Cum se serbeaza Ziua Culturii Nationale la Centrul de Cultura „George Apostu” Bacau

Ziua Culturii Nationale va fi marcata de Centrul de Cultura „George Apostu” Bacau prin organizarea manifestarii „Iar deasupra tuturora…”, marti, 15 ianuarie 2019, ora 17.00, la sediul institutiei.

Evenimentul reprezinta un moment special de reflectie asupra valorilor nationale si vizeaza omagierea poetului Mihai Eminescu, marcând împlinirea a 169 de ani de la nastere si, în acelasi timp, debutul manifestarilor culturale ale institutiei ce se vor desfasura în 2019.

Anul 2018, s-a încheiat pentru Centrul de Cultura „George Apostu”, prin înregistrarea unui numar impresionant de evenimente culturale, având alaturi un public fidel si dornic de cunoastere, caruia îi multumim si le suntem recunoscatori, asteptându-i în continuare sa ia parte la festinele culturale pe care Centrul de Cultura „George Apostu” le pregateste pentru acest an.

În ultimii doi ani, Centrul de Cultura George Apostu, prin periodicul sau de cultura „Vitraliu”, a adus în prim-plan problematica Marii Uniri. Prin studii pertinente ale unor mari istorici, pe care revista noastra i-a contactat, prin efortul unor oameni de cultura si artisti, colaboratori ai revistei, am reusit sa subliniem faptul ca Marea Unire nu înseamna „România-100”, ci este rezultatul unui proces istoric de mai bine de 500 de ani, timp în care s-a format constiinta nationala. Astfel, Centenarul României va fi o tema de actualitate si în anul 2019.

În seara de 15 ianuarie 2019, vor sustine comunicari despre universalitatea operei lui Mihai Eminescu, despre provocarile actuale ale limbii române dar si ale istoriei, Eminescu si românitatea, cultivarea identitatii nationale:

prof. Constantin Calin, critic si istoric literar, publicist de elita al Bacaului (si nu numai);
prof. Stefan Munteanu, pasionat al operei lui Mihai Eminescu si autor al mai multor publicatii, având ca problematica centrala existenta creatoare a marelui poet;
lect. univ. dr. Adrian Jicu, manager al Bibliotecii Judetene „Costache Sturdza”, Bacau;
Dan Petrusca, poet si eseist, profesor de limba si literatura româna la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu”, Bacau.

Programul serii va continua cu recitalul sustinut de Cvintetul „Grupetto”, format din:
Ciprian Sicinschi – vioara I
Alexandru Timilie – vioara a II-a
Ilinca Sbantu – viola
Liviu Mera – violoncel
Stelian Dima Resmerita – contrabas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com