Cererea de divort poate fi introdusa de oricare dintre soti atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre acestia sunt grav si iremediabil vatamate iar continuarea casatoriei nu mai este posibila. Divortul mai poate avea loc prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot, respectiv la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani si nu
in ultimul rand, la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
Instanta investita cu solutionarea cererii de divort (Judecatoria), cu ocazia judecarii acesteia, stabileste culpa sotilor in destramarea casatoriei, putand pronunta divortul din culpa comuna sau din culpa exclusiva a unuia dintre soti. Asa cum am aratat anterior, cererea de divort este de competena Judecatoriei in circumscriptia careia se afla cea din urma locuinta comuna a sotilor. Daca sotii nu au avut locuinta comuna sau daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia Judecatoriei in care se afla cea din urma locuinta comuna, Judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are locuinta paratul, iar cand acesta nu are locuinta in tara este competenta Judecatoria in circumscritia careia isi are locuinta reclamantul.
La solicitarea expresa a partilor instanta de divort se pronunta si asupra numelui sotilor dupa divort, exercitarii autoritatii parintesti, contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, locuinta copilului respectiv asupra dreptului parintelui de a avea legaturi personale cu copilul.
Cu ocazia solutionarii cererii de divort de catre Judecatorie, partile se vor infatisa in persoana, cu exceptia cazului cand unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie judecatoreasca, are resedinta in strainatate. In astfel de cazuri, cel care se afla intr-una din situatiile prezentate anterior poate fi reprezentat prin avocat sau, dupa caz, prin tutore ori curator.
Sotii se pot impaca in tot cursul judecarii divortului
Spre deosebire de vechiul Cod al familiei, care prevedea incredintarea copilului exclusiv unuia dintre parinti, noul Cod civil reglementeaza un sistem mai flexibil, existand posibilitatea ca exercitarea autoritatii parintesti sa fie realizata de ambii parinti.
Pensia de intretinere se stabileste raportat la veniturile parintelui obligat la aceasta prestatie. Aceasta se datoreaza de la data introducerii cererii de divort si pana la majoratul copilului.
Pentru dovedirea actiunii introdusa la instanta se administreaza urmatoarele probe:
-inscrisuri (certificat de casatorie in original, copii dupa certificatele de nastere ale copiilor minori rezultati din casatorie, copii dupa adeverintele de venit ale sotilor);
-interogatorii reciproce ale sotilor;
-martori;
-ancheta sociala.
Noul Cod civil mai prevede divortul prin acordul sotilor pe cale administrativa sau prin procedura notariala. Astfel, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comuna a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul acestora, eliberandu-le un certificat de divort, atunci cand sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii rezultati din casatorie.
Sunteti chemat in judecata. Cum va aparati in mod eficient?
Ce contine o cerere de chemare în judecata
Un comentariu
[…] Cum divortam […]