Cum apara rusii Crimeea si ce efective militare sunt dislocate in peninsula?

Scris de Valentin Vasilescu

Datorita reliefului muntos si legaturii peninsulei cu Ucraina pe o fîsie de 90 km, Crimeea este greu de cucerit. În Al Doilea Mondial, pentru atacarea Crimeei, Germania si România au folosit efective de 195.000 militari. Acum, Crimeea este si mai bine aparata de Rusia, decît în trecut. Doar niste naivi ar putea crede ca NATO ar risca sa piarda peste 70.000 de militari pentru a cuceri Crimeea si a o reda Ucrainei.

foto: https://www.ivoline.ro/

Apararea terestra a Crimeei este realizata de Corpul 22 Armata, cu un efectiv de 32.000 militari. La nevoie, în sprijinul sau intervin armatele ruse 49, 58 dispuse în Caucaz. În subordinea sa se afla 5 brigazi de Infanterie Marina, desant aerian si operatiuni speciale, sprijinite de mai multe regimente de artilerie. Cu rolul de a respinge inamicul terestru venit din nord, din Ucraina si pe cel debarcat pe coastele Crimeei. Avem de-a face cu T-72B3, BMP-2, BTR-82A, obuziere autopropulsate 2S19 Msta, lansatoare de rachete Tornado-G si Grad, sisteme de rachete antitanc Khrizantema, Kornet-D, Konkurs-M. Podul din strîmtoarea Kerch este aparat de 2 batalioane independente de Infanterie Marina, un batalion de graniceri, un regiment de artilerie si un divizion de rachete antibalistice S-300VM.

Obiectivele militare si civile din Crimeea sunt protejate de subunitati de sisteme de razboi radioelectronic care scot din functiune structura de comanda bazata pe retele de comunicatii. Totodata în Crimeea exista sisteme electronice pentru depistarea coordonatelor pozitiei de tragere a inamicului si neutralizarea cu precizie a acestuia, în orice conditii meteo, ziua si noaptea. O parte din aceste statii sunt dispuse la sol ( R-381T2, R-934UM, R-330Zh, Borisoglebsk 2, PSNR-8 Kredo-M1, Murmansk-BN/Palantin, RB-341V Leer-3 ) dar lucrînd în retea cu avioane fara pilot de tip Orlan-10 si elicoptere Mi-8. Sistemele de lupta radioelectronica din Crimeea mai actioneaza si asupra sistemelor AWACS, de cercetare aeriana si de detectie si dirijare a focului de la bordul aeronavelor de atac si rachetelor de croaziera.

Corpul 22 Armata mai dispune de o brigada si un regiment de Rachete de Coasta, dotate cu sisteme Bastion-P si sisteme Bal. Bateria Bastion-P utilizeaza rachete anti-nava P-800 Oniks, cu raza de actiune de 300-600 km/h si viteza de Mach 2.5. Bateria Bal foloseste rachete anti-nava Kh-35U cu raza de actiune de 120-230 km. Cele doua tipuri de rachete pot scufunda nave inamice cu un deplasament de pîna la 5.000 tone.

Armata a 4-a aeriana si de aparare antiaeriana sprijina Corpul 22 Armata si are dislocate în Crimeea un regiment cu 5 divizioane S-400 si doua regimente mixte de rachete + tunuri Pantir si de rachete Buk-3. Aviatia din Crimeea este compusa din 120 de aeronave. Sunt prezente avioane multirol Su-27SM si Su-30, bombardiere Su-24, elicoptere Ka-52, Mi-35, Mi-8AMTsh, etc.

Flota rusa a marii Negre coopereaza cu Corpul 22 Armata pentru respingerea inamicului pe caile îndepartate spre Crimeea. Sunt utilizate : distrugatorul Smetlivy, înarmat cu rachete nava-nava Kh-35, fregatele antisubmarin Ladny si Pitlivy, dotate cu sistemul de rachete Metel, 6 submarine din clasa Varshavyanka-(Project 636.3), înarmate cu rachete anti-nava Kalibr si Oniks. Cele mai moderne nave sunt 3 fregate din clasa Admiral Grigorovich, dotate cu lansatoare verticale universale pentru rachetele Kalibr, Oniks si Zircon. Alte 3 noi corvete din clasa Buyan-M ( Project 21631) si Karakurt sunt prevazute cu lansatoare verticale universal, cu aceleasi tipuri de rachete.

Analiza preluata si de Politros. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com