De Craciun cresc vanzarile la iepuri (Targul animalelor Bacau-foto)



Cei mai apreciati sunt „Marele alb german“, „Urias Gri German“ si „Cap de Leu“.

 

Duminica dimineata, în centrul Bacaului, între Biserica Sfântul Neculai si Piata Centrala e târg de animale. Atmosfera este speciala. Slujba religioasa se împleteste cu latratul cateilor, cotcodacitul gainilor, macaitul ratelor si alte sunete scoase de capre si tapi. Nu lipsesc înjuraturile taximetristilor, suparati ca nu pot trece din cauza aglomeratiei, dar nici vaietele cersetorilor.

 

Iepuri de 9 kilograme, numai buni de taiat la Craciun

 

În acesta perioada, majoritatea bacauanilor care trec prin târg cauta sa cumpere iepuri, apreciati pentru gust si pentru calitatile carnii, slaba în grasimi si colesterol. Daca altadata crescatorii de iepuri aveau vânzari bune de Paste, în acest an a crescut cererea si pentru Craciun. Un iepure „Urias gri german“, de 6-7 kilograme, costa 150 de lei. „Avem si acest exemplar de vreo 9 kile, din specia „Marele alb german“, care ajunge 250 de lei. Mai lasam si noi la pret, îl puteti lua cu 200 de lei“, a spus Gheorghita Mutica, venit din comuna Hemeius. Puii de iepure de specie autohtona costa între 10 si 50 de lei, în functie de marime. Iepurii speciali, „fluture german“ sau „cap de leu“ sunt apreciati de copii pentru look-ul deosebit si sunt vânduti cu 100-200 de lei.

Vânzatorii se asteapta sa scape de toata „marfa“ în ultima duminica, înainte de Craciun. „Se vând binisor. Eu am o mica crescatorie de vreo 50 de iepuri de astia mari, gri german. Unii ma întreaba daca mai am, ca vor sa-i cumpere de sarbatori. Lumea are grija la sanatate si renunta la porc. Iepurele are gust de vânat si nu face rau“, a spus Ilie Popa.

În târg sunt multi bacauani veniti împreuna cu copii. „Am cumparat iepurele asta ca ma bate la cap asta micu. Îl tin doua zile pe balcon, ca am o cusca. Îi mai las sa se joace cu el, dar apoi îl duc la tara sa-l tai“, a spus Marian, venit împreuna cu familia.

 

Carnea de porc si consumul de alcool îi baga în spital pe bacauani

 

Medicii bacauani afirma ca iepurele are carnea cu cel mai scazut nivel de colesterol, chiar mai mic decât puiul sau vita. „Acum este post si înca nu au venit pacientii cu afectiuni cauzate de consumul de carne de porc. Însa din experienta va pot spune ca, an de an, în perioada sarbatorilor de iarna vin sute de pacienti cu pancreatite, colici biliare, ulcere sau alte afectiuni datorate consumului de carne de porc si alcoolului“, a spus Liliana Petrescu, medic la Primire Urgente, în cadrul Spitalului Judetean Bacau.

Ciobanesc Carpatin si o caprita, la 150 de lei bucata

Doi pui de Ciobanesc Carpatin si o „ieduta“ îsi asteapta clientii. Fiecare costa 150 de lei. Vânzatorii spera  sa-i dea repede, unor oameni de la tara. „Mama lor mi-a facut numai masculi. Uitati-va ce frumos e, are o luna si jumatate si peste 6 kilograme“, a spus Mihai Giurgiu, în timp ce-si mângaia câtelul. Dorian Miclaus are stâna. A venit la târg cu un pui de carpatin si cu o ieduta. „Vreau sa fac un ban pe ei. Caprita o dau tot cu 150 de lei. Merita toti banii. M-am gândit ca daca se vând iepuri de Craciun, de ce sa nu se cumpere si capre“, a spus Dorian.

Prin târg bacauanii se bucura si de pasari. Desi e frig, porumbeii gusati, pescarusi sau de casa par foarte agitati în custile lor. Din sacosele de rafie scot capul si vor sa iasa afara câte un ratoi „lesesc“ sau un cocos frumos „îmbracat“ pâna la pinteni.

Citeste si:Interventie unica: Pompierii bacauani au salvat doi mistreti de la inec

Clubul Sportiv Ecvestru Decebal: Cai de sute de mii de euro în grajdurile de la Hemeiusi (Galerie foto)

Targ de adoptii in Parcul Catedralei

 

 

 

 

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *