Cum ajuta Romania la consolidarea institutiilor moldovenesti

Parlamentul European a respins taierile bugetare cerute de Consiliul UE. Pentru a asigura stabilitatea economica si politica din tarile vecine UE, Republica Moldova, Ucraina si Georgia, alocarile financiare au fost suplimentate cu 299 de milioane de euro. De aici.

În luna noiembrie, la Chisinau va avea loc sedinta comuna a Guvernelor din Republica Moldova si România. În luna martie, o reuniune similara a celor doua Guverne s-a tinut la Piatra Neamt, iar în luna iulie, premierul român, Mihai Tudose, a fost în vizita la Chisinau. De asemenea, în perioada 11 – 12 octombrie, la Bucuresti s-a desfasurat sedinta comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economica Republica Moldova – România. La anuntarea acestui eveniment, ambasadorul moldovean acreditat la Bucuresti a spus ca, „în povida complexitatii situatiei politice de la Chisinau”, relatiile dintre cele doua tari sunt foarte bune. De aici.

Banca Mondiala este interesata în dezvoltarea relatiilor bilaterale cu Republica Moldova si este dispusa sa ofere credite preferentiale cu cel mai mic procent de dobânda pentru realizarea proiectelor investitionale de importanta nationala în diferite domenii. Pentru realizarea acestor proiecte Banca Mondiala este disponibila sa ofere Chisinaului un credit de 25 de milioane dolari. De aici.

FOTO https://nichitusvictor.blogspot.ro

 

Exportul bataliilor politice moldovenesti

Liderului PAS, Maia Sandu, a solicitat autoritatilor de la Bruxelles si Bucuresti sa înghete acordarea sprijinului financiar catre Republica Moldova. Liderii opozitiei extra-parlamentare au motivat aceasta cerere afirmând ca schimbarea Codului Electoral nu a tinut cont de recomandarile Comisiei de la Venetia, deci ar fi o masura antidemocratica.
Pe 4 octombrie, în plenul Parlamentului European, Republica Moldova a fost subiectul unor controversate dezbateri politice. Grupul politic al Partidului Popular European a depus un proiect de rezolutie în care s-a cerut înghetarea finantarii europene pentru Moldova ca urmare a schimbarii sistemului electoral. Grupul socialistilor europeni s-a opus acestei initiative. Pâna la urma Parlamentul European nu a vot nici o rezolutie referitoare la Republica Moldova.
Cearta dintre social-democratii si popularii din Parlamentul European a fost despre perspectivele statelor din Parteneriatul Estic. Criza catalona a favorizat statele din Parteneriatul Estic: resursele financiare pentru Republica Moldova, Ucraina si Georgia, au fost suplimentate cu 299 de milioane de euro.

Felicitarile lui Iohannis

Presedintele României, Klaus Iohannis, a anuntat pe 20 septembrie 2017, ca România va ajuta institutional Republica Moldova si nu anumiti politicieni moldoveni. Seful statului român l-a felicitat pe premierul moldovean Pavel Filip, afirmând ca „moldovenii merita întreaga atentie a României si va felicit domnule prim ministru fiindca ati reusit în aceste vremuri complicate sa conduceti Guvernul într-un fel care va face cinste”. De aici.
Declaratia facuta de seful statului român este raspunsul Cotroceniului la solicitarile venite din partea liderilor opozitiei extraparlamentare din Republica Moldova. E un fel de a spune ca statul moldovean are dreptul sa modifice, pe cai democratice, regulile lui de functionare, inclusiv pe cele electorale.
Schimbarea regulilor electorale trezeste pasiuni politice oriunde. Recent, deputatii italieni au schimbat Codul Electoral si au adoptat sistemul mixt de vot. O reforma electorala asemanatoare cu cea votata în Parlamentul de la Chisinau. Nemultumit de aceasta schimbare, populistii lui Beppe Grillo au organizat proteste în Roma. Însa, nu am auzit ca aceasta schimbare sa stârneasca dezbateri în Parlamentul European. Nimeni din PPE nu a declarat ca noul Cod Electoral italian ar fi antidemocratic.

Ajutorul institutional oferit de România
Oficialii moldoveni încearca, de la o vreme, sa administreze baletul geostrategic de la Chisinau. Pentru asta au suport si de la Bucuresti. Dedesubturile ciocnirilor geopolitice dintre Statele Unite, Uniunea Europeana si Federatia Rusa pe teritoriul Republicii Moldova, face ca aceasta moderare sa fie inegala. Lipsa de memorie institutionala de care da dovada statul moldovean contribuie la slabiciunea acestuia. În loc sa construiasca memoria statului, politicienii moldoveni au preferat sa exporte, la Moscova ori Bruxelles, certurile lor politice. Complexitatea situatiei politice de la Chisinau se datoreaza si slabiciunii de care dau dovada institutiile statului moldovean. Tocmai aici vine mâna de ajutor a Bucurestiului oficial: România va ajuta institutional Republica Moldova si nu anumiti politicieni moldoveni.
Sunt voci care au spus ca statul moldovean va da, ori a dat, faliment. Nu cred ca se va întâmpla asa ceva. Statul moldovean va fi ajutat sa supravietuieasca. Construirea memoriei institutionale a statului, care are loc în timpul Cabinetului Filip, vine sa ne spuna ca se doreste întarirea capacitatiilor de existenta a statului moldovean si apropierea lui de valorile Uniunii Europene.
Fabulistul Grigore Alexandrescu afirma ca egalitatea nu e pentru catei. Avea dreptate: trebuie sa demonstrezi ca esti egal printre egali. Construirea memoriei institutionale a statului moldovean este un semn ca exista suficienta vointa politica pentru întarirea capacitatilor lui de existenta si apropierea de Uniunea Europeana. Un semn de maturizare. Tocmai acesta este motivul pentru care, în anul 2017, au loc doua sedinte comune ale guvernelor României si Republicii Moldova. Un semn foarte clar ca Bucurestiul oficial, reprezentat al Uniunii Europene, ajuta Chisinaul sa îsi asume interesele regionale proprii. Semn oferit si de decidentii moldoveni ai momentului ca vremea balansarilor geopolitice a trecut si ca peste Ucraina nu se poate sari.

4 Comentarii

 1. realist spune:

  Prima data vad ca Ziarul de Garda sa scrie despre sustinerea enorma care o ofera UE guvernului de a Chisinau

 2. Dima spune:

  Romania mereu ne-a venit cu sustinere si chiar si acum ei ne ajuta la constructia gazoductului pentru a scapa de influienta rusa.

 3. andrei spune:

  Sânge ap? nu se face! m? bucur c? Filip a întors fa?a sa spre vest!

 4. timofei spune:

  fara suportul Romaniei astazi in RM nu ar fi stabilitatea care exista, cine stie cum evoluau chestile la Bruxelles, unde fara lobby-ul Romaniei, Maia Sandu, descendenta lui Filat, avea sa aiba mai mult incredere prin suportul popular europenilor, chiar daca anterior Filat i-a tras in teapa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com