Cel mai mare esec al CIA în ultimele decenii

Scris de Valentin Vasilescu

Odata cu achizitia de catre Venezuela a avioanelor Su-30, sistemelor antiaeriene S-300, tancurilor T-72 si bateriilor de coasta Bastion rusesti, Comandamentul reunit responsabil de America Centrala si de Sud al Pentagonului ( USSOUTHCOM ) a desfasurat mijloace de spionaj tehnologic (TECHINT-Technical Intelligence).
Cu scopul evaluarii,analizarii si interpretarii informatiilor referitoare la echipamentele de lupta ale armatei Venezuelei. Adica mijloace de tip MASINT (Measurement and Signature Intelligence) care receptioneaza de la distanta, vibratiile, presiunea, energia calorica produse de sistemele de lupta. Alte mijloace ( ELINT ) au vizat emisiile electronice a radarelor si a sistemelor de radionavigatie care echipeaza sistemele de rachete sol-aer, avioanele si navele militare ale Venezuelei.
Însa cele mai multe mijloace de spionaj au fost folosite la interceptarea retelelor de comunicatii (COMINT). Agentia nationala de spionaj electronic ( NSA ) dispune de o retea numita ECHELON, destinata interceptarii, înregistrarii traficului telefonic, fax, radio si de date cu ajutorul satelitilor americani de spionaj.
Prin COMINT, USSOUTHCOM a putut evalua si starea de spirit, loialitatea sau nemultumirile comandantilor armatei si a sefilor autoritatilor politice centrale si locale. Varianta oficiala a Rusiei si a Chinei pe care doar ele o cred, este ca în Venezuela nu au fost trimisi experti rusi sau chinezi în spionaj si contra-spionaj.
Contrar acestei variante, din luna ianuarie, când SUA a introdus în scena pe auto-proclamatul Juan Guaido, conducerea contrainformativa a Venezuelei pare ca a fost preluata de un super James Bond, Venezuela a dovedit ca luptând cu patriotism si profesionalism, o tara pusa sub embargou american, din America de Sud, poate da peste cap planurile sofisticate ale CIA.
Una din constatarile Pentagonului fiind întreruperea culegerii de date de catre NSA prin procedeul COMINT. Ori Venezuela nu dispune de tehnologie atât de avansata încât sa blocheze receptia satelitilor NSA. În aceasta situatie, initiativa în Venezuela a fost preluata de CIA, specializata în HUMINT (Human Inteligence).
Adica spionajul efectuat cu agenti americani infiltrati, care la rândul lor dispun de retele de informatori indigeni. Numai ca în scurt timp, micul serviciul de contrainformatii venezuelean ( SEBIN-Servicio Boliviariano de Inteligencia Nacional ) pe steroizi, a reusit sa umileasca CIA. Abia acum americanii au aflat ca toate grupurile de opozanti ai regimului de la Caracas au fost infiltrate cu ofiteri de contra-informatii SEBIN.
Prin intermediul ofiterilor SEBIN sub acoperire, în presa finantata de SUA, s-a derulat operatia dirijata, de selectare si publicare a celor mai miraculoase dar lipsite de credibilitate stiri, legate de evolutia politica din Venezuela. La fel cum în sens invers, au fost livrate ”scurgeri de informatii” false, dar asteptate de CIA. Precum intentia unor generali din primul esalon operativ venezuelean de a-l trada pe Maduro si a-i elibera pe opozantii politici arestati. Pentru a cîstiga încrederea agentilor CIA, acoperitii SEBIB au organizat chiar si întîlniri conspirative cu generalii venezueleni, sub un control total informativ al SEBIN si al contrainformatiilor militare. Dupa 4 luni de presiuni din partea spionilor CIA, generalii armatei Venezuelei sunt tot alaturi de presedintele legitim Maduro.

FOTO: media3.s-nbcnews.com

Toti au fost abordati si au participat la discutii cu spionii CIA ( deghizati în reprezentantii opozitiei ). Li s-au promis sume uriase pentru a trada. Din ordinul lui Maduro, Rusia coordoneaza operativ serviciile de informatii ale Venezuelei. De frica rusilor, generalii venezueleni le-au raportat acestora toate detaliile si au fost instruiti ce si cum sa faca.

În 1989 asupra generalilor armatei române au fost facute aceleasi presiuni, fara sa existe o contrapondere a sovieticilor. Vezi prim-adjunctul ministrului Apararii, gen. lt. Athanasie Stanculescu, racolat de spionajul britanic. Cel care a organizat lovitura de stat prin fuga si executia sotilor Ceausescu.

Dar si comedia sângeroasa cu teroristii. Asadar pentru generalii venezueleni a existat ca varianta modelul din România prin care sa regizeze lovitura de stat si sa ramâna în picioare ca slugi ale SUA. ”Dezertarea” generalului Manuel Figuera, seful SEBIN, eliberarea din arestul la domiciliu a lui Leopoldo Lopez si punerea la dispozitia lui Juan Guaido a unui pluton de militari SEBIN, cu care sa preia garnizoana Carlota din Caracas, aparata de peste 1.000 de militari, au facut parte din operatiunea de intoxicare a agentilor CIA. Cu scopul de a convinge Washingtonul de reusita unei loviturii de stat. Pâna la urma Casa Alba a dat unda verde actiunii din 30 aprilie care s-a transformat în cel mai mare esec al CIA din ultimele decenii.
Chiar si atunci cînd totul devenise clar Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, a tinut sa se umple de penibil, afirmând ca : Maduro voia sa plece în Cuba, însa a fost sfatuit de Moscova sa ramâna în tara. Fara sa-l fi întrebat nimeni, presedintele Trump a recunoscut ca dupa acest esec l-a sunat el pe Putin. Discutând despre Venezuela, Ucraina si Siria.
Trump a insinuat ca folosind Ucraina ca moneda de schimb, l-ar fi convins pe Putin sa lase Venezuela pe mâna SUA. Ceea ce este o alta mare minciuna. Asa cum SUA a mintit Rusia, ca dupa unificarea Germaniei, NATO nu se va extinde catre frontierele acesteia.
Minciuna lui Trump nu-l pacaleste pe Putin ci vizeaza inducerea în eroare a generalilor Venezuelei. Ramâne sa vedem daca generalii venezueleni îsi vor trada juramantul militar si presedintele legitim ales, trecând de partea unui mascarici numit de SUA sau îsi vor pastra demnitatea de ofiteri.
Pîna acum Venezuela a dovedit ca luptând cu patriotism si profesionalism, o tara pusa sub embargou american, din America de Sud, poate da peste cap planurile sofisticate ale CIA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com