Alegerile parlamentare din Moldova, cu miza pentru prestigiul Romaniei. Despre nevoia de coabitare a fortelor pro-europene

Cu câteva zile înaintea începerii campaniei electorale moldovenesti, presedintele Igor Dodon a anuntat, ca va face o vizita la Moscova unde se va întâlni cu Vladimir Putin. „În cadrul vizitei în Federatia Rusa voi avea o întrevedere cu Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, în cursul careia voi aborda chestiuni ce tin de cooperarea comercial-economica si situatia actuala privind tranzitarea marfurilor moldovenesti pe teritoriul Ucrainei”, a mentionat presedintele moldovean dupa întrevedrea cu ambasadorul rus la Chisinau, Oleg Vasnetov. Pe data de 24 ianuarie, data începerii campaniei pentru parlamentare, Igor Dodon a anuntat, pe Facebook, ca va vizita, în luna februarie, toate raioanele din Republica Moldova.Presedintele moldovean a scris ca întâlnirile nu au legatura cu electorala 2019 si ca este sigur ca va avea discutii interesante si productive cu locuitorii Moldovei dintre Prut si Nistru. De aici.

Facebook Igor Dodon

Si Partidul Democrat din Moldova a dat startul campaniei electorale. În discursul de lansare, presedintele PDM Vlad Plahotniuc a declarat, ca „Partidul Democrat va ramâne la guvernare” si dupa ce poporul va alege deputatii din viitorul Parlament. Declaratia este bazata, probabil, pe rezultatele obtinute de Cabinetul Filip în ultimi trei ani: stabilizarea financiara, stabilizarea sistemului bancar, reforma salariala si cea a pensiilor, diminuarea contributiilor pentru asigurarile sociale ori proiectele „Drumuri bune pentru Moldova” ori „Prima Casa”. Proiecte concrete prin care democratii, în ciuda tuturor criticilor, au demonstrat ca pot guverna.

FOTO https://nichitusvictor.blogspot.ro

Daca luam în considerare ca programul electoral al democratilor sta sub semnul mai vechiului îndemn: „fapte, nu vorbe” si are în fata proiecte menite sa îmbunatateasca viata tuturor locuitorilor dintre Prut si Nistru, convingerea liderului democrat, ca formatiunea pe care o conduce va ramâne la guvernare, ar putea fi adevarata.
Partidul Democrat din Moldova ar putea, cu adevarat, sa ramâna la guvernare doar în conditiile în care vor avea suficiente voturi pentru ca, în viitorul Parlament, sa ajunga o forta politica centripeta. Opinia apartine decanului Facultatii Relatii Internationale, Stiinte Politice si Administrative a Universitatii de Stat din Moldova, Alexandru Solcan. „Cred ca nu se va ajunge la alegeri anticipate. Cred ca în urma alegerilor va fi formata o majoritate parlamentara, va fi constituit guvernul si cel mai probabil acest guvern va fi în jurul actualei guvernari, în jurul Partidului Democrat din Moldova”, a afirmat Solcan. De aici.

Liderii blocului electoral ACUM, Maia Sandu/Andrei Nastase, au preferat sa îsi lanseze campania electorala la Bucuresti, participând la dezbaterea organizata de Fundatia Universitara a Marii Negre cu tema „De la furtul miliardului la furtul alegerilor”. În cadrul acestei conferinte cei doi politicieni moldoveni au sugerat ca alegerile parlamentare moldovenesti sunt deja fraudate. Principalul argument adus a fost ca votul mixt ar avantaja doar Partidul Socialistilor. „Partidul de la guvernare nu a avut nicio problema sa promoveze insistent un asemenea sistem electoral care avantajeaza fortele proruse”, a afirmat Maia Sandu. De aici.
Organizatorul acestei conferinte, presedintele Fundatiei Universitare a Marii Negre, Dan Dungaciu, a afirmat ca alegerile parlamentare moldovenesti sunt esentiale si pentru România. „România îsi joaca prestigiul în alegerile parlamentare din Republica Moldova. (…) Ceea ce urmeaza sa se întâmple la Chisinau este o sabie a lui Damocles, o responsabilitate pe care România nu a mai avut-o de multa vreme.”
Constat, ca genericul dezbaterii organizate de organizatia neguvernamentala pe care o conduce Dungaciu, „De la furtul miliardului – la furtul alegerilor”, este în consonanta cu vocile care, la Chisinau, prevestesc iminenta fraudarii alegerilor parlamentare. Simpatiile lui Dungaciu pentru cuplul politic alcatuit de Maia Sandu/Andrei Nastase se vad cu ochiul liber. În calitate de cetatean al Republicii Moldova are dreptul la atare simpatii politice.

Mai îngrijorator este îndemnul pe care îl face într-un comentariu publicat recent pe site-ul jurnal.md : Dungaciu ne încurajeaza sa nu acordam atentie miscarilor politice pe care le face liderul neoficial al Partidului Socialistilor. Potrivit lui, Dodon nu ar avea suficienta forta politica pentru a ajuta socialistii moldoveni sa câstige alegerile parlamentare. „În ciuda faptului ca este cel mai votat politician din stânga Prutului, (…) presedintele Republicii Moldova nu trebuie crezut ca atare si nici luat în serios pâna la capat“. De aici.

Nu dau crezare tuturor afirmatiilor pe care le face Dungaciu si iau în serios toate actiunile politice ale presedintelui moldovean. Miscarile pe care le face liderul neoficial al socialistilor trebuie analizate profund, ele nu sunt o perdea de fum ori o diversiune.
Dan Dungaciu are dreptate atunci când afirma ca alegerile parlamentare moldovenesti sunt importante si pentru România. Explic: aceste alegeri au loc în timpul detinerii de catre statul român a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene. Aparitia unei crize politice între Prut si Nistru ori a unei majoritati parlamentare dominate de socialistii moldoveni ar însemna esecul diplomatiei românesti nu numai în Republica Moldova.
Si Alexandru Solcan are dreptate: viitoarea guvernare pro-europeana va fi una de coalitie, ori adaug eu, Republica Moldova va avea parte de alegeri parlamentare anticipate în urma carora va câstiga partida pro-ruseasca.

Vizita ministrului de externe al României, Teodor Melescanu, la Chisinau ascunde în ea îngrijorarea decidentilor politici de la Bucuresti fata de declaratiile prin care Maia Sandu/Andrei Nastase resping o alianta post electorala cu Partidul Democrat din Moldova.
Vizita la Bucuresti a liderilor blocului electoral ACUM este o încercare de a convinge politicienii români ca ei pot reprezenta interesele statului român între Prut si Nistru.
Vrabia din mâna nu se da pentru cioara de pe gard. Bucurestiul cunoaste adevarul acestui proverb.
Un numar cât mai mare de observatori români la alegerile parlamentare din 2019 pot scoate orice dubiu de fraudare a procesului electoral.

Impartaseste

Victor Nichitus a etichetat acest articol cu: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com