie de croitori, iar ai mei nu au facut niciodata politica si nu sunt implicati în administratia publica. Mereu m-au sustinut si le multumesc pentru asta, chiar daca uneori mi-au spus ca ar trebui sa încep sa ma gândesc si la mine, nu doar pentru comunitate. 🙂

Am multe pasiuni si nu am ezitat niciodata sa le practic: ciclismul, fotografia, muzica trance. Merg des cu bicicleta, fac multe fotografii si am proiecte în acest sens, iar pe zona artistica îmi place atât de mult muzica electronica, mai ales genul trance, încât mixez din când în când, am o emisiune saptamânala la Radio DEEA si am lansat câteva piese la case de discuri internationale. De asemenea, am un job part-time la Urban.ro, unde scriu despre noutatile din muzica electronica.

Cât despre prieteni, am o gramada de cunoscuti atât în Bacau, cât si în tara, datorita implicarii mele în societatea civila tânara (consilii ale elevilor, asociatii studentesti). Totusi, dobândesc încredere în oameni foarte greu si sunt destul de concentrat pe idealurile mele. Îmi place sa ma înconjor fie de oameni curajosi, care au ambitii mari, fie de persoane boeme, creative, care sa ma scoata din toata aceasta agitatie civico-politica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com